Observator de Constanţa Lunar, se fura peste 100.000 de KWh

Enel Distributie Dobrogea spune ca cele mai numeroase cazuri de furt descoperite sunt la agentii economici de pe litoral

Pe de alta parte, in aceasta vara, afaceristii din turism au acuzat Enel de sabotaj pentru numeroasele intreruperi de curent

Vesnic inventivi si in cautare de noi surse de castig, romanii mai putin onesti fac orice pentru a salva din banii pe care ii aloca lunar facturilor la utilitati. Iar printre acestea, unele „dureroase" sunt cele la energie electrica, care au termen scadent scurt, iar numai cateva zile de intarziere a platii atrag dupa sine debransarea automata de la sistemul de alimentare cu energie. Si, cum nimanui nu-i convine sa ramana fara un minimum de confort, apar solutiile, deloc legale, dar adoptate de un numar mare de romani.

Recent, directorul unei firme care se ocupa de servicii de telecomunicatii declara ca sustragerea de energie in Romania este un fel de sport national, iar 20% din consumul anual de electricitate se fura, pierderile fiind cifrate la 1,1 -1,4 miliarde de dolari. Bineinteles, furnizorii de energie nu ies in pierdere, pentru ca altfel afacerea lor ar fi sortita esecului, iar datele contabile arata ca printre cele mai profitabile investitii sunt cele in domeniu. Ramane, atunci, intrebarea cine plateste pentru toate aceste furturi iar, daca oficial, nimeni nu recunoaste, se pare ca pierderile sunt scoase tot pe seama clientului bun platnic.

Pentru a ne face o idee despre valoarea pierderilor la nivelul judetului Constanta, am solicitat o informare in acest sens de la Enel Distributie Dobrogea. Potrivit reprezentantilor Enel, de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lunii august, in judetul Constanta s-au depistat un numar de 134 de cazuri de sustrageri de energie electrica. In ceea ce priveste cantitatea de energie electrica furata din retea, aceasta se ridica la aproape 850.000 KWh. Ca si costuri, acest consum echivaleaza cu 340.000 lei, daca socotim un KWh la 0,4 lei pentru un consumator casnic, dar pentru unul cu o putere instalata mai mare de 1 KWh, valoarea se dubleaza. Una peste alta, pierderile pe care le inregistreaza furnizorul exclusiv de energie nu sunt fabuloase, pentru ca vorbim despre un consum pe opt luni. Neasteptata este insa opinia Enel despre cine fura energie. „Majoritatea cazurilor de sustrageri de energie electrica se inregistreaza in aria agentilor economici din zona de litoral. In ceea ce priveste consumatorii casnici, acestia reprezinta 31% din totalul cazurilor inregistrate", ne transmit reprezentantii Enel. Sa fie acesta raspunsul la razboiul purtat in aceasta vara intre firmele din turism care activeaza pe litoral si Enel, cand s-a ajuns la reclamatii pana la Guvern din cauza numeroaselor pene de curent in varf de sezon...?!

Hotelierii au reclamat in numeroase randuri ca sunt sabotati de Enel, care nu a investit sumele promise in reteaua de energie si, din acest motiv, ei sunt nevoiti sa suporte intreruperi dese si pentru lungi perioade de tensiune.

Cum se fura energie?

Cel mai uzual mod de a scapa de plata energiei consumate este sa ocolesti contorul, printr-o bucla din fire conductoare, cu un racord inaintea contorului si unul dupa aparatul de masura, asa incat acesta nu inregistreaza nimic. Masura este eficienta, dar la un control al Enel poate fi depistata imediat, iar cel in cauza se alege cu un dosar penal pentru furt calificat. O alta modalitate de furt presupune racordarea inainte de contor, dar prin pamant, insa aceasta lucrare presupune cunostinte serioase in domeniu, asa ca nu poate fi realizata de orice neavenit. La fel de eficace se dovedeste furtul de energie de la reteaua de iluminat stradal, numai ca si in acest caz apare riscul descoperirii absolut intamplatoare.

Cele mai frecvente situatii de furt, nedescoperite aproape niciodata, sunt insa cele prin care se intervine asupra contorului, de fapt asupra discului care se roteste si inregistreaza consumul de energie. In toate cazurile, insa, odata depistat, hotul se alege atat cu dosar penal pentru furt calificat, dar este obligat si sa plateasca un consum estimat de Enel.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

SURMELIS ARGENTINA PUSA

04 Sep, 2010 05:03

Cei care au ARME cu MICROUNDE si PSIHOTRONICE ce consuma foarte mult curent electric cum sunt declarati legal ??? ca fiind comercianti sau FIRME DE PAZA SI PROTECTIE ??? Cred ca unii de la ENEL nu sunt chiar straini de FURTURILE CIUDATE sau de INCARCARILE nejustificate sau de incidente finalizate cu CONTOARE care bubuie , explodeaza sau iau FOC. In aceeasi situatie pot fi considerati si cei de la RAJA care lucreaza cu contoare speciale de citire a consumului de apa numite APOMETRE,numai ca ale lor nu EXPLODEAZA ,ci numai INREGISTREAZA cifre majorate nejustificat, nu-i asa ??? In ziua de azi se pot face MULTE cu ajutorul unui calculator , a unui program special , a unui satelit special si a unei inteligente draconice...

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 287

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 552

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1079

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 510

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 643

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 466

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 459

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500