Liderul de opinie Colţii maidanezilor muşcă fondurile pentru medicamente

Peste 1.900 de constănţeni au fost muşcaţi, anul trecut, de pisici, vulpi, mistreţi, porci, cai şi câini. Cum era de aşteptat, majoritatea au fost victimele patrupedelor comunitare lăsate să circule libere pe străzi din cauza lipsei fondurilor necesare pentru strângerea şi plasarea lor într-un adăpost special. Faţă de anii anteriori, numărul persoanelor muşcate de animale a scăzut considerabil, media fiind de 3.000 de cazuri în 12 luni. De la 1 ianuarie şi până ieri, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa se prezentaseră 263 de persoane cu plăgi muşcate. Potrivit managerului unităţii sanitare, dr. Stela Halichidis, nu există un program special al Casei de Asigurări de Sănătate care să cuprindă profilaxia rabiei, aşa că spitalul a cheltuit, anul trecut, 200.000 de lei pentru tratamentul victimelor câinilor. „Dacă este vorba despre animale cu potenţial de transmitere a rabiei, tratamentul unui singur pacient poate ajunge şi la 500 de lei. Pe lângă tratamentul plăgii şi vaccinurile antirabic şi antitetanos, care sar de 215 lei, avem nevoie şi de Favirab (globulina antirabică). O singură fiolă, care nu se găseşte în farmacii, ajunge la 140 de lei, iar, în funcţie de greutate, un pacient are nevoie şi de două astfel de fiole", a declarat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis.

Profilaxie fără bani

Unitatea sanitară nu este obligată să asigure astfel de servicii, dar, pentru că muşcăturile sunt foarte periculoase şi pot duce la decesul victimei, conducerea spitalului a făcut toate eforturile financiare pentru a asigura tratamentele. Şi nu este deloc uşor în această perioadă de criză financiară. „Serviciile nu există separat în contractul cu Casa de Asigurări. Deşi tratamentul costă între 215 şi 500 lei, fiecărui pacient i se face foaie de internare pe o zi, iar Casa ne decontează valoarea din contract, adică jumătate din cheltuielile noastre reale", a afirmat dr. Stela Halichidis. Pentru că este vorba despre profilaxie (prevenirea rabiei), Direcţia de Sănătate Publică ar fi trebuit să se ocupe, dar, fiind o instituţie mult prea săracă, a căzut totul pe umerii Spitalului de Infecţioase. „Din fericire, spitalul dispune de toate dozele de vaccin necesare administrării tratamentului în urma muşcăturilor animalelor, cu toate că banii aceştia sunt din bugetul pentru medicamente. Dar am reuşit să asigurăm toate cele necesare, numai noi ştim cum. Să vedem şi anul acesta cum ne vom descurca", a mai precizat managerul spitalului. O soluţie urgentă care ar duce la diminuarea cazurilor de persoane muşcate ar fi ca patrupedele fără stăpân să fie strânse de pe străzi, dar acţiunea aceasta este costisitoare şi bani... nu sunt! Avem un singur adăpost pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de 360 de locuri. Direcţia de Servicii Publice, Deratizare şi Dezinsecţie din cadrul Primăriei Constanţa a încheiat cu SC „Alfmob Exim" SRL un contract pe o perioadă de patru ani pentru serviciile de ecarisaj. Se pare că programul de prindere, sterilizare şi marcare a maidanezilor nu dă prea multe rezultate, pentru că se înmulţesc într-un ritm alert. În acelaşi timp, serviciul de ecarisaj nu dispune de personal suficient pentru prinderea câinilor.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 622

Angajări Constanța Termoficare Constanța SRL angajează. Detalii

27 Mar 2024 530

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2234

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 331

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 815

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 499

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox, la data de 21 martie 2024?

21 Mar 2024 1112

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 843

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 770

Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța angajeză. Iată postul vacant

18 Mar 2024 839

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1427

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1041

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 567