Observator de Constanta Sanatatea mintala a constantenilor, in mana a doar 5 medici

Sectiile de Psihiatrie de la Palazu Mare refuza sa intre in hora disponibilizarilor dictate de problemele financiare cu care se confrunta Spitalul Judetean
De ani buni, medicii de la Palazu vin cu diverse propuneri care sa ajute bugetul SCJU, insa nimeni nu vrea sa le bage in seama

Situatia in care se afla Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU) este, poate, unica in tara, cel putin la ora aceasta. Bugetul unitatii spitalicesti de-abia daca mai acopera salariile celor aproximativ 1.800 de angajati, astfel ca s-au instituit masuri extreme, odata cu trecerea acesteia in subordinea Consiliului Judetean Constanta, pentru a nu se ajunge in situatia in care sa se puna lacatul pe usa.

Principalul motiv pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este suma tot mai mica de bani care vine de la Casa de Asigurari de Sanatate, chiar daca numarul serviciilor prestate este acelasi. Directorul medical al SCJU, dr. Liliana Tuta, a precizat ca spitalul produce servicii de 9-9,5 milioane lei pe luna, insa, de la Casa, primesc 7-7,5 milioane lei. Acest lucru inseamna un deficit de aproximativ 2 milioane de lei pe luna.

Consiliul de Administratie a propus, asadar, concedierea unui numar de aproximativ 700 de angajati. Aceste concedieri nu ar constitui o foarte mare problema daca in randul celor care isi vor pierde locul de munca nu s-ar numara si aproximativ 20 de medici, 30 de infirmiere si peste 200 de asistente.

Bolnavii nimanui

Cele doua sectii exterioare ale SCJU, de la Palazu Mare, Psihiatrie I si II, ar urma sa piarda 3 medici, din cei 8 care lucreaza, la aceasta ora, acolo, precum si 13 asistente. Si numarul de paturi este posibil sa scada, de la 100 la 75.

Sefa Sectiei Psihiatrie I, dr. Diana Carjaliu, a precizat ca astfel de masuri sunt inacceptabile, mai ales pentru ca judetul Constanta oricum este deficitar in ceea ce priveste numarul de paturi destinate acestei specialitati. Judetul, care are peste 700.000 de locuitori, dispune de doar 100 de paturi pentru psihiatrie acuti, la Palazu Mare, si 40 de paturi, pentru cronici, la Baneasa. Despre cea din urma sectie se zvoneste, insa, ca se va desfiinta cat de curand. Asadar, Constanta se poate „lauda“ cu un procent de 0,14 paturi la mia de locuitori, de 5 ori mai putin decat media pe tara, care este de 0,76.

In cadrul SCJU, mai exact, in Policlinica, exista un Centru de Sanatate Mintala, care are, insa, doar doua cabinete, iar despre unitati de spitalizare nici nu se poate vorbi, asta, in situatia in care, de exemplu, in 2008, 1% din populatia tarii a fost internata la Psihiatrie. Dr. Carjaliu a precizat, insa, ca numarul real al bolnavilor este de 10 ori mai mare. De altfel, 30% din populatie are tulburari psihice macar o data in viata.



Toate propunerile, respinse

Dr. Diana Carjaliu a precizat ca deja are pregatit un memoriu pe care il va prezenta la urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean Constanta, in speranta ca va gasi intelegere in randul oficialitatilor. „Vom atrage atentia asupra deficitului de servicii psihiatrice si psihosociale in Constanta si asupra valentei pur si simplu antisociale a actiunii care se preconizeaza. Speram ca daca vom deschide ochii asupra acestor probleme, fiecare se va gandi la niste date statistice care spun ca o familie din trei are pe cineva cu o tulburare psihica“, a precizat dr. Carjaliu.

De-a lungul anilor, au existat, de altfel, din partea medicului sef al Sectiei Psihiatrie I, mai multe propuneri care sa aduca bani la bugetul SCJU Constanta, insa toate au fost respinse din start. De exemplu, una dintre acestea a fost inchirierea cladirii in care ar fi trebuit, la aceasta ora, sa functioneze Clinica de Dezintoxicare, care, insa, nu a tratat niciodata nici un pacient. A fost deschisa, ce-i drept, prin anul 2000, dar imediat s-a pus lacatul pe usa, chiar daca au fost cheltuite sume de ordinul milioanelor de lei. Dr. Carjaliu a precizat ca ar fi vrut sa faca si o sectie privata, pentru batranii cu boala Alzheimer, care sa aduca bani la bugetul spitalului. Propunerea, trimisa atat Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, cat si conducerii spitalului, a fost respinsa vehement, fara nici o explicatie.

De asemenea, in urma cu cateva luni, s-a propus ca toti pacientii alcoolici si toxicomani care ajung la Palazu Mare sa-si plateasca spitalizarea. Nici aceasta solutie nu a fost luata in considerare, spune dr. Carjaliu, si la fel s-a intamplat si cu propunerea de a crea locuri in care familiile bolnavilor cu dementa sa-i poata interna pe acestia, contra cost, pe perioade mai mari de timp. Respinsa a fost si propunerea potrivit careia toate persoanele care merg direct la Psihiatrie la Palazu Mare, la Urgenta, pentru consult, dar care nu constituie urgente, sa plateasca aceste consultatii.

Acum, insa, reprezentantii SCJU au cerut medicilor sefi de sectii sa vina cu propuneri prin care sa mareasca bugetul spitalului ori sa scada cheltuielile, daca vor ca propunerea privitoare la disponibilizari sa nu se aplice. Astazi, toti sefii de sectii se vor intalni pentru a gasi solutii si pentru a le prezenta, ulterior, conducerii spitalului si Consiliului Administrativ.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În luna martie, zidul de sprijin s-a prăbușit Locatarii de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare, nemulțumiți de lucrările făcute de mântuaială lângă blocul lor (GALERIE FOTO+VIDEO

19 Apr 2024 931

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1378

Constănțeanul supărat Un student la medicină și logodnica sa, lăsați în câmp, la Constanța, de șoferul Bolt! „Am fost lăsați în mijlocul câmpului, în mijlocul drumului...”

05 Apr 2024 3027

Primăria Constanța cumpără ședințe practice de tragere cu armament în poligon! Iată de la cine

31 Mar 2024 573

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1553

Știri Constanța CT BUS. Traseele liniilor 1, 3 și E1, modificate de vineri

21 Mar 2024 595

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 632

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2554

Precizări ale Primăriei Constanța referitor la imobilul în pericol de prăbușire din Palazu Mare

19 Mar 2024 782

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1401

Președintele USR Constanța, Stelian Ion, merge mâine în cartierul Palazu Mare. Cetățenii au semnalat alunecări de teren!

18 Mar 2024 914

Deputatul USR, Stelian Ion se întâlnește cu cetățenii din Palazu Mare

10 Mar 2024 618

APM Constanța Cine ridică un bloc de 8 etaje în Palazu Mare?

06 Mar 2024 839

Cum a pierdut Primarul Constanței procesul pentru desființarea ANL-urilor din Palazu Mare! „Reclamantul nu justifică interes în promovarea și derularea prezentului litigiu“ (MOTIVARE)

26 Feb 2024 1055

Primăria Constanța O nouă creșă va fi construită în municipiu

14 Feb 2024 793