Observator de Constanta Din cauza majorarii TVA-ului, apa calda si caldura vor arde buzunarele constantenilor

Primaria Constanta lucreaza la un sistem diferentiat al subventiei, care ar putea fi aplicat din toamna acestui an.
Pana atunci, insa, constantenii vor avea un tarif mai mare pentru apa calda si caldura.

Constantenii vor scoate, din aceasta iarna, mai multi bani din buzunar pentru plata facturilor la apa calda si caldura. Motivul este dat atat de cresterea TVA, cat si de masurile Executivului de crestere a veniturilor la bugetul de stat.

Primarul municipiului Constanta, Radu Stefan Mazare, a precizat, vineri, ca „pretul pe gigacalorie este 137 lei, inainte de majorare, si 150 lei, dupa aplicarea majorarilor”. „Din pacate, aceasta crestere a pretului la gigacalorie este cauzata, in mod direct si exclusiv, de cresterea TVA-ului, care se aplica inclusiv la cota de subventie, care se pune. Ne-am judecat ani de zile pentru ca TVA sa nu se aplice la subventie, dar Guvernul nu a fost de acord. Am pierdut, iar TVA-ul se aplica si la subventie, deci cresterea de 5 procente a TVA-ului se aplica sumei totale pe care noi, ulterior, o subventionam”, a explicat primarul Mazare.

Subventie diferentiata

Pentru asigurarea unui mod de plata mai lejer si a unor facturi mai reduse in aceasta perioada dificila, administratia condusa de primarul Mazare are in plan un program de stabilire a subventiei diferentiate pentru pretul gigacaloriei. Pentru ca acest lucru sa fie posbil, munca este titanica, zeci de mii de dosare fiind luate la verificat, iar oamenii care pot face acest lucru sunt mai putini, conform Ordonantei Guvernului nr. 63/2010. Despre toate acestea, edilul are o singura explicatie: „Gandim sa gasim o formula prin care sa subventionam diferentiat gigacaloria, lucram la sistemul asta, dar este un sistem extrem de complicat, deoarece trebuie sa-i chemam pe toti oamenii, sa le stim veniturile, proprietatile, nu colaboram cu cei de la Ministerul de Finante, care refuza sa ne dea baza de date. Acest sistem aproape sigur il vom aplica din toamna. Va fi o munca foarte dificila, numai prin simplul fapt ca va trebui sa fie analizat fiecare dosar, cu suprafata locativa, venituri, proprietati – sa vedem prin ce transe de venit pe membru de familie va trebui sa incadram subventia. Va fi foarte dificil sa lucram acest sistem in contextul in care noi dam afara atatia oameni. Ganditi-va ca vorbim de zeci de mii de familii, care trebuie analizate, in vederea intrarii in acest sistem diferentiat de subventii. Nici mie nu mi se pare in regula sa dam subventie unuia care are Q7 la fel cat ii dam celui care e pensionar si ii mai si impoziteaza pensia. Va fi ceva infernal!”.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Un imobil de pe strada Mihai Viteazu din Mangalia va fi demolat de Altion Serv SRL (DOCUMENT)

18 Apr 2024 123

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 168

În Tulcea Prima ediție a festivalului „Scrumbii de Florii”, în Satul Pescăresc Tradițional

17 Apr 2024 581

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 373

Licitații Constanța Primăria Techirghiol va reabilita Biblioteca Orășenească și Grădinița cu Program Prelungit (DOCUMENT)

17 Apr 2024 240

Licitații Tulcea Primăria Horia a cumpărat un tractor în valoare de 43.000 de euro. Iată de la cine (DOCUMENT)

17 Apr 2024 312

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 575

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 405

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără mobilier școlar!

17 Apr 2024 351

Cumpărări directe Constanța Sofia Prodcom Impex SRL va livra pachete alimentare Primăriei Adamclisi (DOCUMENT)

17 Apr 2024 413

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 449

Licitații Constanța Comuna Dobromir investește peste 60.000 de euro, bani europeni, în dotări școlare (DOCUMENT)

17 Apr 2024 331

Dyadar Tech SRL încasează aproape 100.000 de lei de la Primăria Cernavodă. Iată ce contract a obținut (DOCUMENT)

17 Apr 2024 435

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 510

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

17 Apr 2024 471