Replica Afaceri in medii cu iz de KGB - Rusii care au „usurat" Neptun Olimp SA de 20 de miliarde, tepuiti de fostul ministru David

Fostul ministru de Interne, în prezent senator PNL, Cristian David, a făcut afaceri cu doi cetăţeni ruşi, dintre care unul, se pare, fost agent KGB, deveniţi cunoscuţi după ce au încasat de la SC Neptun Olimp SA peste 20 de miliarde de lei în condiţii de-a dreptul bizare. Firma controlată de David, SC Team International Consult SRL, le-a „suflat" acestora în anul 2002 un teren din Bucureşti, Tribunalul obligându-l în 2006 pe fostul ministru de Interne să le înapoieze imobilul. Nu s-a întâmplat asta, din moment ce procesul continuă şi în zilele noastre, chiar dacă, între timp, Cristian David s-a retras din firmă. Nu există prea multe informaţii cu privire la relaţia dintre fostul membru al Guvernului Tăriceanu şi afaceriştii ruşi, dar aceştia sunt departe de portretul businessmanului model.

Replica" a prezentat anul trecut în exclusivitate cazul ruşilor Yury Belov, de 46 de ani şi Leonid Shatalov, de 59 de ani, ambii din Moscova, asociaţi în firma bucureşteană Acvilon SRL, care, din 1994 şi până în 2009, a încasat de la societatea de stat Neptun Olimp SA suma de 20,64 miliarde de lei vechi, pe baza unei asocieri din 1993. Acvilon parafa în 1993 un contract de asociere în participaţiune cu Neptun Olimp SA pentru modernizarea restaurantului Flamingo din staţiunea Olimp. Singura investiţie a ruşilor, între timp deveniţi duşmani de moarte, a fost montarea unui stâlp în faţa restaurantului, după care a început coşmarul. Neptun Olimp SA a fost obligată să plătească în 1994, 1997, 2003 şi 2006 peste 20 de miliarde de lei reprezentând contravaloarea lucrărilor prestate de Acvilon în 1993. Nu se ştie cum, dar de fiecare dată ruşii au avut succes de cauză în instanţe, deşi nu făceau decât să ceară alţi şi alţi bani pentru acelaşi lucru, pe baza unor reevaluări periodice. Aşa a ajuns un stâlp să coste jumătate de milion de euro, iar Neptun Olimp SA să plătească mereu şi mereu, ori de câte ori Acvilon avea chef să mai ceară o reevaluare. Cazul a ajuns şi la Curtea Constituţională, care, la finele lui septembrie 2010, a respins invocarea unei excepţii de neconstituţionalitate depusă de Neptun Olimp SA. În prezent, Acvilon SRL a dat faliment, astfel că zecile de miliarde încasate de la Neptun Olimp SA s-au pierdut cu desăvârşire. Singura urmă valabilă în această poveste rămâne un fantomatic off-shore din Delaware, Berryhill LLC, controlat tot de Yury Belov, care a preluat o bună parte din banii decartaţi, fără număr, de Neptun Olimp SA.

Firma fostului ministru David are sediul pe terenul ruşilor Belov şi Shatalov

Revenind la cei doi ruşi, trebuie spus că au venit în România la începutul anilor '90, Yury Belov devenind şi cetăţean român din septembrie 2009. La un moment dat, armonia dintre Belov şi Shatalov a dispărut, iar cei doi au început să se dea unul pe altul afară din firmele pe care le deţineau, să-şi facă plângeri penale şi să se acuze de tot felul de înşelăciuni. Aici apare pe scenă şi numele SC Onix Impex 2000 SRL din Bucureşti, înfiinţată de cei doi ruşi, de asemenea falimentată; firma deţinea un teren pe strada Pictor Ion Negulici nr.27, Sector 1, preluat în 2002 de societatea condusă de liberalul Cristian David. Ruptura dintre Belov şi Shatalov a făcut ca cei doi să încerce să preia cât mai mult din bunurile ce le deţineau până atunci în comun şi s-a ajuns astfel şi la terenul vândut în condiţii suspecte lui Cristian David. De altfel, firma controlată până nu demult de fostul ministru de Interne are sediul chiar pe Pictor Ion Negulici nr. 27. Procesul dintre defuncta Onix Impex 2000 SRL şi Team International Consult continuă şi în prezent, iar David pare a fi ieşit din ecuaţie. Fostul ministru şi-a cedat părţile asociatului său, Vlad Octavian Moisescu, în noiembrie 2009 şi a ieşit definitiv din Team International Consult. Până atunci însă a fost unul din personajele implicate într-o afacere pe care Tribunalul Bucureşti o statuta în 2006 ca fiind ilegală; mai mult, asocierea sa cu afacerişti precum Yury Belov şi Leonid Shatalov, specializaţi în mulsul vacii de stat Neptun Olimp SA, poate părea cel puţin ciudată pentru un lider politic, cu atât mai mult cu cât mare parte din poveste s-a desfăşurat în timpul mandatelor sale de ministru.

Coincidenţe interesante: David, partener de afaceri cu fostul consilier Moisescu şi fostul ministru Nicolaescu

Dincolo de speculaţiile legate de relaţia dintre David şi aceşti ruşi, mai există câteva aspecte interesante. Astfel, partenerul fostului ministru în Team International Consult, susmenţionatul Vlad Octavian Moisescu, a fost deputat PNL în legislatura 2000- 2004. Moisescu este fiul fostului procuror general al României, Sorin Moisescu, şi a fost considerat unul din apropiaţii lui Călin Popescu Tăriceanu, fiind, de altfel, şi consilier de stat în Cancelaria Primului Ministru din guvernarea liberală. Foştii demnitari Cristian David şi Vlad Octavian Moisescu nu apar împreună doar în Team International Consult, aceasta fiind doar una din firmele care alcătuiesc grupul Team, controlat de Moisescu. Astfel, îi putem regăsi parteneri şi în Team Audit Financiar SRL, alături de un alt nume greu al PNL, nimeni altul decât Eugen Nicolaescu, fostul ministru al Sănătăţii, în prezent deputat.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 305

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 484

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 830

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 254

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 247

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 274

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 293

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 287

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 438

Modificări în firma Grand SRL! Firma fostului consul general al României la Toronto a suferit modificări

27 Mar 2024 561

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 825

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Comat Constanța SA, convocată în ședință

27 Mar 2024 383

Univers SA s-a retras din societatea Aliment Murfatlar SRL. Iată care este noua structură a capitalului social

27 Mar 2024 423

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 452

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA, în AGOA!

27 Mar 2024 336