Observator de Constanta Mascatii au luat cu asalt Piata Chiliei

Politistii cautau presupusi membri ai unei grupari interlope specializate in camatarie

Desi camataria nu este pedepsita legal, 15 indivizi au ajuns la IPJ, pentru... interviuri

La mai putin de 24 de ore dupa o alta actiune cu forte speciale, politistii constanteni au navalit, cu noaptea-n cap, in Piata Chiliei, in cautarea unor presupusi camatari, acuzati ca au cauzat un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. Spectacolul a fost total si s-a prelungit pe durata intregii zile, familiile celor 15 retinuti temporar participand activ la actiune. Cand mascatii au inceput sa imbarce in dube suspectii si sa paraseasca zona, rudele si vecinii au inceput sa isi verse nervii si supararea pe jurnalistii prezenti. Au aruncat cu pietre si apa, iar echipajul de la Sectia 1, solicitat in ajutor, i-a potolit cu greu, folosind un spray lacrimogen. Multimea s-a mutat apoi in fata IPJ Constanta, sustinandu-i, astfel, „moral", pe cei 15 suspecti, aflati la audieri.

Aseara, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au propus retinerea pentru 29 de zile a celor 15: Tair Samet, Tair Ali, Ion Lucian Dragomir, Nagie Dragomir, Amet Ismail, Arun Ismail, Geilan Iusein, Iusein Ibraim, Erdinci Ibraim, Benghiuzel Tair, Niat Iusein, Asan Memet, Bairam Memet, Niat Albai Memet, Iuseim Erdinci si Ali Iasar. Alti trei suspecti, Iasar Demis, Nedret Dervis si Iusein Erdinci, sunt in continuare cautati de politisti.

Camata si apoi teroare

Sistemul folosit de camatari este unul deja arhicunoscut. Aparitii salvatoare in momentele grele, oamenii cumsecade se transforma in monstri imediat dupa ce „relatiile" au fost puse la punct, cel care s-a imprumutat de bani ajungand, inevitabil, falit, sub ploaia de amenintari sau agresiuni fizice si psihice.

Despre asa ceva pare sa fie vorba si acum. Reprezentantii IPJ sustin ca actiunea a vizat 14 locatii si 18 persoane, suspectate de comiterea de infractiuni de santaj, talharie, loviri sau alte violente, precum si amenintare. 15 indivizi sunt suspectati ca au imprumutat unei parti vatamate o suma importanta de bani, iar, ulterior, prin santaj, violente si amenintari, au solicitat returnarea imprumutului, precum si o dobanda excesiva, provocand, astfel, un prejudiciu de peste un milion si jumatate de euro.

Cheia e Ion Serban?

Persoana de la care ar fi plecat tot acest razboi ar putea fi chiar fostul sef al Politiei Economice, presedinte al FR Box si prosper om de afaceri, Ion Serban. Cel putin asa sustin familiile celor retinuti, care il acuza pe fostul om al legii ca a pacalit mai multe familii din celebrul cartier, solicitandu-le sa ia credite in numele sau, iar, apoi, ar fi „uitat" sa mai plateasca, astfel ca „victimele" au ajuns sa fie amenintate cu evacuarea. Oamenii il acuza pe Serban ca „a apelat la vechii prieteni din militie si i-a adus pe capul oamenilor nevinovati", dar par sa fie contrazisi chiar de catre anchetatori.

Acestia au stabilit ca, in urma cu cativa ani, Ion Serban a luat cu camata de la ei cateva sute de mii de euro, iar, de-a lungul anilor, a platit dobanzi in valoare de 1 milion cinci sute de mii de euro. Suspectii, insa, ar fi cerut in continuare dobanzi, iar, in momentul in care Ion Serban nu a mai platit, ar fi intrat peste el in casa, l-ar fi lovit si i-ar fi luat toti banii pe care i-au gasit.

Camataria e ilegala doar in teorie

In acest moment, camataria propriu-zisa nu este pedepsita de Codul Penal. Legea privind incriminarea camatariei va ajunge in dezbaterea Parlamentului la inceputul toamnei, in urma inmultirii numarului celor care solicita sprijin de la Politie. Pana atunci, oamenii legii pot actiona numai cand este vorba despre santaj sau amenintari.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 323

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 257

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 420

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 590

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 614

CSM Constanța Trei victorii în trei meciuri, iar voleibalistele Under-17 s-au calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 657

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 706

Volei CS Medgidia, calificată matematic în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

21 Apr 2024 478

Handbal CSM Constanța, înfrângere cu Politehnica Timișoara, dar e în continuare favorită la locul doi

20 Apr 2024 751

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 561

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2554

Baschet Încă o victorie cu FCC UAV Arad, iar CSM Constanța ia o opțiune serioasă în lupta pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 521

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 543

ARBDD Liniile electrice fac noi victime printre pelicanii creți, în județul Tulcea

17 Apr 2024 434

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2926