Jurnal de Constanţa Mesaj pentru liberali - „USL nu e pentru totdeauna“

Uniunea Social Liberală - Filiala Constanţa va trebui să intre în acţiune şi să funcţioneze de la data de 10 martie, când va fi semnat protocolul de colaborare PNL-PSD-PC. Mai mult, USL Constanţa va avea şi un sediu propriu, „pe un teren neutru", unde liderii celor trei formaţiuni vor stabili strategiile şi vor aplana eventualele disensiuni din teritoriu. Timpul ne va demonstra dacă va funcţiona loialitatea sau se va merge pe metoda bătutului cu pumnul în masă din partea unuia sau a altuia, dar, deocamdată, asta-i soluţia găsită de PNL pentru a ajunge la guvernare.

După discuţii amănunţite şi aplicate între liderii PNL şi PSD Constanţa purtate în Capitală, relaţia celor două formaţiuni, plus cea „cu antene" (PC) va fi parafată şi la malul mării. După cum vă informam în ediţia noastră din 2 martie, evenimentul va avea loc joi, 10 martie, la ora 14.00. Locaţia nu a fost stabilită încă, mai ales că semnarea protocolului PSD-PNL-PC la Constanţa se va face în faţa preşedinţilor filialelor locale ale celor trei partide şi, evident, a presei. Deocamdată, liberalii sunt încrezători în privinţa colaborării şi înţelegerii ce vor caracteriza relaţia lor cu social-democraţii, mai ales că sacrificiul făcut de ei a avut la bază interesul şi bunăstarea naţională. „Este un obiectiv politic ambiţios şi o construcţie ce va avea ca finalitate multe plusuri pentru societatea românească. Va merge pe loialitate, încredere reciprocă şi fair-play", a declarat preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul filialei municipale a partidului.

Pe considerentul că, astfel, mai dau „o speranţă românilor", liberalii, conservatorii şi social-democraţii susţin că au realizat o „construcţie politică realistă" de care era nevoie pentru a readuce totul la normalitate.

Asigurări pentru liberalii 100%

Totuşi, trebuie recunoscut faptul că unii liberali şi susţinători ai PNL nu au privit cu ochi buni apropierea de PSD. De aceea, liderul judeţean al formaţiunii a ţinut să-i asigure pe aceştia că „PNL nu-şi pierde identitatea, iar reprezentanţii săi îşi vor susţine mai cu tărie propriile proiecte".

De altfel, Dragomir a recunoscut că, iniţial, a mers pe ideea ca partidul să îşi încerce forţele pe cont propriu, mai ales că „PNL este pe val" şi i-a fost teamă că vor pierde „procente bune, dar nu-i chiar aşa, sondajele efectuate confirmând că nu-i niciun fel de îngrijorare referitor la această construcţie politică".

Adevărul îl vor afla la scrutinele electorale de anul viitor şi, pentru a nu avea parte de o reacţie nedorită a votanţilor PNL, Dragomir nu a ratat ocazia de a sublinia faptul că această construcţie „nu este pentru totdeauna". „Pentru o perioadă vom trece peste asperităţile ce ne-au despărţit şi ne despart (referire la PSD)... Poate mai greu la Constanţa, unde adversităţile ne-au făcut să ne războim de multe ori. Când România va redeveni normală, fiecare partid îşi continuă traseul propriu. Avem doctrine diferite şi situaţia nu poate denatura în fuziuni. Cu PC e posibil, în timp, să se ajungă la o fuziune, dar este exclus aşa ceva cu PSD", a precizat liderul PNL Constanţa.

Te conformezi sau... dispari

Interesant este faptul că parteneriatul cu PSD era necesar pentru a se asigura obţinerea majorităţii în confruntările electorale viitoare, dar asta nu va aduce liberalilor numai câştiguri. Deşi Dragomir susţinea că „forţa PNL va fi resimţită de la nivel central până în ultima localitate din ţară, iar proiectele sale nu vor fi puse în umbră de PSD", rămâne de văzut dacă aşa vor sta lucrurile, mai ales la nivelul judeţului Constanţa, unde echipa Mazăre deţine supremaţia şi este greu de imaginat că va putea discuta de la egal la egal.

Prima dovadă a „forţei PNL" se va putea constata în modul în care vor fi tranşate conflictele dintre PSD şi PNL din Năvodari, Tuzla, Mangalia şi alte localităţi. Şi asta în condiţiile în care protocoalele de colaborare vor trebui încheiate la nivelul tuturor localităţilor, iar aplicarea prevederilor lor sunt obligatorii. În cazul în care apar animozităţi, ele vor fi aduse la cunoştinţă liderilor judeţeni în 24 de ore; dacă nu se rezolvă se ajunge la nivel central în cel mult 48 de ore, iar cine nu se va conforma deciziilor luate „dispare", adică poate fi exclus din partid. Rămâne de văzut care va fi atitudinea adoptată de preşedintele PNL Năvodari, Jean Paul Tucan, despre care se ştie că este la cuţite cu omologul său de la PSD, Nicolae Matei, cea a liderului PNL Mangalia, Viorel Oleniuc, omul ce a renunţat să mai colaboreze cu social-liberalul Mihai Tusac, şi cea a conducerii PSD Tuzla în cazul promovării liberalului Marian Sărăcilă în funcţia de viceprimar al comunei.

Liste comune peste tot

Asta este dorinţa conducerii PNL Constanţa în ceea ce priveşte participarea în alegerile locale din vara anului viitor. „Intenţionăm să mergem peste tot pe liste comune pentru a nu se crea haos şi pentru a realiza echipele şi spiritul de colaborare", a declarat Gheorghe Dragomir. Dacă în unele localităţi, printre care şi municipiul Constanţa, îndeplinirea dorinţei liberale ar fi în favoarea PNL, în altele, precum Mihai Viteazu, liberalii ies în pierdere. Situaţia pare că va fi tranşată de rezultatele sondajelor de opinie ce urmează a fi făcute peste tot. „Unde sunt diferenţe mari PSD-PNL, vom încerca să obţinem un echilibru", a afirmat preşedintele organizaţiei judeţene PNL referindu-se la ponderea pe listele ce vor fi întocmite pentru desemnarea viitorilor consilieri locali şi judeţeni.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi bărbați au fost puși după gratii la Poarta Albă, județul Constanța. Ce fapte au comis

28 Mar 2024 55

Șofer sub influența substanțelor psihoactive, depistat în urma unui accident rutier, în Năvodari, județul Constanța. S-a întocmit dosar penal

28 Mar 2024 115

Praful saharian este vizibil deasupra mării, la Constanța (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 249

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 156

Primăria Constanța Atenție, constănțeni! Mâine vor suna sirenele de alarmare publică

28 Mar 2024 173

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 210

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 288

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 184

Afaceri Constanța Cât costă serviciile pentru mentenanța rețelelor de iluminat cumpărate de Primăria Ghindărești (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 192

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 502

Licitații Constanța Conectivitate trimodală în Portul Constanța. Cine elaborează studiul de fezabilitate (DOCUMENT)

28 Mar 2024 199

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 192

APM Constanța Familia Muntmark, undă verde de la Mediu pentru Parc Siliștea 3

28 Mar 2024 218

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 305

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 293