Liderul de opinie Asigurările de sănătate bagă-n boală taximetria

Ordonanţa nr. 58 nu i-a scăpat din vedere nici pe taximetrişti. Guvernul Boc şi-a propus să bage mâna adânc şi-n buzunarele şoferilor de taxi, solicitându-le acestora plata retroactivă pe ultimii cinci ani la asigurările de sănătate. „Cum să fii obligat să plăteşti sănătatea retroactiv, în condiţiile în care nu ai avut încheiat contract cu CJAS? Nu este normal aşa ceva! Să-mi ceară plata cu 1 ianuarie, asta este altceva, dar nu plata retroactivă", a precizat Lică Neagu, preşedintele Camerei Taximetriştilor Constanţa. Lică Neagu a menţionat că este absurd ce se întâmplă şi că s-a ajuns să fie luată în calcul chiar şi posibilitatea recurgerii la popriri pe maşini. „Pentru a recupera banii se iau în discuţie eventuale popriri pe maşinile de taxi. O maşină de taxi costă 15.000 lei. După ce ne vând maşinile, ce mai urmează să ne ia?", s-a întrebat, retoric, preşedintele Camerei Taximetriştilor Constanţa. Potrivit liderului sindical, taximetriştii ar avea de plătit peste 20.000 de lei în contul contribuţiilor la sănătate, pensii şi şomaj - o sumă foarte mare, pe care şoferii de taxi susţin că nu o vor acoperi în veci din încasările pe care le fac zilnic. „De 10 ani fac taximetrie, niciodată nu a mers aşa prost. Suntem multe maşini, cei bogaţi au propria maşină şi nu apelează la noi, iar cei săraci apelează la noi doar în situaţii de urgenţă. Stau în stradă cu orele, ca, în final, să ajung acasă cu 20-30 lei, bani pe care-i dau nevestei în casă. Din ce să mai plătesc contribuţii?", a povestit Marin G., un taximetrist.

Nu sunt la prima ameninţare

Taximetriştii independenţi, ce lucrează ca persoane fizice autorizate, au mai trăit un moment asemănător peste care însă au trecut fără incidente şi fără să fie obligaţi la plata asigurărilor de sănătate. „Prin 2003-2004, taximetriştii au primit acasă o adresă din partea CJAS, prin care li se solicita, la fel, plata retroactivă la sănătate pe ultimii patru ani. Atunci au avut loc discuţii aprinse cu cei de la CJAS şi am reuşit, într-un final, să aplanăm conflictul", a declarat Lică Neagu. Preşedintele Camerei Taximetriştilor susţine că, în zilele ce urmează, va trimite o scrisoare către instituţiile descentralizate pentru a solicita rezolvarea problemei. „Nu este normal să fie obligaţi să plătească sănătatea. Este alegerea fiecărei persoane fizice autorizate dacă achită sau nu contribuţiile la asigurările de sănătate", a mai menţionat Lică Neagu. Liderul sindical a precizat că nu este exclus să acţioneze în instanţă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. „Dacă vor proceda ca în 2005, să trimită adrese taximetriştilor, vom avea de ce să ne legăm de ei şi, conform legii, să-i acţionăm în instanţă", a mărturisit Lică Neagu. Totodată, se ia în calcul şi pregătirea unor acţiuni de protest. Tonul acţiunilor revendicative a fost dat deja de taximetriştii din Capitală, care, pe 7 octombrie, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, au cerut demisia ministrului Cseke Attila.

"Mi se pare o mare prostie"

Întrebaţi cum cataloghează solicitarea privind plata retroactivă a asigurărilor de sănătate, taximetriştii constănţeni nu s-au ferit să declare că ceea ce li se cere este o mare prostie. „Mi se pare o mare prostie. Banii ar trebui luaţi la zi, nu din urmă. Cei care au avut probleme de sănătate în anii trecuţi au apelat la serviciile medicale contracost. Dacă vom plăti retroactiv contribuţiile la sănătate ne va deconta statul banii daţi în ultimii cinci ani pe serviciile medicale?", a menţionat Gică Târziu, un taximetrist. Mulţi dintre şoferii de taxi au menţionat, sub protecţia anonimatului, că nu vor plăti niciun leu la stat, întrucât, dacă au nevoie de doctor, merg la cabinetele private.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1763

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2455

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2670

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7109

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3421

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3600

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6206

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2733

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5704

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4276

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9455

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4089

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3278

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2703

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2784