Observator de Constanta Noi disponibilizari, la CFR

Pana la sfarsitul lunii septembrie, 13.000 de ceferisti isi vor pierde slujbele

In primavara acestui an au fost concediati, numai la Constanta, sute de angajati

Cei care vor ramane fara locul de munca nu vor mai primi salarii compensatorii, dar vor intra in somaj

Regionalele CFR Marfa, Infrastructura si Calatori Constanta urmeaza sa faca alte disponibilizari, pana in luna septembrie. In prezent, la nivelul celor trei divizii sunt 4.015 angajati, iar, la inceputul acestui an, au fost disponibilizati 686 de oameni. Directorul Regionalei CFR Calatori Constanta, Gabriel Taranu, spune ca, oficial, nu a primit nici un fel de instiintare de la Compania Nationala CFR. Acesta a mentionat ca, la inceputul anului, de la Divizia Calatori au fost disponibilizati 91 de angajati. In prezent, numarul salariatilor de la CFR Calatori Constanta se ridica la 835.

La randul sau, directorul CFR Infrastructura Constanta, Dorin Maer, spune ca nu au nici un comunicat oficial de la Bucuresti in acest sens. Maer a mentionat ca, de la inceputul anului, au fost disponibilizate, din acest sector, 41 de persoane. Primii care au plecat din sistem au fost cei care se puteau pensiona, apoi cei care au iesit la cerere. Numarul total de angajati din aceasta structura se ridica la aproape 1.800.

De asemenea, directorul CFR Marfa, Denisa Filipescu, a confirmat ca se vor face si la ei disponibilizari, pana in toamna acestui an, dar nu se cunosc, deocamdata, criteriile pe baza carora se va lua aceasta masura. De la inceputul anului si pana in prezent, 555 de angajati ai Sucursalei CFR Infrastructura Constanta au ramas fara locul de munca. „In prezent, divizia numara 1.380 de salariati, iar pana cand Ministerul Transporturilor va decide vanzarea Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa C.F.R. Marfa – S.A , care va include toate diviziile din tara, se vor mai face si alte disponibilizari”, afirma Denisa Filipescu.

Daca pentru sefii companiilor situatia este clara, acestia conformandu-se ordinelor primite de la Bucuresti, pentru sindicalisti, noile disponibilizari echivaleaza cu dezastrul. Liderul Uniunii Sindicatului Feroviarul Constanta, Vasile Anghel, spune ca se stia inca de la inceputul anului ca se vor mai face cateva restructurari, dar numai pe Regionala CFR Marfa, care, de altfel, urmeaza sa fie privatizata. Si liderul Sindicatului Miscare Comerciala din Constanta, Gheorghe Spanu, spune ca aceste restructurari ar fi trebuit sa se faca la inceputul anului, pentru ca li s-a promis ca pana la sfarsitul lui 2010 nu se vor mai face disponibilizari colective. Potrivit lui Spanu, daca restructurarile erau facute numai la inceputul lui 2010, toti salariatii ar fi primit plati compensatorii, pe cand cei care urmeaza sa fie disponibilizati in aceasta perioada nu vor vedea nici un ban. Angajatii care vor fi dati afara vor putea intra in somaj, dar nu vor primi salarii compensatorii, pentru ca aceste sume nu au fost prevazute in bugetul companiilor din acest an. Cei care au ramas fara locul de munca la inceputul anului au primit intre 12 si 14 salarii la nivelul salariului mediu net pe economie. Gheorghe Spanu mentioneaza ca la CFR Marfa exista un program de somaj tehnic, prin care, din data de 15 mai, cate 250 de oameni pe fiecare regionala, prin rotatie, intra, lunar, in somaj tehnic. Cel mai probabil, sindicalistii vor fi chemati la negocieri de saptamana viitoare, pentru a se discuta noile masuri de restructurare.

Companiile de cale ferata din subordinea Ministerului Transporturilor ar putea disponibiliza, la nivel de tara, spre 13.000 de angajati, pana la sfarsitul lui septembrie. Astfel, circa 2.000 de oameni din compania CFR Marfa vor pleca, mai ales ca societatea ar putea fi privatizata. Disponibilizarile vizeaza companiile cu pierderi, astfel ca vor afecta CFR Calatori, unde intre 2.000 si 4.000 de oameni isi vor pierde slujbele, CFR Marfa, de unde 5.000 de oameni vor fi disponibilizati, dar si diviziile subordonate, de revizie vagoane, reparatii, respectiv 2.900 de oameni de la CFR SA si 1.000 de la Electrificare CFR. Disponibilizarile ar urma sa devina efective pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca societatile sa functioneze cu noile organigrame in ultimul trimestru al anului. Angajatii care vor fi disponibilizati, indiferent de numarul lor, nu vor primi plati compensatorii, deoarece sumele nu sunt prinse in bugetul companiilor pe acest an, au precizat reprezentanti la nivel national ai CFR SA si CFR Calatori.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Gheorghe Hagi, la conferința de presă - „M-ai prins în ofsaid!“ (VIDEO)

18 Apr 2024 913

Superliga 2023/2024. Farul Constanța - CFR Cluj Hagi - „Întâlnim un adversar foarte puternic, dar unicul nostru obiectiv e victoria“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 1270

Minori nesupravegheați, depistați în Gara CFR din Constanța

17 Apr 2024 507

CFR Călători Modificările intervenite nu afectează circulația trenurilor

17 Apr 2024 316

O nouă parcare, în curs de amenajare în zona Gării CFR Constanța (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 531

Licitații Constanța Lenox Prod SRL, furnizorul de bocanci de protecție la SNTFC „CFR Călători“ SA

16 Apr 2024 489

Act de vandalism în Constanța. Coș de gunoi incendiat în zona gării CFR (FOTO)

16 Apr 2024 560

Anunţ Termoficare Constanța privind finalizarea lucrărilor la niște avarii

16 Apr 2024 463

Știri Constanța CT BUS. Linia 100M își reia activitatea! Iată de când

16 Apr 2024 465

Doi fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa etapei a patra din play-off / play-out. „Este surpriza plăcută“

16 Apr 2024 625

Constanța Se montează gardul ce împrejmuiește Parcul de la Gară! Cum arată acum parcul (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2391

Adolescent de 15 ani dat în urmărire de IPJ Călărași, depistat în Gara CFR Constanța

15 Apr 2024 379

De 1 Mai și Paște, CFR suplimentează trenurile spre litoral

14 Apr 2024 499

Farul Constanța Hagi - „Victorie mare la Craiova, care ne crește încrederea. Sperăm să învingem și CFR Cluj“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Apr 2024 707

Superliga 2023/2024. Duminică, 14 aprilie 2024 Liderul FCSB vrea să scape și de CFR Cluj din bătălia pentru titlu

12 Apr 2024 766