Observator de Constanţa Datori vanduti la sanatate

Casa de Asigurari de Sanatate va incepe executarea silita a restantierilor

Persoanele fizice autorizate nu-si mai platesc cotele de asigurari la sanatate. Casa de Asigurari de Sanatate Constanta a publicat o lista cu nu mai putin de 9.572 de restantieri din tot judetul, care in perioada urmatoare vor fi executati silit. „Datoriile sunt de aproximativ 10 milioane de lei", a precizat Marinel Ciobanu, directorul economic al CAS Constanta. Acesta a mai precizat ca, in termen de 15 zile de la publicarea „listei negre", institutia va demara procedurile de executare silita. „Nu este pentru prima data cand recurgem la executare silita. Restantierilor li se blocheaza conturile", a explicat directorul economic. Cei peste 9.500 de restantieri au fost identificati in urma confruntarii situatiilor de la ANAF cu baza de date a CAS. Practic, restantierii figurau ca prestatori de servicii la fisc, insa nu s-au inregistrat la Casa de Sanatate.

In alta ordine de idei, proiectul de lege privind executarea silita de catre ANAF a celor cu datorii la sanatate nu a vazut inca lumina tiparului in Monitorul Oficial. Pana se va intampla acest lucru, executarea silita a restantierilor la plata contributiilor de sanatate revine institutiei direct raspunzatoare, respeciv CAS. La sfarsitul lunii sptembrie, Senatul a adoptat un proiect de act legislativ prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala va putea executa silit datornicii care nu si-au achitat contributiile de asigurari sociale de sanatate. Proiectul legislativ prevede posibilitatea preluarii de catre ANAF a activitatii de colectare a acestor contributii neplatite la timp pentru persoanele fizice care realizeaza venituri, inclusiv procedarea la masuri de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite fondului national de asigurari de sanatate si a majorarilor de intarziere. Astfel se doreste obtinerea unui randament cat mai ridicat in activitatea de colectare, din acest punct de vedere fiscul fiind institutia cu cele mai mari sanse de castig in lupta cu datornicii.

Rau-platnici de lux

Potrivit statisticilor CAS Constanta, avocatii, arhitectii, medicii sau expertii contabili sunt principalii restantieri la plata cotelor catre fondul de sanatate, cu toate ca inregistreaza venituri substantiale din activitatea profesionala pe care o desfasoara, comparativ cu restul platitorilor. Lunar, institutia emite peste o mie de titluri executorii, o parte dintre cei vizati achitandu-si dupa primirea somatiilor, restantele la sanatate.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 668

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 702

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 967

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 729

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 928

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 922

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 636

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1163

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 992

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 630

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 876

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1204

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1392

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1675

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5417