Jurnal de Constanţa Matei a propus, primarii au votat desfiinţarea ANFP

În perioada 16 - 18 martie a.c., la Bucureşti, se desfăşoară Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România. Joi, 17 martie, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a subliniat mai multe probleme cu care se confruntă administraţiile locale din România, făcând referire în mod special la cea pe care o conduce.

Matei a vorbit, în cadrul întrunirii Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), despre necesitatea construirii celui de-al doilea corp al Şcolii „Tudor Arghezi", de pe str. Pescăruşului, pentru care autoritatea locală are nevoie de sprijinul Ministerului Educaţiei. De asemenea, profitând de prezenţa secretarului de stat din cadrul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, primarul oraşului Năvodari a subliniat problema subfinanţării primăriilor, în ceea ce priveşte salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap, a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a persoanelor beneficiare a venitului minim garantat, în sensul că există anumite aberaţii legislative care nu dau posibilitatea primăriilor să plătească venitul minim garantat din fondurile proprii, dacă acestea există. Nicolae Matei i-a luat în vizor pe toţi reprezentanţii structurilor centrale, iar următorii pe lista sa au fost vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Cristian Roman, şi un director general din cadrul ANFP. Edilul din Năvodari şi-a declarat nemulţumirea cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 63/2010, care limitează numărul angajaţilor primăriei, fără să facă distincţia clară între funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul autorităţilor locale. Astfel, Guvernul a obligat administraţiile să externalizeze servicii, făcând să dubleze costurile prin plata TVA-ului şi a speţelor bancare.

Raportări greşite de la INS

Prevederea legală menţionată mai sus a mai creat o piedică pentru Primăria Năvodari, deoarece limitează numărului de politişti locali în funcţie de numărul de locuitori raportat de Institutul Naţional de Statistică (INS). „Deşi oraşul Năvodari are 40.000 de locuitori, Institutul Naţional de Statistică a raportat 36.000 de mii de locuitori, astfel că numărul poliţiştilor este limitatla numărul populaţiei", a punctat Matei. „Oraşul Năvodari, pe timp de sezon, îşi dublează populaţia datorită turiştilor. E frustrant faptul că cel puţin, vara, nu pot să-mi angajez 10-15 politişti care să asigure securitatea turiştilor şi a copilaşilor care vin în Tabăra de copii de la Năvodari", a mai spus primarul oraşului Năvodari.

Unanimitate împotriva ANFP

Edilul a fost susţinut de colegii săi din toată ţara în momentul în care a propus rezoluţia de desfiinţare a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi înaintarea acestei rezoluţii Guvernului României, pentru că această agenţie „nu face altceva decât să îngreuneze sau chiar să blocheze funcţionarea în bune condiţii a primăriilor, încălcând flagrant autonomia autorităţilor publice locale şi ale primarilor, în ceea ce priveşte politica de personal". Rezoluţia a fost votată în unanimitate de toţi primarii prezenţi la adunare.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02311 Constanța angajează! Ce post este scos la concurs

20 Apr 2024 87

Procesul dintre Daf Trans 2000 SRL și Garda de Mediu Constanța, pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Apr 2024 176

#ConstanțaEsteBine. Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 12 20 aprilie 2024 Suntem aproape de maximul perioadei energetice intense în care ne aflăm

20 Apr 2024 207

Calendar săptămânal plin pentru CSM Constanța Handbaliștii, meci decisiv pentru câștigarea medaliilor de argint în Liga Zimbrilor!

20 Apr 2024 238

Două spații de pe Autostrada A2, București – Constanța vor fi modernizate! Anunțul CNAIR

20 Apr 2024 247

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 868

Vreme instabilă pentru următoarele zile în Dobrogea

19 Apr 2024 517

Ce au decis judecătorii în procesul în care Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța a contestat amenda primită de la Garda de Mediu?

19 Apr 2024 385

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 CFR Cluj a deraiat la Ovidiu! Farul Constanța a învins cu 5-1 și urcă pe locul doi în play-off! (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 804

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 519

Ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Ordinea de zi completă (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 470

Imobile scoase la vânzare de Primăria Cuza Vodă, județul Constanța. Iată unde sunt situate

19 Apr 2024 402

AUR Constanța susține dezbaterea din cadrul turneului lui Aurelian Popa, care aduce în prim-plan discuții despre viitorul României în cadrul evenimentului „Stop Agenda 2030” (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 499

UPDATE. Furturi și distrugeri la autoturisme, în Constanța. Bărbat de 39 de ani, arestat preventiv. Unde l-a găsit Poliția?

19 Apr 2024 677

Termoficare Constanța Mai mulți consumatori au rămas fără apă caldă la robinete. Lista completă

19 Apr 2024 488