Observator de Constanţa Planul de interventie in caz de accident nuclear, sublim dar lipseste cu desavarsire

Singura reactie a autoritatilor romanesti dupa incidentul Fukushima, o... sirena la Anghel Saligny

Sedinta Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Cernavoda care s-a desfasurat ieri, la sediul primariei din localitate, nu a fost deloc linistita. De o parte, reprezentantii autoritatilor statului au dat dovada de aceeasi lipsa de transparenta in relatia cu comunitatea locala in problema nucleara, iar de celalata parte, primarii din Cernavoda si Anghel Saligny, impreuna cu consilierii locali, au incercat sa deblocheze catusi de putin rigiditatea acestor institutii. Dupa mai bine de o ora de dezbateri, un lucru a devenit cert - statul roman dispune de un plan minutios de masuri pentru Cernavoda in caz de accident nuclear, dar acesta este pastrat la secret! De altfel, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au confirmat existenta planului pe hartie, fara insa ca nici unul din factorii de decizie sa poata dovedi existenta unor mijloace materiale pentru instiintarea populatiei si evacuare.

In afara de caracterul cat de cat constructiv al sedintei, daca privim strict prin prisma faptului ca aceasta intrunire i-a adunat la aceeasi masa pe autoritatile locale, CNE Cernavoda, ISU, jandarmi, politie, convocarea CLSUC a aratat negru pe alb ca, in prezent, in Romania, pana si simpla distribuire catre populatiei a dozelor obligatorii de iod poate deveni o mare problema. In timp ce institutiile de stat nu s-au alarmat deloc pe aceasta tema, primarul din Cernavoda sustine adoptarea unor masuri asemanatoare cu cele din statele occidentale. Mariana Mircea a dat exemplul Belgiei, unde civilii dispun concomitent de propria rezerva de pastile la domiciliu iar aceste tablete se mai gasesc in famacii, precum si la medicul de familie. In cazul Cernavoda, pe langa faptul ca orasul nu poate asigura acest tratament decat la doi din trei locuitori, nu exista nici un plan pentru aceasta operatiune. „Nu este timp de distribuire a pastilelor de iod in timp real", a declarat Mariana Mircea, care sustine infiintarea unui centru de coordonare local in caz de dezastru.

Comunicatiile, la pamant

Interesant este faptul ca autoritatile statului nu dau doi bani pe protectia comunicatiilor in caz de accident nuclear. Abia acum oficialii ISU au confirmat o viitoare achizitie de pagere, care sa poata fi utilizate in cazul in care telecomunicatiile conventionale devin inutilizabile. In cazul comunitatii locale situatia sta si mai prost. „Situatia este semnificativ diferita in cazul centralei nucleare comparativ cu comunitatea locala. In oras nu exista un centru de management al situatiilor de urgenta", a mentionat Gheorghe Chitu, reprezentantul UTI, companie de comunicatii care a realizat centre asemanatoare in capitala si alte orase. Acesta a explicat ca sistemele de comunicatii trebuie sa fie dublate astfel incat, in caz de accident, comunitatea sa poata intra in legatura cu autoritatile. In prezent, singurul mijloc de comunicare intre CNE si primarie este un fax. De asemenea, primarul comunei Anghel Saligny, Gabriel Tatulescu, a solicitat desecretizarea mult - mediatizatelor planuri de interventie dupa modelul statelor din vest. „CNE va amplasa pe unul din turnurile companiei eoliene o sirena pentru alertarea populatiei in caz de accident. Este un lucru pozitiv. Primesc de asemenea mesaje ori de cate ori de organizeaza exercitii. Stim ca la exercitii toata lumea iese bine, dar pe noi ne intereseaza care sunt masurile in caz de accident", a precizat Gabriel Tatulescu, primarul din Anghel Saligny.

http://observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1332

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 873

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1599

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 845

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 885

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 921

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2548

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1021

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3739

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 866

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1709

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 741

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2339

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2683

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3123