Replica Seful IPJ Constanta, Dumitru Catana, despre atacul la conductele Oil Terminal - „Proprietarul terenului pe care se aflau containerele cu motorina furata e bolnav psihic cu acte in regula"

De două luni comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, comisarul-şef Dumitru Catană spune că este încântat să revină cu serviciul la malul mării. Asta şi pentru că se declară un îndrăgostit de mare, aşa încât nu i-a fost greu să lase postul pe care îl ocupa la Bucureşti, unde, spune el, avea „mai multe stele" decât îi conferă actuala funcţie. „Să fie liniştiţi cei care cred că am venit aici să îmi mai iau un grad pentru ca apoi să mă pensionez, pentru că nu este aşa. De la Bucureşti am plecat de pe o funcţie cu două stele, aici am doar una", a spus zâmbind Dumitru Catană. Originar din judeţul Bacău, Catană nu şi-a păstrat nici un dram de accent moldovenesc, fiindcă în discuţiile cu el totul duce spre... oraşul Constanţa: studiile, cunoştinţele, noua activitate. Recunoaşte deschis că nu a avut timp să studieze în amănunt toate cazurile „celebre" înregistrate cu autor necunoscut pe raza judeţului Constanţa, fiindcă, de două luni de când este comandant al inspectoratului, „în fiecare zi am un teanc de mape pe birou" - explică el. Se amuză însă povestind că a ajuns să cunoască în staţiunea Mamaia, acolo unde este cazat, toţi câinii maidanezi şi pisicile. „Seara când merg acasă, mă întâmpină. Aud motorul maşinii şi ştiu că le duc ceva de mâncare", spune Catană. A intrat în forţă în activitatea de zi cu zi şi spune că munceşte 7 zile din 7, merge în teren, însă urmează o scurtă perioadă în care îşi va lua liber, pentru a pune în ordine, înainte de iarnă, casa de la Bucureşti.


Reporter: Domnule Dumitru Catană, aţi preluat de puţin timp comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Înainte de venirea aici, ce ştiaţi despre problematica judeţului Constanţa?
Dumitru Catană
: Cunosc Constanţa de cel puţin 34 de ani. În 1976 am venit la Constanţa, am început studiile aici, am muncit în oraşul Constanţa, după care am plecat la Bucureşti. Am lucrat în Ministerul Transporturilor şi am răspuns de Constanţa, deci cunosc problematica, cel puţin pe Ministerul Transporturilor, după care în Ministerul de Interne am avut perioade destul de lungi în care m-am ocupat tot de Constanţa. În mare, cunosc despre ce este vorba, mă aşteptam să fie un judeţ foarte greu, aşa că, cel puţin începutul, nu a fost un şoc pentru mine. Cunosc oraşul, cunosc destul persoane de aici, am avut contact şi înainte... aşadar nu a fost greu pentru mine să mă integrez.
Rep.: Aţi pomenit Transporturile. Dar, legat de Portul Constanţa, de Poliţia Transporturi, cunoaşteţi problemele de aici, faptul că s-au tot schimbat şefii instituţiei? Există o explicaţie?
D.C.
: În 1999 am lucrat la Direcţia Poliţie Transporturi, dar de atunci lucrurile s-au schimbat. Nu cunosc situaţia de aici pentru că Poliţia Transporturi nu îmi este subordonată direct mie.
Rep.: Cum v-a venit ideea să candidaţi pentru şefia IPJ Constanţa? Aţi văzut că se scoate postul la concurs, v-a atras pentru că este vorba despre Constanţa sau v-au împins prietenii de la spate?
D.C.
: Eu sunt un fan al oraşului Constanţa. Iubesc foarte mult marea, cei mai frumoşi ani aici mi i-am petrecut şi a fost o provocare pentru mine şi chiar mi-am dorit foarte mult să ajung aici. De când am preluat inspectoratul, de două luni de zile, m-am acomodat. Ştiu că este un judeţ greu, printre cele mai grele, dar fac tot posibilul ca lumea să se simtă în siguranţă, să fie un oraş sigur şi un judeţ sigur.
Rep.: am sesizat că vă deplasaţi în teritoriu, cum a fost cazul tentativei de jaf de la Mangalia. Faceţi acest lucru pentru că nu aveţi încredere în subalterni sau de ce anume?
D.C.
: Nu se pune problema să nu am încredere. M-am deplasat la Mangalia, am început cu partea de sud-est până la Ostrov, pentru că face parte din strategia mea de cunoaştere a judeţului, pentru că nu poţi să cunoşti numai din birou problemele din teritoriu.
Rep.: Care sunt punctele fierbinţi ale judeţului? Pe zone, care sunt infracţiunile predominante?
D.C.
: Tot judeţul este fierbinte. Având în vedere că municipiul Constanţa are jumătate din locuitorii întregului judeţ, acţiunile sunt concentrate aici. La acestea se adaugă cele două municipii, în timp ce în mediul rural predomină infracţiunile mai mici, de furturi de animale în general. În Medgidia şi Mangalia a apărut, în ultima perioadă, fenomenul furturilor de cabluri aparţinând Romtelecom. De altfel, în ultimele zile, am întreprins măsuri specifice şi reuşit să prindem mai mulţi indivizi care sustrăgeau cabluri, iar modul lor de acţiune era în general în câmp.
Rep.: Legat de oraşul Cernavodă, presa internaţională l-a indicat ca fiind „furnizor" de prostituate. Ştiaţi că până în momentul de faţă nu există nici o arestare spectaculoasă a vreunui proxenet, decât un singur exemplu de dată recentă?
D.C.
: Ştiu cazul, am participat direct la prinderea proxenetului. În zona Cernavodă am avut discuţii cu comandantul Postului de Poliţie Cernavodă şi vom lua măsuri pentru identificarea proxeneţilor, ca ei să meargă... acolo unde trebuie.
Rep.: Posibil să vă fie de ajutor comentariile postate de cetăţeni pe forumuri sau pe site-urilor ziarelor...
D.C.
: Să ştiţi că şi site-urile sunt un mijloc de informare şi ne autosesizăm în funcţie de informaţiile postate acolo, dar de regulă noi întreprindem măsuri legale şi profesioniste.


Rep.: Revenind la municipiul Constanţa şi cazurile de dată recentă, legate de instalaţiile artizanale descoperite pe conductele de transport produse petroliere. Ce detalii puteţi să ne oferiţi?
D.C.
: Aceste cazuri au o atenţie specială din partea mea. Sunt multe de discutat, de comentat. Cred că ar trebui să ne ajute mai mult cei de la Oil Terminal. Au şi ei firmă de pază, noi facem tot felul de controale... Cei de la Oil Terminal au renunţat, la un moment dat, din cauza preţurilor, la paza cu jandarmii. Au luat o firmă de pază, dar din câte ştiu s-a renunţat la ea şi a obţinut contractul o altă firmă de pază şi s-ar putea ca cu noua firmă să avem rezultate mai bune, să ne sprijine. Îi voi chema la discuţii şi să luăm împreună măsurile legale aşa încât să eradicăm fenomenul de atacuri asupra conductelor.
Rep.: Există posibilitatea ca angajaţi ai fostei firme de pază să fie implicaţi în furturile din conducte?

D.C.
: Din ce am documentat noi, nu avem certitudinea că au fost. Suspiciuni au fost, dar certitudini nu am avut; poate că implicaţi în sensul că au fost pasivi, nu neapărat implicaţi direct.
Rep.: În legătură cu instalaţia montată pe o conductă Oil Terminal, care ducea într-o curte din zona Caraiman, care sunt noutăţile?
D.C.
: Instalaţia la care vă referiţi pleca de sub podul de la kilometrul 4-5 până aproape de strada Caraiman, pe o distanţă de circa un kilometru, deci o conductă destul de mare. A fost identificată, în acest caz, societatea care deţinea terenul pe care s-a găsit capătul conductei, patronul societăţii, dar am avut şi o mare surpriză: cel care cumpărase şi era proprietarul incintei este un bolnav psihic cu acte în regulă, asupra căruia nu putem să facem mare lucru. Probabil că era „săgeată", iar în spatele lui sunt alţii. Pe terenul respectiv au fost găsite patru containere, în care erau depozitate circa 100 şi ceva de tone, cred că 120-130 de tone de motorină. Containerele erau dotate cu pompe, cu instalaţii de transfer a motorinei în cisterne, deci erau containere pregătite pentru aşa ceva. Dar, deocamdată, cercetările sunt în curs şi nu mai pot fi date alte informaţii.
Rep.: Din ce aţi constatat dumneavoastră, se mai poate vorbi de găşti periculoase la Constanţa, care îşi dispută sau care şi-au împărţit teritoriile?
D.C.
: Nu, cred că în momentul de faţă nu sunt probleme, nu sunt găşti, ca şi dovadă - în ultima perioadă a fost linişte, s-a cuminţit toată lumea.
Rep.: Dar aţi „moştenit" harta cu respectivele găşti, monitorizaţi în continuare indivizii care pun probleme?
D.C.
: Sigur, avem persoanele în atenţie, harta, dar oamenii sunt potoliţi.
Rep.: Cum vă descurcaţi fără un al doilea adjunct şi de ce a fost anulat concursul pentru acest post?
D.C.
: E greu fără un al doilea adjunct, iar concursul a fost anulat din cauza unor proceduri vizavi de contestaţiile depuse de cel care a fost destituit (n.r. - Dorin Colidiuc, destituit înainte ca Dumitru Catană să preia şefia IPJ Constanţa). Dânsul a mers la instanţă, a contestat măsura şi, în momentul respectiv, s-a suspendat concursul.
Rep.: Domnul prefect Claudiu Palaz ne spunea că nu aţi reuşit să vă întâlniţi, să stabiliţi o strategie comună de acţiuni. Când vă veţi întâlni?
D.C.
: Am avut câteva întâlniri cu domnul prefect, dar toate au fost pe fugă, aşa că într-adevăr cred că ar trebui să îmi aloc un timp special pentru o discuţie cu domnul prefect, să stabilim un plan. Oricum, ştim amândoi ce avem de făcut, amândoi suntem hotărâţi să facem treabă bună în Constanţa. Ne vom întâlni curând.
Rep.: Să înţelegem că nu aveţi o relaţie tensionată cu dânsul, aşa cum s-a speculat?
D.C.
: Nu, nu avem nici o problemă şi e şi normal să nu avem. Discuţii sunt, dar dacă sunt constructive, nu e nici o problemă. Cred că au exagerat puţin colegii din presă.
Rep.: În încheiere, ce nemulţumiri aveţi la nivelul inspectoratului, poate a activităţii anumitor posturi sau secţii de poliţie?
D.C.
: Problemele pornesc în primul rând de la bani. Astea sunt problemele, dar poliţiştii au înţeles care este situaţia, îşi văd de treabă şi sperăm şi noi la o revenire la vechile salarii. Cred că nu este un motiv special să nu-şi facă treaba. Nu am identificat poliţişti care nu îşi fac treaba motivând că nu au bani. Ne chinuim şi noi cum putem, cu ce ne pot ajuta şi oamenii cu potenţă financiară din Constanţa, cu câte un calculator, cu câte o hârtie de scris...
Rep.: Apelaţi la sponsori din câte înţelegem...
D.C.
: Apelăm la sponsori, să ne ajute cu ce se poate să ne desfăşurăm corespunzător activitatea: un top de hârtie, cu ce se poate, pentru că nici firmele nu o duc pe roze, fiindcă este anul acesta de criză. Chiar, cu ocazia asta, fac un apel către cei care ne pot ajuta să ne facem treaba bine, să se simtă populaţia în siguranţă.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1098

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 563

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 460

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 694

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1221

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 435

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1002

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1059

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 843

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 376

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 860

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 547

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1216

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 418

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1281