Telegraf Navă cu arme iraniene, comandată de un constănţean

Nava Victoria, sub pavilion liberian, care transporta arme destinate "organizaţiilor teroriste" din Fâşia Gaza, a fost interceptată marţi, în Marea Mediterană, de un comando al Forţelor navale israeliene. "Cargoul, care transporta arme destinate organizaţiilor teroriste active în Fâşia Gaza, a fost oprit la aproximativ 200 de mile marine (380 de kilometri) vest de coastele israeliene", preciza marţi un purtător de cuvânt militar israelian."Nava, sub pavilion liberian, părăsise portul Mersin din Turcia şi se îndrepta spre Alexandria, în Egipt. Echipajul nu a opus rezistenţă", a adăugat oficialul israelian. Echipajul cargo-ului Victoria (22.000 de tone), la bordul căruia au fost descoperite trei containere pline cu armament care ar proveni din Iran, este format din est-europeni, între care doi români, şi africani, informează site-ul israelian Ynetnews.com. Autorităţile israeliene au declarat deja că este puţin probabil ca "românii să fi ştiut că transportă arme din Iran". Containerele erau marcate ca fiind încărcate cu bumbac şi lemn. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a declarat, ieri, că la bordul navei Victoria se află într-adevăr doi români, fiind vorba de comandantul vasului şi de un ofiţer mecanic şi că, cel mai probabil, cei doi marinari sunt din Constanţa. "Comandantul navei şi un ofiţer mecanic III aspirant sunt români, probabil din Constanţa. Echipajul navei nu ştia de existenţa armelor de la bord şi nu a opus rezistenţă", a declarat preşedintele SLN, reprezentant al ITF în România, Adrian Mihălcioiu.

50 DE TONE DE ARME. Adjunctul ministrului israelian de Externe, Danny Ayalon, urmează să prezinte astăzi ambasadorilor şi ataşaţilor militari străini captura de arme descoperită la bordul navei interceptate. Potrivit unui comunicat de presă al Tzahal, la bordul navei Victoria au fost descoperite 50 de tone de arme. Conform site-ului Israelnationalnews.com, este vorba de 230 de obuze de mortieră, 2.270 de obuze de calibrul 120 milimetri, şase rachete antinavă de 60 de milimetri (C-704), două sisteme radar, două lansatoare de rachete, două macarale hidraulice necesare sistemelor radar şi 66.960 de gloanţe pentru mitraliere Kalaşnikov (calibrul 7,62). Rachetele de acest fel au un sistem de autoghidare şi sunt simplu de utilizat pe o rază de 33 de km - dacă ar fi lansate din Fâşia Gaza ar fi capabile să lovească nu doar portul Ashdod, ci şi obiective strategice precum platforma de gaze Yam Thetis sau oleoductul Eilat-Ashkelon, arată oficialii. Comandantul Forţelor navale israeliene, Rani Ben-Yehuda, a prezentat o carte cu instrucţiuni pentru rachete, găsită printre arme, în limba Farsi, subliniind că Iranul este sursa acestor arme. Ben-Yehuda a mai spus că el crede că arme precum cele descoperite pe Victoria se află deja demult în mâinile Hezbollah.

VICTORIA, URMĂRITĂ DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Oficial, nava transporta linte la Alexandria. Serviciul de informaţii al armatei israeliene a început monitorizarea mişcărilor navei suspecte cu două săptămâni în urmă. Victoria sosise pentru a lua la bord transportul de linte la Latakiyah (Siria), imediat după vizita a două nave militare iraniene. De acolo, nava s-a îndreptat spre Cipru, de unde a plecat la Beirut. Şi-a continuat apoi călătoria în Turcia, iar de aici, a pornit spre Alexandria (Egipt). Serviciul de informaţii al armatei israeliene consideră că toate aceste manevre nu aveau decât scopul de a "şterge urmele", mai subliniază sursa citată.

Guvernul României, ca şi executivele altor state care au legătură cu această captură au fost informate cu privire la reţinerea navei de îndată ce primul paraşutist israelian a păşit pe puntea acesteia. Aşa cum ne-am obişnuit, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român este complet desprins din context. MAE a precizat, ieri: "În momentul de faţă, nava, împreună cu echipajul aflat la bord, se află în portul Ashdod în vederea verificărilor. Pentru moment, nu există confirmarea identităţii persoanelor de origine română aflate la bordul vasului.

După anunţul capturării navei, şeful Statului Major al armatei iraniene, generalul Atallah Salchah, s-a limitat să afirme, ieri, că "regimul sionist este un regim mincinos, o fabrică de minciuni".

http://www.telegrafonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Falimentul Telegraf Advertising SRL (fosta Conpress Construct) amânat pentru luna mai 2024

25 Jan 2024 893

Oficial! KLD Services SRL, din Constanța, intră în insolvență! (MINUTĂ)

04 Dec 2023 1073

Apropiat al foștilor conducători ai Constanței Sorin Strutinsky bagă în insolvență celebra companie KLD Services SRL!

23 Nov 2023 4677

Ce decizie a luat tribunalul în dosarul privind falimentul Telegraf Advertising SRL (fosta Conpress Construct)

20 Jun 2023 1523

Ana Ardeleanu împlinește 71 de ani! Poeta a fost colaboratoarea mai multor publicații constănțene

12 May 2023 1444

Copac căzut pe șinele de cale ferată la Costinești Halta CFR! A tras după el și firele de telegraf și stâlpul CFR! (GALERIE FOTO +VIDEO)

08 Sep 2022 1217

Telegraf Advertising SRL (fosta Conpress Construct), în faliment! Procesul merge mai departe, la tribunal

06 Sep 2022 1760

Mai multe mașini aparținând Telegraf Advertising SRL, vândute la licitații (DOCUMENTE)

25 Mar 2022 2468

18 februarie 1929. Prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română

18 Feb 2022 1583

Creditorii Telegraf Advertising, convocați în adunare. Care este ordinea de zi (DOCUMENT)

18 Feb 2022 1525

Știați că….? La această dată s-a utilizat pentru prima dată telegraful electric. Cine a realizat primul telegraf electric

11 Sep 2021 1446

#citeșteDobrogea Telefonie, telegraf și oficii poștale în România și Dobrogea (1895-1905) – (III) Situația în orașele și satele provinciei

17 Sep 2020 3142

#citeșteDobrogea Telefonie, telegraf și oficii poștale în România și Dobrogea (1895-1905) – (II) Taxe și tarife

12 Sep 2020 2914

#citeșteDobrogea Telefonie, telegraf și oficii poștale în România și Dobrogea (1895-1905) – (I) Pe drumul modernizării

10 Sep 2020 2201

Constanța Angajații Confort Urban încep demolarea unor chioșcuri Telegraf și Rodipet (galerie foto+video)

12 Aug 2020 2660