Telegraf Scafandrii dispăruţi şi-au filmat ultimele clipe din viaţă

GĂSIT ÎN SALA MAŞINI. Trupul neînsufleţit al pompierului Cătălin Valeriu Ispas, de 27 de ani, dispărut în timpul unei scufundări la epava navei Medy, în urmă cu trei luni, a fost descoperit, ieri dimineaţă, de scafandrii firmei turceşti ARAS care aveau misiunea de a intra în sala maşini. La scurt timp după ce scafandrii au tăiat corpul navei pentru a avea acces la tancurile de combustibil şi ulei, aceştia au dat peste trupul unui scafandru. Operaţiunile au fost sistate, fiind alertate imediat autorităţile. „Reprezentanţii firmei care se ocupă cu evacuarea produselor petroliere din tancurile epavei au refuzat să scoată cadavrul până la sosirea anchetatorilor. Este o procedură standard, iar la epavă a fost trimisă o comisie formată din poliţişti, procurori şi inspectori ai Căpităniei Zonale", a declarat Alexandru Mezei, director al Căpităniei Zonale Constanţa. Comisia a fost dusă în zonă de nava Opal a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM). La scurt timp de la sosirea autorităţilor, scafandrii au adus la suprafaţă trupul neînsufleţit. Dacă până să ajungă la suprafaţă existau dubii cu privire la identitatea scafandrului, în momentul în care cadavrul a fost scos din apă, colegii scafandrilor dispăruţi l-au identificat după echipamentul pe care îl purta. Labele albastre şi cele două tuburi albe din spate au condus la concluzia că este vorba despre Cătălin Ispas. „În funcţie de fizionomie şi echipamentul pe care îl are s-ar părea că este Ispas. Vom face autopsia pentru a stabili cauzele morţii. Vom colabora şi cu Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a se vedea dacă se poate încadra din punct de vedere legal în definiţia accidentului de muncă. Echipamentul a fost ridicat pentru expertize, iar din câte se pare, în butelie mai avea puţin gaz", a declarat procurorul de caz Ionuţ Ţucă.

PROBE VIDEO. Anchetatorii au descoperit prinsă de mâna stângă a lui Cătălin Ispas camera video cu care cei doi scafandri dispăruţi trebuia să filmeze exteriorul epavei. Din spusele colegilor, înainte să coboare în adâncuri, camera a fost dotată cu un acumulator nou şi un card de memorie gol. Având în vedere că la acea adâncime sunt în permanenţă cel mult cinci grade Celsius, bateria camerei video nu ar fi avut suficientă energie decât pentru cel mult 25 de minute. Oamenii legii speră ca înregistrările video să fie suficiente pentru a desluşi misterul morţii celor doi scafandri. Mai mult, procurorii vor să afle ce i-a determinat pe cei doi să intre în interiorul navei, cu toate că cunoşteau riscurile unei asemenea incursiuni, iar misiunea lor nu impunea un asemenea lucru. Specialiştii spun că, pentru a ajunge în interiorul navei, scafandrii aveau două posibilităţi. Ei puteau coborî în sala maşini pe coşurile de evacuare sau prin labirintul de coridoare al navei. Cert este că, în momentul în care scafandrii militari au încercat să intre în aceeaşi zonă, uşa de acces era blocată de câteva butoaie. Scafandrii care au intrat, ieri, în interiorul sălii maşini pentru a-l scoate pe Ispas nu au găsit şi trupul lui Cristian Zarafu. Cătălin Ispas şi-a luat licenţa de scafandru până la 16 metri în România, iar cea de mare adâncime, de până la 50 de metri, în Italia. Colegii acestuia spun că, în timpul unor antrenamente efectuate la 45 de metri, lui Ispas i s-a făcut rău şi a trebuit să fie adus de urgenţă la suprafaţă.

DISPĂRUŢI ÎN MISIUNE. Cei doi scafandri dispăruţi pe 9 septembrie, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, lucrau în baza unor contracte de colaborare pentru SC Hunter`s Company SRL. Din declaraţiile echipajului care i-a însoţit pe scafandri a reieşit că cei doi bărbaţi care au dispărut au intrat în apă în jurul orei 18.00, după ce au vizionat înregistrarea făcută de colegii lor care coborâseră cu doar câteva zeci de minute înainte la epavă. După jumătate de oră, unul dintre scafandrii rămaşi la suprafaţă a intrat în apă întrucât îşi făcea griji pentru colegii lui. El a ieşit la suprafaţă după doar câteva minute şi a transmis echipajului că a văzut bule de aer şi că, cel mai probabil, scafandrii stau la decompresie. Pentru că nici după timpii de decompresiune cei doi scafandri nu au ieşit la suprafaţă, echipajul a alertat autorităţile. Scafandrii rămaşi la bordul şalupei „Cristal" au făcut câteva coborâri rapide, însă colegii lor au fost de negăsit. Cargoul „Medy", sub pavilion Turcia, s-a scufundat pe 1 septembrie, la ora 12.50, la aproape şase mile marine de digul de larg al Portului Constanţa, travers cu Cap Tuzla. Cargoul era încărcat cu 3.247 de tone de fier vechi şi plecase din dana 115 a Portului Constanţa Sud Agigea, cu destinaţia Istanbul.

www.telegrafonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGABuzău/Un inspector ITM și un administrator de societate comercială, arestați preventiv pentru luare, respectiv dare de mită

29 Mar 2024 182

Șofer sub influența substanțelor psihoactive, depistat în urma unui accident rutier, în Năvodari, județul Constanța. S-a întocmit dosar penal

28 Mar 2024 608

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 335

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1930

Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

27 Mar 2024 672

A fost activat Planul Roșu de intervenție la Techirghiol, în urma unui accident rutier. Detalii de la IPJ Constanța (VIDEO)

27 Mar 2024 778

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5283

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1989

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6323

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 654

Știri Constanța Accident rutier în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră! Șoferul a fugit de la fața locului

26 Mar 2024 554

IPJ Constanța Șofer vitezoman, depistat de polițiști fără permis, după ce a produs un accident și a fugit de la locul faptei (VIDEO)

26 Mar 2024 554

IGPR InfotraficTrafic ]ntrerupt pe DN 11

26 Mar 2024 248

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

26 Mar 2024 256

UPDATE Știri Constanța Accident rutier cu victime în zona Palas. O dubă a intrat în gardul Jandarmeriei!(FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2965