Replica Patrut a luat spaga de la o pacienta care nu a supravietuit operatiei

Doctorul Mircea Pătruţ, destituit recent din funcţia de şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară ca urmare a dezastrului constatat în timpul controalelor Direcţiei de Sănătate Publică şi a Ministerului Sănătăţii, riscă să ajungă în atenţia procurorilor. La Spitalul Clinic  Judeţean de Urgenţă Constanţa, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică, pe numele chirurgului a fost înregistrată reclamaţia cu numărul 18765/04.08.2010, ce poartă semnătura constănţeanului Florian  Călin, prin intermediul căreia dr. Pătruţ este acuzat că a pretins şi primit sume importante de bani pentru a interveni chirurgical în cazul unei paciente aflate în tratament. Florian Călin spune că mama lui figura pe o listă de aşteptare a medicilor de la Spitalul Fundeni  din luna octombrie 2009, dar pentru că nu se găseau materialele sanitare necesare pentru operaţie, a acceptat să vină la Constanţa. Convins de dr. Pătruţ că şansa de reuşită a operaţiei este de 90%, bărbatul a acceptat ca mama lui, care a fost diagnosticată cu „stenoză aortă valvulară strânsă, diabet zaharat şi hipertensiune arterială”, să fie tratată în Clinica de Chirurgie  Cardiovasculară.

După două săptămâni de tratamente, chirurgul i-a spus bărbatului că trebuie să plătească 1.500 de euro pentru proteza valvulară necesară pentru intervenţia chirurgicală. Entuziasmat că mama lui se va vindeca după operaţie, Florian  Călin a acceptat să dea suma cerută, însă medicul a uitat să-i ofere în schimbul banilor chitanţa, aşa cum ar fi fost legal. Din spusele bărbatului, dr. Mircea Pătruţ nu a vrut să se apuce de treabă până când nu s-a asigurat că în buzunarul său va intra şi o sumă de bani. „Am trăit cu impresia că acea clinică este privată. Absolut toate medicamentele am fost nevoiţi să le cumpărăm. Referitor la proteză, am plătit 1.500 de euro şi, cu toate că au promis că ne vor elibera chitanţa, nu am primit-o nici până în ziua de azi. În ziua în care am dat banii doctorului Pătruţ, am fost sunaţi de medicii de la Fundeni, care ne-au spus că mama poate fi operată gratuit, dar deja totul era stabilit aici. Pe 23 martie a.c., înainte de operaţie, am dat 1.000 lei doctorului Pătruţ, 1.000 lei doctorului Eugen Răchită şi 300 de lei doctorului Dorin Arhire. A doua zi am fost chemat de o asistentă care mi-a spus că medicul Pătruţ nu este mulţumit de suma primită şi am fost nevoit să mai dau 7.000 lei. Gestul doctorului Arhire  nu am să-l uit toată viaţa. Îşi freca mâna de buzunarul halatului în semn că mai vroia bani. Atunci le-am promis medicilor că după operaţie am să le mai dau bani, dar nu a mai fost nevoie. Cu toate că mama urma să fie operată, a fost lăsată să aştepte mai mult timp, medicii motivând că au nevoie de un alt cupon de pensie. În cele din urmă a fost supusă intervenţiei chirurgicale şi, cu toate că medicul Pătruţ ne-a asigurat că totul va fi bine, noaptea am fost sunaţi că mama a decedat”, a declarat, pentru „Replica”, Florian Călin, care spune că medicii care s-au bucurat la bani au refuzat să-i mai ofere detalii după ce pacienta a decedat. „Poate că pentru mama nu se mai putea face nimic, dar medicii ar fi trebuit să ne spună.

Însă ei ne-au asigurat că 24 de ore după operaţie nu se va întâmpla nimic, pentru că era conectată la aparatele medicale. Am încercat să discut cu domnul doctor de mai multe ori după operaţie, pentru a-mi explica ce s-a întâmplat, însă a refuzat şi chiar m-a dat afară din birou motivând că trebuie să intre într-o altă operaţie şi că se grăbeşte să plece în concediu în Austria. Am ajuns la concluzia că dr. Pătruţ a luat şpagă doar pentru a se relaxa în vacanţa pe care şi-o programase în Austria”, susţine Florian Călin. De cealaltă parte, fica Eugeniei, Ralua Decu, spune că după ce mama ei a decedat medicii nu au dorit să le elibereze nici un document medico-legal. „Fiind afectaţi de cele întâmplate, medicul Arhire  a profitat de moment şi ne-a pus să semnăm o foaie precum că suntem de acord să nu se efectueze autopsia. Ulterior am luat legătura cu medicii de la Bucureşti, care ne-au spus că diametrul valvei folosită de medicii de la Constanţa a fost mult mai mare. Trebuia să fie de 16 şi a fost de 22, fapt pentru care i s-a inundat inima de sânge şi că acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care a decedat”, susţine Raluca Decu. Copii Eugeniei  Călin susţin că au decis să rupă tăcerea în urma unor declaraţii pe care dr. Mircea Pătruţ le-ar fi făcut prin presă, cum că este o persoană onestă, că pe clinica pe care a coordonat-o numărul pacienţilor decedaţi este foarte mic, dar şi pentru a afla ce s-a întâmplat în cazul mamei lor. „În cele două săptămâni de spitalizare a mamei au decedat 4 persoane. Prin această reclamaţie noi vrem să aflăm ce anume s-a întâmplat în cazul nostru. Dacă au greşit cu ceva, atunci trebuie traşi la răspundere”, susţine Florian Călin.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Al treilea dosar. Chirurgul Mircea Pătruţ a chemat din nou în instanţă Spitalul Judeţean Constanţa

04 May 2018 5448

Medicul Mircea Pătruţ a chemat din nou Spitalul Judeţean Constanţa în instanţă. La mijloc, un conflict mai vechi. Ce spune doctorul!

03 May 2017 3997

Emil Mircea Pătruţ a devenit asociat unic în Clinica GG Gociman SRL

14 Nov 2016 5054

La solicitarea Curţii de Conturi SCJU vrea să recupereze de la Căpăţînă şi SRL-ul acestuia prejudiciul în cazul dr. Pătruţ

03 Sep 2016 8140

Un nou dosar Mircea Pătruţ a chemat din nou Spitalul Judeţean Constanţa în instanţă

24 Dec 2014 2866