Liderul de opinie Tone de apă sfinţită pentru (ne)credincioşi -Buluceală pe agheasmă

Aproximativ 10.000 de constănţeni şi nu numai au îndurat ieri „gerul Bobotezei" preţ de câteva ore bune în faţa Cazinoului din Constanţa, doar pentru plăcerea de a se îmbulzi la sticluţele cu apă sfinţită dăruite de Arhiepiscopia Tomisului cu ocazia Sărbătorii Botezului Domnului. Ca în fiecare an, slujba a început dis-de-dimineaţă la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel" şi a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Deşi mulţimea a fost rugată în repetate rânduri chiar de ÎPS Teodosie şi de jandarmii care au vegheat la ordinea şi liniştea publică, oamenii au aşteptat cu nerăbdare momentul în care s-a dat liber la agheasmă şi „războiul" a început. Peste tot zburau sticluţe cu apă sfinţită, iar constănţenii trecuţi de prima tinereţe se fereau cu greu să nu fie loviţi în cap. Măsurile de ordine publică la procesiunile şi ceremoniile religioase ocazionate de Sărbătoarea Botezului Domnului au fost asigurate de 130 de militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa şi ai Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis" Constanţa. Cu toate forţele de ordine în alertă, militarii au făcut faţă cu greu puhoiului de oameni ce se îmbulzeau pentru mult-râvnita apă sfinţită. Îmbulzeala deja obişnuită vine în pofida faptului că Arhiepiscopia Tomisului a pregătit anul acesta aproximativ 100.000 de sticluţe cu apă sfinţită, iar, astfel, agheasma ar fi ajuns pentru fiecare participant la ceremonie.

Baie în apa mării

După sfinţirea apelor din butoaiele aşezate în faţa scenei unde soborul de preoţi a oficiat slujba, a urmat sfinţirea apei Mării Negre, prilej pentru zeci de curajoşi să îşi testeze limitele în apa îngheţată. Tradiţia spune că cei care vor reuşi să prindă cele trei cruci aruncate în apa mării de arhiepiscopul Tomisului vor avea parte de un an mai bun şi vor fi feriţi de boli. Dintre zecile de tineri aventurieri, cei trei care au reuşit să aducă crucile la mal au fost: Dan Teodor Anesta, de 24 de ani, Mihail Fedul, de 21 de ani, şi Mihai Lăpuşneanu, în vârstă de 25 de ani. Pentru ritualul de sfinţire a apei Mării Negre, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost „plimbat" cu o şalupă de mai mulţi scafandri şi militari. Chiar dacă majoritatea temerarilor au fost echipaţi profesionist, câţiva dintre ei au fost echipaţi cu echipamente de vară. „Suntem căliţi şi oricum nu e chiar atât de frig. Apa a fost cam rece, dar suntem bine", au declarat tinerii. La Medgidia, şapte tineri s-au aruncat în apă în credinţa că vor fi sănătoşi şi vor fi feriţi de rele tot anul, dacă reuşesc să ajungă primii la cruce. Cel mai rapid dintre aceştia, care a reuşit să ajungă primul la cruce şi să o aducă înapoi la mal, a fost un tânăr de 19 ani. Acesta a fost recompensat cu un premiu în valoare de 1.500 lei, oferit de Primăria Medgidia.

După slujbă, potopul

La sfârşitul ritualului de recuperare a crucilor din apa rece a Mării Negre, ÎPS Teodosie s-a reîntors pe ţărm şi a dat liber credincioşilor la apa sfinţită. Luptele cu jandarmii, îmbulzeala deja obişnuită şi strigătele bătrânilor au durat aproximativ o jumătate de oră, timp în care constănţenii au pus mâna pe 4-5 sticluţe de agheasmă. Unii dintre ei au fost dotaţi chiar şi cu cărucioare, doar-doar vor căpăta mai multă apă sfinţită. După ce s-au aprovizionat bine, credincioşi au plecat spre case, lăsând în urmă o mizerie de nedescris şi sticle de agheasmă aruncate la întâmplare. Cei mai câştigaţi de pe urma acestei sărbători au fost comercianţii de calendare sau busuioc, care şi-au epuizat stocurile de marfă încă de la începutul slujbei. La sfârşit, toată lumea a plecat acasă mulţumită de faptul că a reuşit să capete apa sfinţită.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 349

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 344

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 382

Handbal CS Medgidia, învinsă în Cupa României de CSM București (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 410

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 429

Volei. CS Medgidia, înaintea turneului final Vicențiu Dumitrescu - „Obiectivul nostru e să promovăm în prima ligă“ (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 576

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 458

Volei. Miercuri, 27 martie 2024 Intrare liberă la meciul CSM Constanța - Rapid București

27 Mar 2024 418

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 894

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1177

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 950

Rezultate CSM Constanța Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 529

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1714

CSM Constanța volei Speranțele s-au calificat la turneul final al Campionatului Național (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 612

Volei Fetele de la CSM Constanța au învins cu 3-0 Știința Bacău și în al doilea meci (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 648