Replica - Nicusor Constantinescu „Am dat cu subsemnatul la DNA pentru profanare de morminte”

La ordin politic sau nu, procurorii bucureşteni din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) „taie în carne vie” judeţul Constanţa. Zeci de primari constănţeni sunt anchetaţi cu privire la contractul de cadastrare şi intabulare a drumurilor locale, perfectat în 2007, prin Consiliul Judeţean Constanţa, cu firma Geotop 2001 SRL  Bucureşti.

Anumiţi edili care au trecut pragul sediului DNA-Structura Teritorială Constanţa au susţinut că audierile au fost ori „relaxante”, ori „recreative”. Pentru alţi primari „şedinţele” păreau interminabile, iar întrebările procurorilor erau mult prea „incomode”, însă toate aveau acelaşi „substrat”, după cum susţin aleşii locali. Cel mai interesant detaliu pe care l-au remarcat primarii constănţeni este acela că citaţiile emise de Secţia a II-a DNA Bucureşti sunt semnate de procurorul Doru Ţuluş, protectorul „mafiei imobiliare”, după cum relata presa centrală în luna februarie a.c. „Este vorba despre acelaşi Ţuluş, recuzat de primarul Constanţei, Radu Mazăre, în urmă cu doi ani, când edilul a fost citat la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală într-un dosar de retrocedări în care este învinuit că ar fi provocat un prejudiciu de 100 de milioane de euro statului”, susţin primarii. Întrebat de reporterii cotidianului „Replica” cine anume a făcut sesizarea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în privinţa lucrării de cadastrare a judeţului şi ce părere are despre aceste audieri, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că „ţara arde şi baba se piaptănă”, continuând: „Cine conduce poliţia politică în România? Întrebaţi-l pe Băsescu şi pe Boc cine a făcut sesizarea la DNA!”.

Reporter: Credeţi că dosarul Geotop este un joc politic?
Nicuşor Constantinescu: Din păcate este un joc politic pe bani publici. Pentru ascultarea telefoanelor, pentru deplasări, urmărire, cazări şi mese, acest DNA, în fiecare zi, costă milioane de euro. Şi văd că toate procesele demarate în urmă cu 6 ani în România, nici 5% nu s-au finalizat cu posibile condamnări. Şi atunci ne întrebăm: ce s-a făcut cu banii respectivi care sunt tot bani publici?

Rep.: Din informaţiile pe care le aveţi, câţi bani s-au cheltuit în dosarul Geotop până în prezent?
N.C.: Timpul primarilor costă bani, deplasările la fel. De fapt se doreşte o terorizare a primarilor să nu mai facă nimic. Eventual să se încline în faţa Guvernului Băsescu.

Rep.: Credeţi că o să mai apară şi alte dosare gen Geotop în perioada următoare?
N.C.: Este posibil orice. În perioada următoare Băsescu şi Boc ar putea să ceară, în baza Ordonanţei 63/2010, restructurarea numărului de delfini. Pentru a rămâne doi, la unul s-ar impune să-i dăm drumul în Marea Neagră. Apoi procurorii DNA ar urma să mă ancheteze de ce i-am dat drumul. Spre exemplu, am avut dosar penal şi am dat cu subsemnatul la DNA, alături de soţia mea, pe motiv că am fi profanat morminte în curte la mine. De parcă în casă am cimitir. Din 2008 au început verificările, dar cercetările s-au încheiat pentru că nu s-au găsit nici mormintele la care se făcea referire şi nici profanatorii.

Rep.: Consideraţi că actualul Guvern, prin acest dosar, încearcă să întoarcă primarii împotriva dumneavoastră?
N.C.: Încearcă să-i terorizeze ca toate celelalte instituţii subordonate Guvernului PDL, inclusiv prefectul Cludiu-Iorga Palaz care demarează controale ilegale la primării. Deconcentratele din subordinea prefectului controlează primarii, îi ameninţă, îi şantajează, îi destituie cum a fost şi cazul primarului din Mangalia, Claudiu Tusac. În această anchetă nu înţeleg de ce îi întreabă pe primari dacă este util acest program de cadastrare a drumurilor comunale şi a tot ce înseamnă edificii în judeţul Constanţa. Acest demers este un nou abuz. Un procuror DNA nu poate să întrebe care este utilitatea şi oportunitatea unui astfel de contract. Acest lucru îl face electoratul din 4 în 4 ani, când alege primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Utilitatea unui cadastru şi oportunitatea este atributul aleşilor locali. Legalitatea hotărârilor este supusă controlului prefectului, respectiv altor instituţii ale statului şi justiţiei, nu controlului DNA, care îi întreabă pe primari dacă era bine să se facă un cadastru pentru realizarea drumurilor în comună pe bani europeni. Proiectele fără cadastru nu sunt eligibile. Referitor la cele 45 de primării care acum sunt anchetate de DNA sunt 15 milioane de euro luaţi pe Măsura 322 şi sunt în implementare.


Rep.:Veţi face un demers în instanţă în acest caz?
N.C.: Am făcut deja un demers la Consiliul Superior al Magistraturii.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1311

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 675

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 924

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 836

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 842

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1115

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1485

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1679

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 931

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1440

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1530

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 1011

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 854

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1363

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1083