Uups! Chirurgul Patrut - “Daca ma dau afara, o sa consult lumea in strada pana la alegeri”

“Sub pretextul controlului, mi-au furat bunuri de peste 10.000 de euro”

In Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a avut loc saptamana trecuta un control din partea conducerii Spitalului. Lacate si dulapuri devastate, pacienti abia scosi din operatie ingroziti, asistente tremurand de frica… Totul a fost inregistrat de camerele de supraveghere montate in Clinica. Scopul perchezitiei ca in filme a fost verificarea unei anonime venite pe adresa conducerii Spitalului, potrivit careia seful Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara, prof. dr. Mircea Patrut, ar ascunde medicamentele in vestiarele angajatilor. Echipa de control, condusa de directorul medical al unitatii sanitare, dr. Liliana Tuta, a patruns in Clinica, in absenta sefului Mircea Patrut, si a cerut cheile de vestiare. Pentru ca asistentele nu le-au gasit sau nu au vrut sa le dea, lacatele au fost sparte si tot ce se afla depozitat a fost aruncat pe jos, inclusiv medicamentele cu pricina. Speriate de zgomotul infernal si de activitatea echipelor de control, asistentele au chemat Politia. Dar, pentru ca nu s-a lasat nici cu scandal mai mare, nici cu amenzi, evenimentul nu a fost consemnat de lucratorii Sectiei 3 Politie. In urma controlului, seful Sectiei de Chirurgie Cardio-vasculara, dr. Mircea Patrut, a facut o plangere penala pe numele directorului medical al S.C.J.U., Liliana Tuta, pentru abuz in serviciu. Mai mult decat atat, Patrut spune ca, in urma asa-zisului control efectuat de reprezentantii Spitalului, a constat ca din fisetul personal au disparut bunuri personale in valoare de peste 10.000 de euro, printre care si un laptop, manuscrisul ultimei carti pe care medicul urma s-o finalizeze, 100 de stick-uri pe care se aflau cursurile pe care le sustine in fata studentilor de la Facultatea de Medicina, filmari ale interventiilor chirurgicale efectuate atat in tara, cat si in strainatate. Fata de toate aceste fapte constatate, medicul a facut si o plangere la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta.

Abuz in papuci de plaja

Situatia de saptamana trecuta s-a repetat si in dimineata zilei de ieri cand o echipa de control, coordonata de acelasi director medical, Liliana Tuta, a navalit in Sectia de Chirurgie Cardio-vasculara in haine de strada si papuci de plaja. „Au intrat echipati neadecvat pana in Sectia de Terapie-intensiva, imbracate ca la plaja si mirosind a transpiratie. Intentia lor era sa procedeze exact ca in cazul controlului efectuat la laboratorul Spitalului pe care au reusit sa-l inchida. Asa au procedat si ei, la intimidare, duhnind a transpiratie si cu noroaiele carate de pe strada, tocmai ca sa aiba motiv sa cheme Sanepidul si sa ne inchida Sectia”, sustine profesorul Mircea Patrut. Medicul a declarat ca avocatul sau va face o noua plangere penala indreptata impotriva abuzurilor conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Si rudele pacientilor aflati la terapie intensiva se vor indrepta cu plangeri impotriva echipei Capatana (n.r. – Danut – manager S.C.J.U.) si al directorului medical Liliana Tuta din cauza faptului ca, in timpul verificarilor efectuate in Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara, comisia de ancheta a obstructionat activitatea personalului medical din reanimare, punand, astfel, in pericol viata pacientilor.

Patrut, lucrat cu anonime

Comisia de audit a Directiei Judetene de Sanatate Publica din Constanta, care a verificat Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara a propus conducerii Spitalului de Urgenta sanctionarea medicului-sef Mircea Patrut, precum si a asistentei sefe Eliza Ilie cu 5% din salariu pe trei luni. In plus, au fost date avertismente medicilor Eugen Rachita si Radu Vasilescu pentru inconcordantele descoperite in fisele de internare. Care sunt cele mai multe nereguli constatate, ne spune directorul D.S.P., dr. Constantin Dina. Anchetarea sefului sectiei de Chirurgie Cardio-vasculara din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (S.C.J.U.) Constanta a pornit, de fapt, in urma a trei sesizari si nu doar una singura, asa cum au anuntat, ieri, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (D.S.P.) Constanta. Doua sesizari au fost trimise la Ministerul Sanatatii, numele reclamantilor nefiind facute publice, iar a treia a ajuns la D.S.P. Verificarile se fac in documentele din ultimul an si jumatate. Cea de-a doua sesizare aduce la cunostinta conducerii Ministerului Sanatatii ca, la sectia condusa de dr. Mircea Patrut, materialele sunt in cantitati excesive, care nu se justifica, iar cea de-a treia reclamatie a fost depusa la D.S.P. Constanta in urma decesului unui pacient operat de dr. Patrut. Este vorba despre familia fostului presedinte al Clubului Farul Constanta, Sevastian Iovanescu, care a decedat la sfarsitul lunii martie, dupa ce a fost operat pe cord de doctorul Patrut.

Medicul spune ca nu este deranjat ca se face acest control, in schimb maniera in care el se desfasoara ii ridica serioase semne de intrebare. „Nu Directia de Sanatate Publica are competente sa ma verifice, este o aberatie. Cei care trebuiau sa constate daca fisele de internare erau eronate sunt reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate. Pe numele conducerii Spitalului sunt depuse, zilnic, reclamatii, insa nimeni nu le da curs, in schimb, eu sunt verificat in urma unor anonime. Este rusinos ceea ce se intampla, dar am incredere in decizia Ministerului Sanatatii”, mai sustine chirurgul.

In timp ce lui Patrut i se face „cheie”, sute de bolnavi din intreaga tara sunt inscrisi pe listele de asteptare ale Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculara din Spitalul de Urgenta Constanta pentru efectuarea unor interventii pe cord. Seful Clinicii, dr. Mircea Patrut, spune ca listele sunt asa de lungi, deoarece costurile unei astfel de interventii sunt foarte ridicate, iar fondurile unitatii sanitare, precum si rezervele de medicamente si materiale sanitare sunt foarte reduse.


A adus 40.000 de voturi pentru P.S.D.

In septembrie 2008, cu doar o zi inainte de Congresul Extraordinar al P.S.D., Organizatia Constanta isi desemna candidatii pentru alegerile parlamentare. Cele patru colegii de la Senat urmau sa fie acoperite de Alexandru Mazare, Mircea Patrut, Liviu Brailoiu si Nicolae Moga.


Pentru Camera Deputatilor au candidat: Lucian Balut, Manuela Mitrea, Matei Bratianu, Cristian Rizea, Liviu Stan, Cristina Dumitrache, Cristinel Dragomir, Eduard Martin, Antonela Marinescu si Mariana Cojoc. Despre acea perioada, doctoral Patrut isi aminteste cu regret. Regretul vine din faptul ca cei care atunci i-au folosit imaginea, care s-a convertit in 40.000 de voturi, insemnand un procent de 49%, acum il vor departe de Constanta. „Am acceptat sa candidez, pentru ca cei din Consiliul Judetean m-au ajutat, punand pe picioare Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara si, chiar daca nu am iesit senator, le-am adus cu imaginea mea peste 40.000 de voturi”, spune Patrut. „Acum traiesc senzatia ca ma vor plecat. Cu Nicusor Constantinescu nu am discutat de ceva timp, insa am citit declaratia lui Cristi Dragomir, care m-a mahnit profund”.

“Cristi Dragomir a uitat ce am facut pentru familia sa”

„Cand vorbeste in asemenea termeni, ma gandesc ca Dragomir uita multe. Pe langa faptul ca ma cunoaste si stie foarte bine cat ma implic in munca depusa in cadrul Clinicii, personal, i-am ingrijit soacra si i-am pus patru bypass-uri unchiului sau. Atunci, probabil ca Patrut era bun, era profesionist”, comenteaza Patrut. Vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Cristinel Dragomir, considera ca seful Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculara, Mircea Patrut, ar trebui sa plece de la sefia unitatii medicale daca cele constatate de comisia de ancheta a Directiei de Sanatate Publica sunt adevarate. El a declarat ca nu a vazut raportul cu rezultatul anchetei, dar, daca neregulile din fisele de spitalizare sunt reale, atunci sanctiunile propuse de comisia de ancheta sunt prea mici.

“Le sta in gat aceasta Clinica”

Clinica s-ar putea transforma in afacerea unora, nu spun cine, persoana importanta. Cam asa vede medicul Mircea Patrut incercarile cu repetitie de discreditare din ultima perioada. „Eu pot sa plec, nu e o problema, am activitati medicale si in Bucuresti, si in straintate, dar nu plec, pentru ca vor unii. Stiu ca vor s-o privatizeze, asa cum au facut si cu laboratorul Spitalului. Aceasta clinica ultradotata, poate cea mai performanta din tara le sta in gat unora care vor s-o transforme intr-o afacere. Normal ca eu le stau in cale in acest demers al lor si cauta sa ma discrediteze”, afirma Patrut.

In timp ce managerul Danut Capatana i-a interzis sa mai opereze persoane din alte localitati, Patrut ne-a spus ca nu este de acord cu decizia conducerii si ca nu va accepta niciodata sa nu mai opereze pacienti din alte judete, in conditiile in care sunt cerinte, iar Ministerul Sanatatii aloca bani separati pentru Sectia Cardio-Vasculara din cadrul Spitalului. „Ei nu mai respecta nicio lege. Voi opera pacienti si din alte judete”, a declarat Patrut, referitor la decizia conducerii Spitalului. „Ei nu trebuie sa se bage, pentru ca noi avem bani separat de la Ministerul Sanatatii. Zilnic, primesc cate cinci-sase pacienti din alte judete. Asta inseamna ca sunt un doctor bun. In plus, functionam foarte bine cu banii pe care ii avem si nu cred ca ar trebui sa intervina ei peste noi. Este ca o sabotare, pentru ca la ei nu vine lumea si la sectia mea, da”, ne-a spus dr. Mircea Patrut.

“Astept viitoarele alegeri cu maxim interes”

In cazul in care comisia de ancheta va merge pana la cele mai dure sanctiuni, incluzand desfacerea contractului de munca, chirurgul sustine ca nu va pleca din oras. „Raman in Constanta, chiar daca ma vor da afara. Pot lucra in alte clinici din oras care ma roaga sa iau consultatii, dar nu am timp. Si, daca va fi nevoie, voi da consultatii pe strada, voi bate judetul pas la pas. Astept cu mare interes viitoarele alegeri. Atat spun deocamdata”, a conchis profesorul Patrut.

Cotroceni-ul i-a recunoscut meritele

Primirea Ordinului Meritul Sanitar in grad de cavaler de la presedintele Traian Basescu a fost o surpriza placuta pentru seful Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculara din Spitalul de Urgenta Constanta, profesorul Mircea Patrut.

Doctorul Patrut mai spune ca a mai primit o astfel de decoratie, dupa cutremurul din 1977 cand era tanar absolvent si a stat timp de trei zile pe o masina a Salvarii cu care a intervenit pentru salvarea supravietuitorilor. Distinctia a fost acordata de presedintele Traian Basescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, celebrata pe 7 aprilie.

www.uups.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Al treilea dosar. Chirurgul Mircea Pătruţ a chemat din nou în instanţă Spitalul Judeţean Constanţa

04 May 2018 5462

Medicul Mircea Pătruţ a chemat din nou Spitalul Judeţean Constanţa în instanţă. La mijloc, un conflict mai vechi. Ce spune doctorul!

03 May 2017 4001

Emil Mircea Pătruţ a devenit asociat unic în Clinica GG Gociman SRL

14 Nov 2016 5064

La solicitarea Curţii de Conturi SCJU vrea să recupereze de la Căpăţînă şi SRL-ul acestuia prejudiciul în cazul dr. Pătruţ

03 Sep 2016 8150

Un nou dosar Mircea Pătruţ a chemat din nou Spitalul Judeţean Constanţa în instanţă

24 Dec 2014 2877