Jurnal de Constanta Chiru - „Primăria Constanţa să nu emită autorizaţii de construire în zonele cu risc de prăbuşire!"

Inspectoratul Judeţean de Stat în Construcţii (IJSC) Constanţa a fost sesizat de locuitorii din blocurile de pe strada Mircea cel Bătrân că un grup de muncitori efectuează lucrări în zonă, chiar în spatele imobilelor. Directorul IJSC Constanţa, Christian Gigi Chiru, însoţit de inspectorul zonal, a preferat să constate cum stau lucrurile în teren şi s-a deplasat la faţa locului.

Vizita inopinată a şefului IJSC Constanţa, Christian Gigi Chiru, n-a avut succes, întrucât n-a găsit pe nimeni care să-i arate vreun document în baza căruia se efectuaseră săpături în zonă.

Se pare că lucrările din spatele blocurilor de pe Mircea cel Bătrân n-au scăpat nici ochiului vigilent al unor organizaţii neguvernamentale. Aşa s-ar putea explica înregistrarea la sediul IJSC Constanţa a altor două petiţii din partea ONG-urilor „Mare Nostrum" şi „Eco Dobrogea". În sesizările respective, reprezentanţii organizaţiilor amintite susţin că în efectuarea săpăturilor nu au fost respectate o serie de prevederi legale ce stau la baza aprobării documentaţiei de urbanism ,,PUZ pentru teritoriul situat în municipiul Constanţa, delimitat de str. Ştefan cel Mare, prelungirea bd. Ferdinand pe lângă bl. MF1A, plaja Modern, str. Mircea cel Bătrân", aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 258, ce a obţinut votul aleşilor municipali exprimat în şedinţa din 11 noiembrie 2010.

Intervenţie la Primăria Constanţa

În urma celor reclamate de locatari şi de reprezentanţii ONG-urilor, directorul Christian Gigi Chiru a solicitat Primăriei Constanţa prezentarea documentaţiei ce a stat la baza iniţierii HCLM 258/2010, pentru executarea controlului în domeniul disciplinei în urbanism şi al amenajării teritoriului. După analizarea actelor solicitate s-a constatat că documentaţia de urbanism a fost aprobată pe baza mai multor avize favorabile: Avizul de oportunitate nr. 106724 al arhitectului şef al municipiului Constanţa, Avizul nr. 1345 emis de Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Avizul Comisiei de Circulaţie a municipiului Constanţa nr. 0003355/2010, Avizul Comisiei tehnice de urbanism a municipiului Constanţa, Decizia nr. 9208RP a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Avizul nr. 25606 al Consiliului Judeţean Constanţa.

Altă rundă de verificări

De asemenea, proprietarul terenului Dumitru Vasile a demonstrat că deţine un contract cu nr. 340/2010 încheiat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa pentru realizarea lucrărilor de cercetare arheologică a zonei, precum şi certificatul de urbanism nr. 3651 din 17 decembrie 2010, care poate fi utilizat în scopul construirii unui imobil D+P locuinţă unifamilială.

În baza documentelor enumerate mai sus, s-a ajuns la concluzia că schimbarea funcţiei zonei, realizată prin aprobarea PUZ-ului, permite Primăriei Constanţa să emită autorizaţii de construire pentru imobile având altă destinaţie decât cea de utilitate publică, conform prevederii documentaţiei urbanistice existente.

„Voi face demersuri pe lângă Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea stopării emiterii avizelor de mediu în zonele sensibile. Totodată, voi solicita Primăriei Constanţa să blocheze emiterea autorizaţiilor de construire în zonele cu risc ridicat de prăbuşire, până când, mai întâi, acolo se vor realiza lucrări de consolidare", a precizat directorul Inspectoratului Judeţean de Stat în Construcţii Constanţa, Christian Gigi Chiru.

www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul României150 de locuri disponibile pentru ediția 2024 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României

25 Mar 2024 337

Se pregătește o nouă vânzare a unui teren în inima stațiunii Mamaia. Laurette Due SRL are drept de preepțiune

21 Mar 2024 851

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 841

Simona Halep va reveni în circuitul WTA! Anunțul sportivei de la malul mării

07 Mar 2024 646

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților consideră că luna martie este numită „luna femeii” deoarece se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

03 Mar 2024 544

RAJA Constanța Premii atractive la concursul de pictură și desen Apa este Viață – ediția 2024! Doar șapte zile pentru a vă înscrie (FOTO)

21 Feb 2024 567

Administrația Chițac pregătește noi vânzări de terenuri Ce investitori au de plătit diferențe de preț pentru terenuri din stațiunea Mamaia(DOCUMENTE)

20 Feb 2024 1819

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa

20 Feb 2024 1289

Firma a fost vizată în 2023 de percheziții Imobiliare Constanța. Demersuri ale COMCM SA pentru reconversia unor terenuri din municipiu (DOCUMENT)

07 Feb 2024 1008

Se face tranzacția anului Un mare hipermarket dispare total din România

07 Jan 2024 4234

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 896

Imobiliare Constanța Demersuri pentru construcția unei noi saline în cartierul Tomis Nord din municipiu (DOCUMENT)

22 Dec 2023 1315

Primăria Poarta Albă a aprobat delegarea gestiunii prin achiziție publică de servicii a activităților de sortare, tratare, mecano-biologică și depozitare a deșeurilor reziduale

20 Dec 2023 893

Primăria Constanța a lansat în consultare publică Planul Urbanistic Zonal pentru un teren situat în cartierul Viile Noi (DOCUMENT)

18 Dec 2023 1223

Oportunitate de angajare la DNA! Este vizat departamentul economico-financiar și administrativ al Direcției

18 Dec 2023 1125