Observator de Constanţa Incepe toamna sindicala - Pe 22 septembrie, CNSLR Fratia da startul protestelor

De la Constanta se pregateste deplasarea a 1.000 de sindicalisti

Consiliului National al CNSLR Fratia a decis, ieri, reluarea protestelor, prin organizarea unui miting de protest in Bucuresti, urmat de un mars in data de 22 septembrie, la care vor participa circa 20.000 de membri. Potrivit lui Marin Neagu, prim vicepresedinte al CNSLR Fratia Constanta, la mitingul de la Bucuresti vor fi prezenti aproximativ 1.000 de sindicalisti din Constanta, care vor protesta fata de politica Guvernului din ultima perioada, care modifica legi importante fara sa se consulte cu partenerii din societatea civila ori cu liderii sindicali. „Daca Guvernul va avea slabiciunea sa ne cheme la dialog, le vom pune pe masa toate nemultumirile adunate in ultimele luni si nu vom accepta o negociere decat in anumite conditii. Orice Guvern care va veni in locul lui Boc trebuie sa constientizeze ca nu poate face schimbari in legislatia muncii, a salarizarii, a pensiilor, cele cu implicatii majore asupra tuturor, fara sa se consulte cu populatia. De aceea, vom impune ca negocierile sa se faca doar cu stabilirea unui calendar ferm al legislatiei si a perspectivelor financiare si economice pe urmatorii 5 ani", ne-a declarat Neagu.

Liderii sindicali prezenti ieri la Consiliul National si-au exprimat nemultumirea fata de ineficienta dialogului social, de faptul ca Guvernul ia decizii fara sa-i consulte in ceea ce priveste modificarea legislatiei muncii: legea unitara a salarizarii, legea pensiilor, codul muncii, legea contractelor colective de munca. Ei atrag atentia asupra pericolului adoptarii tacite a acestor prevederi legale, care vor avea urmari nefaste asupra angajatilor din toate domeniile. „Prin schimbarea Codului Muncii, de pilda, se urmareste modificarea prevederilor legate de concediere si este posibil sa se ajunga la abuzuri pe care nimeni sa nu le mai poata controla. Practic, daca patronului nu-i mai plac ochii tai, el sa te poata concedia cand are chef, fara ca profesional sau economic sa aiba o justificare", a precizat Marin Neagu.

Sindicalistii vor solicita, la mitingul din 22 septembrie, un salariu minim pe economie de 750 lei, revenirea la valoarea salariului bugetarilor din decembrie 2009, deblocarea posturilor in sectorul bugetar cu precadere in sanatate si invatamant, grila de salarizare sa fie de 1 la 12, iar valoarea salariului de baza - unu din grila sa fie salariul minim garantat in plata pe economie. De asemenea, ei mai reclama cresterea varstei de pensionare si modificarea modului de calcul al pensiilor cu eliminarea categoriilor speciale si deosebite.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 388

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 642

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 537

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 648

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 708

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 503

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 577

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 553

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 766

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3398

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14095

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 929

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 931

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1944

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1351