Liderul de opinie Eliberaţi scările de incendiu!

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa nu are avertizare a incendiului. În cazul în care flăcările ar cuprinde unitatea sanitară, pacienţii şi angajaţii nu ar avea prea mult şanse să scape în timp util. Uşile se deschid numai în baza unor cartele magnetice, pe care le au numai medicii şi asistentele. Dacă aceştia nu sunt prin zonă… Dumnezeu cu mila! Dulapurile medicilor şi asistentelor tronează, în continuare, pe scara de incendiu a SCJU Constanţa, blocând evacuarea imediată a personalului şi bolnavilor în caz de necesitate. Se pare că managerul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână, nu prea ştie ce se întâmplă în ograda proprie, de vreme ce a declarat că ieşirile de urgenţă au fost deblocate şi vestiarele au fost scoase. „Da, dulapurile au fost luate de acolo”, a răspuns dr. Căpăţână reprezentanţilor mass-media în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri. Deşi accesul presei în spital a fost interzis de manager, am reuşit să mergem „în recunoaştere” şi am urcat pe scara de incendiu de la parter până aproape de ultimul etaj. Abia am reuşit să ne strecurăm printre dulapurile imense de metal, unul câte unul. Dacă s-ar produce un incendiu în spital şi toată lumea s-ar buluci pe scările de incendiu? Câţi oare vor fi călcaţi în picioare în îmbulzeală? Câţi vor fi striviţi de dulapuri? Câţi vor fi cuprinşi de flăcări, pentru că nu au mai avut loc să se strecoare? În plus, şi acestea, ca şi cele de acces pe secţii se deschid numai în baza cartelelor magnetice. În lipsa unui sistem anti-incendiu bine pus la punct, uşile nu se deschid automat aşa cum ar trebui. Luna trecută, când pompierii au efectuat ultimul control în cadrul SCJU Constanţa, conducerii spitalului i s-a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de amplasarea nefericită a dulapurilor pe scara de incendiu. La vremea respectivă, managerul Dan Căpăţână declarase că urmează să ia măsuri şi să mute vestiarele înapoi, la subsolul unităţii sanitare. Totuşi, cea mai mare dorinţă ar fi schimbarea lor cu unele mult mai mici, dar… spitalul nu are bani.

Bebeluşii, în siguranţă?

Managerul SCJU a declarat, vizavi de incendiul de la Maternitatea din Capitală, că, la Constanţa, bebeluşii nu sunt în pericol, ei fiind monitorizaţi, 24 de ore din 24, de câte o asistentă. Pentru siguranţa prematurilor veghează, în plus, şi un cadru medical, aici existând gardă permanentă. Totuşi, unele mămici nu sunt mulţumite de „paza” de pe secţie. „Azi dimineaţă piuia aparatul la care era conectat şi nicio asistentă nu se ducea să vadă de ce. Am mers eu la ele şi mi-au spus să mă întorc în salon şi să-mi văd de ale mele. Nu ai deloc grijă, dar este adevărat că sunt în permanenţă acolo”, a declarat Vasilica Mihăilă, o proaspătă mămică.

Aerul condiţionat merge bine, dar nu e omologat

Dacă evacuarea de urgenţă nu este posibilă, măcar managerul Căpăţână a dat asigurări că instalaţiile electrice şi aparatele de aer condiţionat sunt mereu verificate. „Am încheiat un contract cu o firmă – «Ideal Standard» – care se ocupă mereu de verificarea celor câteva sute de aparate de aer condiţionat. Această firmă este singura care poate decide dacă un anumit de aparat poate sau nu să fie instalat”, a afirmat dr. Căpăţână. Numai că aparatele de aer condiţionat nu sunt omologate pentru saloane de spital. „Ideal ar fi fost să avem climatizare, dar nu le putem instala. Sunt foarte mari şi foarte grele şi nu se pretează modului în care a proiectată unitatea sanitară”, a explicat dr. Căpăţână.

www.lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărare directă ISU Dobrogea a bătut palma cu Sisteme Integrate pentru Situații de Urgență SRL, din București!

28 Mar 2024 330

UPDATE Știri Constanța Accident rutier cu victime în zona Palas. O dubă a intrat în gardul Jandarmeriei!(FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2962

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 814

Accident rutier, în Constanța. O victimă este rănită (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2531

La final de săptămână 187 misiuni ale pompierilor din Constanța

25 Mar 2024 354

Mesaj RO-Alert în județul Tulcea! Risc de cădere a unor obiecte din spațiul aerian

24 Mar 2024 860

UPDATE Alertă noaptea trecută în Portul Constanța Sud-Agigea! Un marinar, decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 2386

UPDATE Fum gros de la un incendiu izbucnit în Constanța! (VIDEO)

22 Mar 2024 2524

Incendiu la un apartament din Mamaia Nord, Constanța! Pompierii au intervenit

22 Mar 2024 988

Alertă pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, în zona Capelei Militare! Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1182

UPDATE Accident rutier, în municipiul Constanța, lângă Zodiac! O victimă este implicată (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 2264

UPDATE O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier între Castelu și Medgidia, județul Constanța (FOTO)

17 Mar 2024 1944

LIVE VIDEO. Constanța Incendiu la etajul al nouălea al unui bloc de locuințe de pe Aleea Egretei (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 4041

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1732

Victima a fost transportată la spital Un motociclist implicat într-un accident rutier, în Medgidia, județul Constanța. Pompierii au intervenit

16 Mar 2024 710