Jurnal de Constanţa Mariana Mircea acuză Prefectura că nu sesizează ilegalităţile HCL-urilor

Prefectul Claudiu Palaz a amendat-o cu 5.000 de lei pe Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă, pentru că nu a pus în aplicare o serie de hotărâri ale Consiliului Local.Edilul nu a primit mustrarea prea bine, drept pentru care a transmis un comunicat de presă prin care explică punctual de ce nu a pus în aplicare deciziile forului local.

„Referitor la HCL 216/2010, privind aprobarea asumării în regim de gestiune directă a serviciului de utilităţi publice aferente prin SC «Utilităţi Publice Cernavodă» SRL, aceasta a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 45, alin. 3 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată", se arată în documentul transmis de Primăria Cernavodă. Potrivit acestui articol, „hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor în funcţie", iar Proiectul de Hotărâre 216/2010 a fost adoptat cu 11 voturi pentru, încălcându-se astfel dispoziţiile legale. Potrivit edilului, în mod legal era nevoie de 12 voturi pentru adoptarea iniţiativei. În acest context, hotărârea nu putea fi aplicată, iar Mariana Mircea susţine că a informat Prefectura despre această încălcare a legii, dar Claudiu Palaz, „din păcate, nu a luat nicio măsură de revocare a hotărârii". „Mai mult, conform Legii serviciilor publice, asumarea în regim de gestiune directă a serviciului de utilităţi publice nu se putea face către un SRL. Forma legală care trebuia aplicată era cea de delegare a serviciilor de utilităţi publice prin atribuirea directă către SC «Utilităţi Publice Cernavodă» SRL", spune Mariana Mircea, care precizează că aleşii locali au înţeles acest aspect în luna februarie. Astfel, consilierii au aprobat Hotărârea cu nr. 31/2011, privind aprobarea delegării serviciilor de utilităţi publice către societatea mai sus menţionată. Prin această hotărâre a fost revocată HCL 216/2010.

Se aşteaptă contestaţia

Referitor la HCL 68/2010, privind aprobarea încheierii unei convenţii de prestări servicii juridice pentru Consiliul Local, un astfel de for decizional nu are competenţa de a aproba încheierea de contracte civile sau comerciale indiferent de natura juridică a acestora, potrivit edilului din Cernavodă. „În acest caz, Consiliul Local Cernavodă şi-a depăşit competenţele legale stabilite prin legea administraţiei publice locale. Potrivit HCL 68/2010, primarul este împuternicit împotriva voinţei lui şi cu încălcarea prevederilor legale privitoare la competenţele consiliului local să efectueze o plată pentru un contract pe care nu l-a semnat şi care a fost aprobat prin încălcarea legii, respectiv a alin. 3, art. 21 din Legea administraţiei publice locale. Adoptarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea legii, iar consiliul local şi-a depăşit atribuţiile şi competenţele stabilite prin lege", susţine Mariana Mircea.

În acest context, primarul a mai precizat că a atacat hotărârea în contencios administrativ şi fiscal. „Ambele hotărâri sunt adoptate cu încălcarea legii, iar Instituţia Prefectului trebuia să sesizeze aceste nelegalităţi şi nu să amendeze primarul pentru neaplicarea lor", se arată în comunicatul de presă. Cu acest prilej, Mariana Mircea a anunţat că va contesta procesul verbal de constatare şi sancţionare.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție șoferi! Traficul rutier va fi închis pe A2, București – Constanța în această noapte

18 Apr 2024 332

Localitățile Constanța, Movilița, Eforie Sud, Năvodari și Vadu Oii, fără energie electrică vineri. Vezi dacă ești afectat

18 Apr 2024 311

Cumpărări Directe Primăria Cuza Vodă, județul Constanța cumpără pachete pentru sărbători. Ce produse vor conține (DOCUMENT)

18 Apr 2024 306

Decizie a Curții de Apel Constanța în procesul dintre UAT Isaccea și JT Grup SRL

18 Apr 2024 265

Societatea Yano & Edi SRL, înființată recent la Constanța

18 Apr 2024 270

Un transport agabaritic va circula pe drumuri din județul Constanța

18 Apr 2024 264

Iată unde pot ieși locuitorii din Constanța în acest weekend

18 Apr 2024 521

Știri Constanța Conducător auto beat depistat în trafic pe strada Revoluției din Hârșova. Ce alcoolemie avea acesta

18 Apr 2024 263

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 251

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 405

Societate nouă, deschisă la Constanța. Iată cu ce se ocupă Tabiet To Go SRL

18 Apr 2024 254

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 265

Apel respins în procesul dintre Bestfoam SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 210

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 362

Nouă firmă, deschisă în Constanța. Iată unde are sediul

18 Apr 2024 267