Uups! Miza adevarata - un alt proiect eolian ce se va construi in Cogealac

In razboiul eolienelor, lupta se da intre Udrea si Videanu
Toate companiile din industria energetica, controlata de catre Adriean Videanu, vor sa investeasca in sectorul eolian autohton, al carui potential este extrem de mare, dar se restrange la zona Dobrogei. Sumele ce s-ar putea investi sunt considerabile, mai ales ca marile societati nu au avut pe ce sa-si cheltuiasca bugetele destinate achizitiilor. Din pacate, haosul legislativ si incapacitatea Transelectrica de a investi in infrastructura de transport, i-au determinat pe investitori sa dezvolte doar proiecte mici, pe care acum prefera sa le scoata la vanzare. Printre acestia se numara CEZ Cehia.

Grupul energetic a preluat de la fondul de investitii in domeniul energiilor regenerabile Continental Wind Partners (C.W.P.) doua proiecte de energie eoliana situate in nordul judetului Constanta, pentru suma de 1,1 miliarde de euro. Cele doua centrale eoliene ar avea o putere instalata totala de 600 MW, echivalentul unui grup nuclear de la Cernavoda. In urma cu cateva zile, lucrarile la cel mai mare parc eolian din Romania au fost sistate din ordinul ministrului Elena Udrea, via Gigi Chiru, umil executant la I.T.C. Informatia a explodat in aceste zile, dupa ce Inspectoratul de Stat in Constructii s-a implicat serios in sistarea lucrarilor de la Cogealac.

Pana cand instanta va hotari cine are dreptate, eolienele din zona Cogealac bat pasul pe loc. Chiru sustine ca dosarul emiterii autorizatiei de construire a parcului eolian de la Cogealac are cateva lipsuri si de aceea a actionat in judecata Consiliul Judetean Constanta, emitentul autorizatiilor. Acesta sustine ca, initial, proiectul a fost aprobat pentru localitatile Cogealac, Fantanele si Targusor, iar autorizatiile sunt pentru Cogealac, Fantanele si Gradina. Parcul eolian de la Cogealac a iscat dintotdeauna probleme, ce au culminat cu arestarea primarului si a viceprimarului comunei Cogealac.

Inainte de revolta localnicilor, petrecuta cu cateva saptamani in urma, Chiru contestase public autorizatia emisa de catre Consiliul Judetean Constanta nr. 42 din 2010, in timp ce prefectul judetului a inchis ochii, cand a venit vorba de mutarea conflictului din Cogealac in instantele de Contencios-administrativ. Tot Inspectoratul Teritorial in Constructii a amendat Consiliul Judetean Constanta pentru nerespectarea prevederilor legale privind avizarea lucrarilor la parcul eolian de la Cogealac, deoarece acesta s-ar intinde pe raza comunelor Fantanele, Cogealac si Targusor. Certificatul de urbanism, pe baza caruia trebuie emisa autorizatia, este eliberat pentru un parc cu 100 de turbine in perimetrul localitatilor Cogealac si Fantanele. In schimb, autorizatia de constructie 44/17.07.2010, emisa de catre Consiliul Judetean, este pentru un parc de 78 de turbine, in perimetrul localitatilor Cogealac, Fantanele si Gradina.
Eolica vrea referendum pentru transarea suprematiei eolienelor

Razboiul de pe plan local s-a mutat la centru. In timp ce ministrii Blaga si Videanu au fost acuzati ca apara interesele CEZ, alte surse sustin ca ministrul Udrea i-ar sprijini, in acest context, pe ibericii de la Eolica, parteneri ai Iberdrola. Firma Eolica Dobrogea, ce dezvolta parcul eolian achizitionat de catre Iberdrola in Cogealac, concurand astfel cu grupul CEZ, va cere Primariei comunei sa organizeze un referendum prin care membrii comunitatii locale sa stabileasca modul in care va fi utilizat potentialul energetic al zonei. Reprezentantii Eolica spun ca au parcurs toate etapele prevazute de catre legislatia in vigoare si ca au obtinut aprobarea Studiului de Solutie pentru conectarea la reteaua electrica de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW si avizarea Proiectului Tehnic al Statiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de catre Transelectrica. De asemenea, Eolica Dobrogea a depus recent documentatiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare de 600 MW, precum si pentru incheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic.
Hristu si Dore s-au pus in calea „vantului”

Primarul din Cogealac, Cati Hristu, viceprimarul Mihai Dore si alti cinci localnici, cercetati alaturi de acestia, raman in arest, dupa ce Tribunalul Constanta a admis, miercuri dupa-amiaza, recursul procurorilor la decizia de marti seara a Judecatoriei Constanta, de eliberare conditionata a acestora. Astfel, magistratii au respins cererile de inlocuire a masurii arestarii preventive cu obligarea de a nu parasi localitatea in ceea ce-i priveste pe primarul si pe viceprimarul din Cogealac, Cati Hristu si Mihai Dore, precum si pe alti cinci localnici implicati in evenimentele de la finele lunii trecute. Decizia magistratilor Tribunalului Constanta este definitiva. Primarul Cati Hristu este cercetat penal si pentru ultraj asupra unui politist, pentru instigare publica si pentru apologia infractiunilor, dosarul in acest caz fiind trimis Judecatoriei Constanta.

Reamintim ca, la sfarsitul lunii iulie, in Cogealac a izbucnit un conflict intre cativa localnici, printre care primarul si viceprimarul, si reprezentantii unei firme ce asigura paza la constructia unor centrale eoliene. In urma conflictului, oamenii de paza au folosit pistoalele cu gloante de cauciuc din dotare, iar mai multe persoane au fost ranite.

www.uups.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tranzacție importantă PPC a finalizat achiziţia de la Lukoil a Land Power, care opereaza în România un parc eolian în Dorobanţu şi Topolog

26 Mar 2024 563

Familia Becali continuă demersurile pentru construirea unui parc eolian în județul Cosntanța

25 Mar 2024 649

Autorizație de construire pentru amenajarea unui fast-food pe bulevardul Tomis din Constanța

07 Feb 2024 773

ENGIE anunță semnarea acordului pentru achiziția unui parc eolian. Parcul se află în Chirnogeni, județul Constanța

22 Jan 2024 1014

Insolvențe Constanța Eolica Dobrogea SRL, în faliment! Tribunalul a amânat procesul pentru la anul

13 Nov 2023 1213

Cine vrea să construiască un nou parc eolian la Adamclisi, județul Constanța?

12 Nov 2023 1721

Midmar Callatis SA construiește un nou parc eolian la Deleni

11 Nov 2023 1027

APM Constanța Green Energy Dynamic SRL, PUZ pentru un parc eolian la Deleni

28 Oct 2023 1150

Activ Wind SRL vrea să edifice un parc eolian la Peștera, județul Constanța

11 Aug 2023 1310

Licitații Constanța SAPE SA, licitație deschisă de la 1,09 milioane de euro pentru mentenanța Centralei Electrice Eoliene Horia, din județul Constanța (Document)

28 Jul 2023 1330

Federaţia Coaliţia Natura 2000 România, scrisoare deschisă pentru a nu se construi un parc de turbine eoliene în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe Grindul Chituc

28 Jul 2023 883

Undă verde de la Mediu pentru un nou parc eolian deținut de Emanuel Muntmark

25 May 2023 1229

Emanuel Muntmark, prin Monsson Alma, edifică un nou parc eolian în Constanța

22 May 2023 1626

Afacerea lui Emanuel Muntmark Când are loc dezbaterea publică pentru viitorul parc eolian de la Vulturu?

21 May 2023 1369

Un nou parc eolian în județul Constanța! Titularul proiectului este Elektra Power SRL, firmă controlată de Dan George Oproescu și Alina Diana Teodorescu

16 May 2023 4897