Revista presei locale

Jurnal de Constanta Cum prevenim răceala pe timpul iernii

Iarna se apropie cu paşi repezi, astfel că specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa (DSP) fac câteva recomandări populaţiei, pentru ca aceasta să se poată feri de gripă sau răceală.

Este bine de ştiut că, pe perioada sezonului rece, sunt indicate a fi consumate cât mai multe fructe, printre care portocale, mandarine, grepfruit, clementine, kiwi, mere, banane, bogate în vitamina C. Pentru a avea un organism sănătos pe perioada iernii, este bine să avem în meniu legume precum morcovi, praz, cartofi, varză, conopidă, atât sub formă proaspată, dar şi congelate sau sub formă de murături. În acest ultim caz, este important să avem grijă la cantitatea de sare pe care o conţin murăturile.

Potrivit dr. Loti Popescu, şeful Biroului pentru Promovarea Sănătăţii şi a Educaţiei pentru Sănătate, se recomandă să asigurăm organismului cel puţin cinci porţii de fructe şi legume zilnic. De asemenea, se recomandă consumarea a cât mai multe supe calde, care sunt nutritive şi nu îngraşă. O altă recomandare sunt băuturile calde, în special ceaiurile, care ajută şi la prevenirea răcelii, şi la hidratare. Şi aportul de proteine de calitate superioară este important, deoarece în acest mod creşte imunitatea prin intermediul anticorpilor. Iarna se poate consuma un ou la două zile, ştiut fiind că proteina din albuşul de ou este asimilată în totalitate. „Proteinele nu furnizează multe calorii, însă ajută la menţinerea echilibrului masei musculare, care generează căldura necesară în efortul de adaptare la condiţiile de frig", a declarat dr. Loti Popescu. Când expunerea la frig este prelungită, ponderea grăsimilor în dieta zilnică poate să ajungă la 30%, ele fiind principala sursă de calorii. Sunt recomandate grăsimile vegetale şi animale de calitate.

Mişcare multă

Nu trebuie uitat execiţiul fizic, o componentă de bază a unui stil de viaţă sănătos. Pentru menţinerea unui tonus bun, a unei stări fizice şi mentale bune, zilnic trebuie făcut un set de exerciţii de înviorare sau 30 de minute de mişcare. Dintre vitamine, o contribuţie importantă o are vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelii şi reducerea severităţii simptomatologiei, la creşterea imunităţii. Vitamina A este un nutrient esenţial pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele din grupul B au şi rol antiinflamator, ajutând la ameliorarea simptomelor infecţiilor de căi respiratorii superioare. Persoanele care respectă sfaturile medicilor vor avea o stare de sănătate bună pe perioada iernii, sistemul imunitar se va întări, iar tonusul psihic şi fizic va creşte.

www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surpriză neplăcută pentru șoferii care parchează la întâmplare în parcarea unui supermarket din zona ICIL din Constanța. Ce au pățit mai mulți conducători auto

12 Dec 2018 589

Bărbat, săltat de poliţişti în zona ICIL din Constanţa. Pe numele lui era emis un mandat de executare

04 Nov 2018 614

Un nou magazin Lidl s-a deschis la Constanța. Zeci de oameni au așteptat la coadă. Unde este situat magazinul (galerie foto-video)

25 Oct 2018 11590

Când se deschide noul magazin Lidl, ridicat pe locul fostei fabrici de pâine Dobrogea din Constanța

19 Oct 2018 7405

Accident rutier în zona ICIL. Un motocilist a fost rănit

05 Oct 2018 743

Şantier pe bulevardul 1 Decembrie 1918 - zona ICIL din Constanţa. Se lucrează la accesul spre magazinul Lidl (galerie foto+video)

28 Sep 2018 2741

Atenţie, şoferi! Confort Urban anunţă lucrări în zona ICIL Constanţa pentru noul magazin Lidl

13 Sep 2018 3010

Continuă dezinsecția în cartierele din Constanța. Ce insecticid nou se va folosi (galerie foto)

27 Aug 2018 1916

Continuă acţiunile de dezinsecţie în municipiul Constanţa

15 Aug 2018 503

Accident teribil în Constanţa. O ambulanţă SMURD răsturnată. Două victime mama şi copilul (galerie foto şi video)

11 Aug 2018 26291

Vot în Comisia de Urbanism a CLM pentru benzinăria care va fi amenajată pe fosta autobază ICIL. Afacerea aparţine unui fost om politic constănţean (document)

26 Jul 2018 1718

Imagini de la eveniment Accident rutier în zona ICIL din Constanța. Două mașini implicate (galerie foto+video)

17 Jun 2018 2556

Alertă la pompieri. Un incendiu a izbucnit în apropiere de parcarea unui supermarket din zona ICIL din Constanța

11 Jun 2018 2484

Restricţii de circulaţie în zona ICIL. Ce se execută pentru magazinul Lidl

22 May 2018 2830

La Kaufland Constanța se blochează roțile în parcare. Care sunt motivele(galerie foto)

17 May 2018 26561