Uups! Pentru ca au fost subevaluate , exproprierile de la Murfatlar, pentru autostrada, vor ajunge in instanta

Expropriatii din zona Murfatlar, care s-au trezit cu terenurile vandute „pe doi bani", in favoarea construirii Autostrazii Soarelui, se pregatesc sa dea Statul in judecata. Asta deoarece, in opinia lor, in alte zone asemanatoare, persoanele expropriate au primit pentru fiecare metru patrat de teren de sapte-opt ori mai mult decat in zona mentionata. Oamenii sunt de parere ca, din cauza diferentelor mari, se vor naste dispute intre localitati. Se pare ca acestea sunt consecintele faptului ca evaluarile au fost facute de catre un alt expert, fata de cel care a evaluat terenurile din celelalte zone, unde oamenii au fost multumiti.

Ce spune legea

In articolul 9, alineatul 1 din Legea 198, publicata in data de 25 mai 2004, cu privire la masurile prealabile lucrarilor de constructie de drumuri de interes national, judetean si local, se precizeaza urmatorul aspect: „Expropriatul nemultumit de cuantumul despagubirii consemnate in conditiile art. 5, alin. 4-8, si ale articolului 6, alin. 2, se poate adresa instantei judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la data la care i-a fost comunicata hotararea de stabilire a cuantumului despagubirii, sub sanctiunea decaderii, fara a putea contesta transferul dreptului de proprietate catre expropriator asupra imobilului supus exproprierii, iar exercitarea cailor de atac nu suspenda efectele hotararii de stabilire a cuantumului despagubirii, respectiv transferul dreptului de proprietate asupra terenului". Altfel spus, daca intr-o luna oamenii nu contesta, in instanta, suma de bani primita pentru expropriere, inseamna ca au acceptat conditiile in mod tacit.

Demersuri premergatoare procesului civil

Persoanele expropriate s-au hotarat, deja, sa actioneze in instanta si sa obtina, astfel, mai multi bani. Ei au luat legatura cu un avocat din cadrul Baroului Constanta, pentru a le reprezenta interesele, nu inainte ca un expert judiciar sa faca alte evaluari. Precizam ca, anul acesta, Casa de avocatura Bostina si asociatii din Bucuresti a castigat licitatia organizata de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (C.N.A.D.N.R.) pentru asigurarea serviciilor privind exproprierile pe acest tronson. Numai ca, potrivit reprezentantilor persoanelor expropriate, expertii adusi de catre Bostina au subevaluat terenurile, ei urmand a primi numai un euro pe metru patrat, in timp ce la Cumpana, de exemplu, un metru patrat de teren a fost evaluat la 16 euro, iar cei de la Pestera primesc 7 euro.

Saptamana aceasta, expropriatii se vor intalni cu avocatul Vasile Onica si cu un expert cadastral, urmand a inainta impreuna dosarul in instanta. „Si-au batut joc de oameni. Le-au evaluat terenurile la un euro pe metru patrat, in timp ce, in alte locuri, altii au luat de sase ori mai mult. Vom da Statul in judecata pentru a restabili pretul pe metru patrat la adevarata valoare. Sunt unii oameni care au cate doua parcele de teren. Sunt unii care au cate doua-trei mii de metri patrati. Noi vrem sa fie expropriati cu macar 6 euro pe metru, nu cu unul. La Cumpana s-au vandut cu 16 euro pe metru patrat", a declarat avocatul. De precizat ca unii oameni sunt hotarati sa isi cultive terenurile cu legume, din care sa traiasca, decat sa le vanda la pretul stabilit pana acum.

www.uups.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 808

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 449

Constanța Ștefan Orza, neobosit! Campion național de Kempo K1, merge la Mondiale, apoi urcă în ringul Colosseum Tournament (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 911

Doi fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa etapei a patra din play-off / play-out. „Este surpriza plăcută“

16 Apr 2024 717

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” se pregătește de 1 iunie. A închiriat scenă, ecran led, suntet și lumini. Iată pentru ce sumă (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 570

Farul Constanța Hagi - „Victorie mare la Craiova, care ne crește încrederea. Sperăm să învingem și CFR Cluj“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Apr 2024 755

Loto 6/49 Marele premiu în valoare de peste 1,94 milioane de euro a fost câștigat

12 Apr 2024 564

Superliga 2023/2024 Cine va da lovitura simbolică de start la meciul Universitatea Craiova - Farul Constanța. Duel pentru Europa

11 Apr 2024 1688

Licitații publice Studio Art Construct va reabilita și moderniza Palatul Administrativ din Constanța (DOCUMENT)

29 Mar 2024 620

Deputatul constănțean Cristina Rizea s-a înscris în Partidul Social Democrat. Va candida la Primăria Valu lui Traian (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1835

Volei Fetele de la CSM Constanța au învins cu 3-0 Știința Bacău și în al doilea meci (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 779

Fotbalistele de la Farul Constanța, meci acasă contra liderului clasamentului. „Așteptăm fanii să ne susțină în număr cât mai mare“

22 Mar 2024 1017

Proiect finanțat prin PNRR Newbuilding Cons SRL va construi un centru de colectare a deșeurilor în comuna Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

22 Mar 2024 630

Simona Halep, revenire de bun augur în turnee. Cu set câștigat! „Această zi va rămâne foarte specială pentru mine“. Cine e noul antrenor

20 Mar 2024 979

Farul Constanța Hagi, decizie luată în privința căpitanului de echipă. „Identitatea noastră înseamnă academia. Revenim la origini“ (GALERIE FOTO)

17 Mar 2024 1599