Jurnal de ConstanțaMunicipalitatea, somată să înceapă plantările până la Paşti

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, împreună cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, au convocat la o videoconferinţă 20 de prefecturi, printre care şi Constanţa. Motivul: calitatea aerului în mai multe aglomerări din ţară, depăşirea valorilor de pulbere, aspecte semnalate de Comisia Europeană şi pentru care trebuie luate măsuri imediate, astfel încât să se evite iniţierea procedurii de infringement pentru România.

Comisia Europeană a anunţat, săptămâna trecută, trimiterea unui aviz motivat României, a doua etapă din cadrul procedurii de încălcare a dreptului comunitar (infringement), pentru nerespectarea normelor cu privire la calitatea aerului, în fapt fiind vorba despre normele referitoare la concentraţia particulelor în suspensie PM10. România are la dispoziţie un termen de 60 de zile pentru a se conforma, iar în absenţa unui răspuns satisfăcător, executivul UE se poate adresa Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Directiva 50 din 2008 - privind calitatea aerului ambiental şi un aer mai curat în Europa - cere statelor membre să limiteze expunerea cetăţenilor UE la particulele în suspensie cunoscute generic drept PM10. Legislaţia stabileşte că valoarea expunerii la o concentraţie anuală de 40 ľg/m3 şi o concentraţie zilnică de 50 ľg/m3 nu trebuie să fie depăşită în mai mult de 35 de zile în timpul unui an calendaristic. În România, limitele privind PM10 au fost depăşite în 17 zone. Printre localităţile nominalizate de ministrul Mediului s-au regăsit Constanţa şi Medgidia. „Pentru aceste aglomerări s-au elaborat programe de gestionare a calităţii aerului ce nu conţin măsuri sofisticate şi care nu necesită mulţi bani", a subliniat Borbely. Demnitarul a anunţat că va trimite circulare cu măsurile efectuate şi neluate în fiecare localitate, iar în cazul în care nu se conformează, se va trece la sancţiuni.

Astfel, într-o săptămână, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa vor trebui să ajungă rapoarte atât de la municipalitate, cât şi de la Primăria Medgidia, care să prezinte stadiul măsurilor luate în programul de gestionare a calităţii aerului, modalităţile de aplicare şi termene clare pentru îndeplinirea lor.

 

Problemele cele mai mari, la Constanţa

La finalul videoconferinţei, prefectul Claudiu Iorga Palaz a declarat că, dacă nu se vor implementa măsurile dispuse şi adoptate de către Primăria Constanţa, se va trece la sancţiuni. De altfel, şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Vasile Petro, a confirmat că există un plan de măsuri la nivelul întregului judeţ, care a fost impus şi asumat de entităţile cu probleme. „După Legea mediului, neîndeplinirea măsurilor înseamnă nerealizare, aspect ce se sancţionează cu amendă de la 500 la 700 de milioane lei vechi. Vom declanşa controalele de rigoare şi în cazul în care vom depista că o anume entitate nu s-a conformat, vom aplica sancţiunea de rigoare", a precizat Petro.

La rândul său, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Senol Zevri, a declarat că „cele mai mari probleme în ceea ce priveşte calitatea aerului sunt semnalate în municipiul Constanţa, respectiv în zona Casei de Cultură". APM are acolo o staţie de monitorizare, iar pe parcursul anului trecut s-au semnalat 21 de depăşiri ale limitelor admise, în condiţiile în care legea permite 35 de depăşiri. „Primăria Constanţa s-a angajat să planteze arbuşti şi flori în zonă, iar termenul limită pentru această măsură a fost luna octombrie 2010. Nu s-a realizat nici până astăzi. În luna martie a.c. am înregistrat deja patru depăşiri, iar în acest ritm, până la finele anului, am putea trece peste prevederile admise de lege", a precizat directorul APM, Senol Zevri. El a menţionat că municipalitatea s-a scuzat pentru neîndeplinirea măsurii invocând faptul că nu a avut fonduri alocate în bugetul local, însă s-a angajat ca până pe 11 iunie să se conformeze.

 

Decizie strictă pentru municipalitate

Dacă şeful Gărzii de Mediu Constanţa a încercat să mai dea un răgaz municipalităţii şi să nu treacă imediat la aplicarea de amenzi, prefectul a fost foarte ferm. „Aşteptăm să treacă perioada ploioasă şi apoi vom verifica situaţia", a afirmat Vasile Petro. În replică, prefectul Claudiu Iorga Palaz i-a solicitat acestuia ca imediat să emită o somaţie Primăriei Constanţa şi să stipuleze un termen fix pentru rezolvarea problemei. „Să daţi azi (n.r. - miercuri, 13 aprilie,) o somaţie către Primăria Constanţa şi un termen fix pentru plantarea acestor pomi. Este o obligaţie faţă de Comunitatea Europeană. Au material dendrologic, fac acţiuni de gen prin asociaţiile de locatari, deci până la Paşti să se apuce de plantări în zona Casei de Cultură şi unde se mai impune", a dispus reprezentatul Guvernului în teritoriu.

De altfel, Primăria Constanţa a trimis APM măsurile pe care le va lua pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. „Măsura se cheamă: plantare flori şi arbuşti, refacere peluze gazon în zona Casa de Cultură. O măsură asumată de primărie, nu noi am impus", a menţionat Senol Zevri.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități ale polițiștilor IPJ Constanța în școli, licee și stațiunile Costinești și Vama Veche

24 Apr 2024 263

Acțiuni ale polițiștilor în Constanța și Stațiunea Mamaia. Au fost aplicate mai multe amenzi

24 Apr 2024 289

Inconștiență în trafic în județul Constanța! Șofer turmentat depistat pe DN 3, în orașul Murfatlar

24 Apr 2024 335

Se întrerupe joi furnizarea energiei electrice în Constanța, Eforie Nord, Cumpăna și Negrești. Lista zonelor vizate

24 Apr 2024 335

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 506

Justiție Constanța Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea, la judecată cu Eco Sud SA

24 Apr 2024 269

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 287

Justiție Constanța Daf Trans 2000 SRL și Garda de Mediu, la judecată. Procesul, pe rolul Curții de Apel Constanța

24 Apr 2024 310

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 248

Șofer la un pas de comă alcoolică, depistat în trafic în localitatea Techirghiol. Ce alcoolemie avea bărbatul

24 Apr 2024 354

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 408

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 343

Polițiștii constănțeni vor protesta în fața IPJ Constanța! Ce nemulțumiri au oamenii legii

24 Apr 2024 663

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 270

Constanța. Asociaţia Fotbal Club Unirea a intrat în faliment! Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, s-a opus (MINUTĂ)

24 Apr 2024 365