Liderul de opinie Protest de... urgenţă la Spitalul de Urgenţă - Vor "descăpăţânarea" managerului Căpăţână!

Peste 150 de medici, cadre universitare de la Facultatea de Medicină, rezidenţi şi studenţi au protestat, vineri dimineaţă, în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, cerând în cor demisia managerului, dr. Dan Căpăţână.

Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de reorganizarea unităţii sanitare, decisă de conducere, de comasarea clinicilor, restructurările din sistem, numirea pe funcţii de conducere a unor medici fără rang universitar, dar şi de „zvonul" potrivit căruia activitatea didactică nu se mai poate desfăşura în cadrul spitalului.

„Am fost anunţaţi, indirect, că Facultatea de Medicină trebuie să vină să-şi ia toate aparatele pentru că, de la 1 octombrie, studenţii nu vor mai fi primiţi în spital. Unde să-i ducem? Faci medicină fără să ai acces la spital? Să nu uităm că unitatea din Constanţa este spital clinic. Asta înseamnă cadre didactice, studenţi. În plus, începe ierarhizarea spitalelor. Dacă noi ne retragem, spitalul va fi de categoria a treia", a declarat prof. dr. Petru Bordei, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa. Acesta a precizat că, în cazul în care managerul Căpăţână nu revine asupra deciziei, profesorii şi studenţii sunt pregătiţi să meargă „până în pânzele albe. Şi la nivel naţional", iar 2.000 de studenţi sunt pregătiţi să iasă în stradă.

Eforturi pentru dotarea unităţii

Fost manager al SCJU Constanţa, dr. Constantin Braga a precizat că Facultatea de Medicină a dotat spitalul cu foarte multe aparate pentru procesul de instruire al studenţilor, dar acestea sunt folosite şi de medici pentru tratarea pacienţilor. „Numai eu ştiu cât a fost de greu să facem dintr-un spital obişnuit un spital clinic", a afirmat Braga. Medicul Cătălin Grasa, şeful Clinicii de Chirurgie şi prof. dr. Vasile Sârbu, fost şef al aceleiaşi clinici, s-au arătat optimişti şi au precizat că trebuie găsite căi de comunicare paşnice cu managerul SCJU. „Ar fi o premieră dacă accesul studenţilor la Medicină va fi împiedicat, dar sper să nu se întâmple", a afirmat prof. dr. Sârbu.

"Căpăţână nu uita: nu e facultatea ta"

Studenţii s-au „înarmat" cu pancarte pe care au scris rugăminţi şi îndemnuri, însă lozincile scandate împotriva conducerii nu au fost chiar atât de „binevoitoare". Studenţii şi rezidenţii au dat buzna în spital şi nu s-au oprit decât în faţa uşii managerului Căpăţână, plecat, de altfel, cu treburi. Au cerut, în cor, demisia directorului şi au lipit afişe cu „sfaturi" de a nu se atinge de ei şi de Facultatea de Medicină. „Vrem să învăţăm", „Vrem să profesăm, nu să emigrăm" - au fost câteva dintre strigătele care au răsunat, ieri, la SCJU.

Doar "zvonuri"...

Contactat telefonic, dr. Dan Căpăţână a precizat că a fost informat asupra protestului. „Tot ce s-a făcut în acest spital a fost în cadru legal. Faptul că voi da afară studenţii din spital este o minciună. Nu pot eu să încalc un acord între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei. Cel mai ruşinos lucru este că profesori universitari, oameni cu părul alb, se folosesc de nişte studenţi ca de o masă de manevră", a declarat dr. Căpăţână. El a precizat că a transmis Facultăţii de Medicină o informare care se referea la sălile de curs improvizate pe culoare. Acestea vor dispărea pentru că altfel spitalul va fi amendat de Pompieri - sălile îngreunează evacuarea bolnavilor şi a personalului în caz de incendiu. O altă informare oficială a fost legată de eliberarea unor spaţii din spital cu scopul transformării lor în birouri. „Nu îmi mai permit să ocup cabinete medicale din Policlinica I cu birouri, din cauză că nu am alte spaţii. Au fost informaţi să îşi ţină cursurile în sediul nou pe care şi l-au construit ca să pot muta birourile şi să eliberez spaţiile din policlinică", a mai precizat dr. Căpăţână.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 501

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 559

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 442

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 552

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 427

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 777

Spectacol în premieră, la Teatrul Jean Bart din Tulcea - „Scrisoarea unei necunoscute”, de Stefan Zweig

04 Apr 2024 625

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 713

Premieră pentru justiția din Dobrogea! Curtea de Apel Constanța analizează mâine cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

31 Mar 2024 849

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 911

Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

28 Mar 2024 483

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 882

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 1133

Farul Constanța Ionuț Cojocaru, borne de neuitat în Giulești. Acolo a debutat la seniori și tot acolo a fost, apoi, în premieră titular. Cu victorii! (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 817

CSM Constanța Baschetbalistele, o nouă mare performanță. Au cucerit Cupa României! „Un succes istoric“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1391