Revista presei locale

Liderul de opinie Dr. Patrut, scobit de Directia de Sanatate

Potrivit raportului final al controlului Audit, efectuat de echipele Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa pe Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculară, situaţia este mult mai gravă decât a fost prezentată. Cu toate acestea, şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa poartă o parte din vină, pentru că nu a nominalizat „un gestionar pentru bunurile primite de la Consiliul Judeţean Constanţa, conform procesului-verbal de predare-primire fără număr din 27.07.2008”. Potrivit raportului DSPJ Constanţa, o altă problemă se referă la nefinalizarea inventarierii echipamentelor medicale şi a celorlalte obiecte de inventar conform Deciziei nr.316 bis/19.02.2010, semnată de managerul spitalului, inventariere planificată a fi începută în data de 22.03.2010. Asistenta şefă a Clinicii, deşi nu avea calitatea de gestionar, este acuzată că a acţionat de capul ei şi a dat din secţie nenumărate bunuri către firme private, chipurile pentru a fi reparate, dar acestea nu au fost însoţite de nota de constatare a defecţiunilor tehnice ce ar fi trebuit semnată de personalul tehnic al SCJU. Trimiterea lor la reparat către firmele SC „Sterimed“ SRL şi SC „Dutchmed“ s-a făcut fără acordul prof. Mircea Pătruţ, şeful Clinicii, iar adresele nu aveau număr de înregistrare. Aparatele „incriminate” au fost: 4 injectomate, 2 electrocautere, 3 aparate gazometrie, 2 aparate spălat instrumente, un electrocardiograf 3D, un aparat de măsurare flux sanguin, 4 bucăţi sternotom şi 2 aparate ventilaţie mecanică.

Proteze dosite pentru bolnavii cu bani?

Echipele de control ale DSPJ Constanţa s-au lovit de un mister atunci când au trecut la inventarierea materialelor sanitare specifice Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară. Unele dintre acestea dispăruseră ca prin farmec, dar actele ce le dovedeau existenţa nu fuseseră încă „dosite”, altele existau fizic, dar nu şi în acte. În această situaţie au fost găsite trei proteze liniare argintate, 35 de proteze de diverse tipuri, precum şi trei proteze vasculare. În antiteză, alte materiale sanitare existau fizic, dar nu şi în acte. Este vorba despre opt proteze bifurcate, care, potrivit concluziilor unor surse din DSPJ, este posibil să fi fost lăsate, pe ochi frumoşi, în Clinică. Scopul ar fi fost vânzarea lor directă către pacienţii cu stare financiară, în principiu, fără bon sau chitanţă. Cu alte cuvinte, reprezentanţi ai DSP susţin că această Clinică se transformase într-un mic punct de desfacere pentru diverse firme.

Pacienţi refuzaţi şi operaţii ce nu ţineau de specificul Clinicii

O enigmă pentru Auditul DSPJ Constanţa este de ce unii pacienţi care necesitau amputare de membre au fost refuzaţi, în timp ce, în cazul altora, intervenţiile nu au necesitat rugăminţi pentru a se realiza. Surse medicale afirmă că, pentru elucidarea acestor aspecte, ar trebui o investigaţie medicală, dat fiind că există mulţi factori ce stau la baza unor astfel de decizii. Cert este că din cele 224 de amputaţii efectuate în spital, peste 59% au fost efectuate în Clinica prof. dr. Mircea Pătruţ, procent extrem de mare. Pacienţii refuzaţi la amputare erau septici – prezentau infecţii.

Ştersături pe foaia decedatului

Controlul DSPJ a scos la iveală un caz extrem de grav: ştersături în foaia de observaţie a unui pacient decedat în Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculară. Este vorba despre Gheorghe Afloare, căruia nu i s-a efectuat necropsia, deşi foaia sa de observaţie nu avea ataşată cererea de scutire a necropsiei, care, în mod normal, ar fi trebuit semnată de medicul-şef şi aprobată de conducerea unităţii sanitare. Foaia de observaţie clinică generală (FOCG) nu conţinea nici măcar data decesului, în schimb se menţiona o dată a externării. Ulterior, aceasta a fost ştearsă cu pastă corectoare. Medicul Pătruţ a tratat Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculară ca pe propria sa moşie, astfel că a făcut ce a vrut – adică intervenţii chirurgicale ce nu ţineau de specificul Clinicii. Potrivit raportului DSPJ, „cu privire la efectuarea altor tipuri de intervenţii chirurgicale decât cele de specialitate – chirurgie cardio-vasculară -, din totalul de 416 intervenţii chirurgicale, efectuate de prof. univ. Pătruţ Mircea în anul 2009 şi trimestrul I din 2010, 43 sunt intervenţii chirurgicale altele decât cele cardio-vasculare (10,33%)”, se menţionează în raportul DSPJ.

www.lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Al treilea dosar. Chirurgul Mircea Pătruţ a chemat din nou în instanţă Spitalul Judeţean Constanţa

04 May 2018 2438

Medicul Mircea Pătruţ a chemat din nou Spitalul Judeţean Constanţa în instanţă. La mijloc, un conflict mai vechi. Ce spune doctorul!

03 May 2017 2493

Emil Mircea Pătruţ a devenit asociat unic în Clinica GG Gociman SRL

14 Nov 2016 2971

La solicitarea Curţii de Conturi SCJU vrea să recupereze de la Căpăţînă şi SRL-ul acestuia prejudiciul în cazul dr. Pătruţ

03 Sep 2016 6505

Un nou dosar Mircea Pătruţ a chemat din nou Spitalul Judeţean Constanţa în instanţă

24 Dec 2014 1507

Mircea Pătruţ despre operaţia preşedintelui de onoare al FC Steaua „Convingerea mea este că la Constanţa i-au stricat arterele lui Duckadam"

26 Sep 2012 2575

Posibil candidat PSD? Alexandru Şerban, şeful Secţiei Ortopedie, nu e agreat în cursa pentru parlamentare

03 Sep 2012 2399

Brădişteanu a trecut „razant" pe lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

28 Jun 2012 1801

Asistenta şefă nu se întoarce pe post Eliza Ilie, perdantă în procesul cu Spitalul Judeţean

14 Apr 2011 1645

Au venit rezultatele controlului MS în cazul medicului Pătruţ

12 Jan 2011 1071

Lupta între medici Pătruţ, în proces cu Căpăţână

08 Sep 2010 3355

Observator de Constanta Dr. Patrut si asistenta sefa, dati afara din Spitalul Judetean

10 Aug 2010 903

Marta-Ermionia Budu, „tartora“ la Cardio-VascularaPatrut, dat afara de la Spitalul Judetean

10 Aug 2010 3244

Replica Patrut a luat spaga de la o pacienta care nu a supravietuit operatiei

06 Aug 2010 3247

Patrut a dat in judecata Spitalul Judetean

04 Aug 2010 1911