Centrulnatura.ro Splina în medicina tradiţională chineză

  • Splina, împreună cu pancreasul şi stomacul ocupă loja energetică numită  „Pământ” în medicina tradiţională chineză.


Este considerată organul central al digestiei.

Domeniul ei de acţiune este considerat:
Abilitatea de a sorta, a absorbi şi procesa nutrienţii (decide care va fi folosit pentru hrănire imediată, care va fi depozitat şi care va fi eliminat – împreună cu organele corespunzătoare)
Splina este organul transformării şi al nutriţiei.

Din păcate, este unul dintre cele mai dezechilibrate organe ale oamenilor moderni, şi vom explica treptat, din ce cauză. De asemenea, vom trece în revistă şi câteva dintre remediile simple, la îndemâna oricui, de a o re-echilibra.

Splina este răspunzătoare de nutriţie în corpul nostru. O splină puternică face persoana să se simtă hrănită (fizic, emoţional etc), iar o splină slăbită va face persoana să se simtă slăbită, subnutrită. La nivel fizic, persoana poate mânca o dietă sănătoasă, dar dacă Splina este slăbită, nu poate converti alimentele în nutrienţi necesari corpului. La fel şi la nivel emoţional.

În Medicina Tradiţională Chineză, în orice fel de tratamente ale bolilor, trebuie să începem cu echilibrarea Splinei şi organului ei pereche, Stomacul.

„Domeniul” fizic al Splinei
Principala măsură a puterii Splinei este reprezentată de vigoare sistemului digestiv. Buna funcţionare a tuturor fluidelor digestivă, de la salivă, la sucul pancreatic sau cel gastric, se datorează forţei acesteia.

De asemenea, substanţele preluate din tubul digestiv întăresc ţesuturile moi şi le dau tonus. Aşadar, tonusul general al corpului, al organelor – depinde de energia Splinei.

Uitaţi-vă la digestia şi la tonusul oamenilor moderni, tineri şi vârstnici, deopotrivă!


„Domeniul” non-fizic al Splinei
Mental
Splina este considerată „casa gândurilor” în Medicina Tradiţională Chineză.
Claritatea gândurilor, limpezimea lor şi un proces bun de gândire depinde de energia Splinei.
Emoţional
La nivel emoţional, Splina guvernează sentimentele de grijă atât pentru sine, cât şi pentru ceilalţi. O energie puternică a Splinei duce la fundamentul unei vieţi emoţionale puternice, în care nevoile noastre ne sunt satisfăcute (atât cele fizice, cât şi cele emoţionale) şi putem să fim generoşi, să „plutim” în fluxul vieţii cu dăruire şi să nu ne agăţăm de viaţă într-o poziţie de „lipsă” sau flămânzire.
În exces, grija de sine poate deveni obsesie legată de propriile probleme, ceea ce duce la Stagnarea energiei interioare. Grija faţă de alţii devine, în exces, o obsesie pentru îndeplinirea nevoilor celorlalţi – când chiar noi înşine suntem „goi”. Exact aceste tipuri de excese duc la dezechilibrul energiei Splinei în societatea modernă.
Psihologic, Splina se ocupă de două domenii esenţiale:
1) NUTRIŢIA
2) SPRIJINUL (SUPORTUL)
Când energia Splinei este matură, suntem capabili să ne hrănim singuri, din interior şi să ne sprijinim pe propriile puteri – aşa încât NEVOILE nu ne transformă în „săraci”, ci suntem „bogaţi” în resurse interioare.

Arhetipal, Splina este legată de MAMĂ şi relaţia cu ea. În procesul de creştere, depindem în primii ani exclusiv de ceea ce ne furnizează mama. Pe măsură ce creştem, ne descoperim „mama interioară”, care furnizează „hrănire” şi „sprijin”. Aceasta este o Energie matură a Splinei.
Splina este astfel legată de asumarea responsabilităţii pentru propria viaţă, adică de procesul de MATURIZARE.
Societatea noastră este plină de „copii” necrescuţi, care tot caută o „mamă” (guvernul, primăria, angajatorul, partenerul, copii, prietenii etc) care să le îndeplinească nevoile. Toate aceste persoane au probleme mari cu energia Splinei şi dezechilibre energetice în întregul organism.

SPLINA în echilibru, bine hrănită

Energia abundentă a Splinei generează o senzaţie de stare de bine, o stare de uşurinţă şi de confort de a fi în propriul corp.
Ne simţim mulţumiţi, savurăm plăcerile vieţii şi avem o relaţie profundă cu propria senzualitate.
Simţim „abundenţa” la toate nivelele, adică putem să dăruim şi să primim cu generozitate.
Digestia este relaxată şi eficientă, corpul se simte sprijinit şi în tonus, mintea este clară şi se poate concentra cu uşurinţă.
Suntem atât „împământaţi”, conectaţi cu problemele materiale şi cu propriul nostru corp, dar şi în legătură în acelaşi timp cu „Mama Divină”, cu Natura, Universul, Divinitatea etc ştiind că vom primi ceea ce avem nevoie la momentul oportun.

SPLINA în dezechilibru

Digestia alimentelor este dificilă. Nici hrana emoţională nu este primită cu uşurinţă.
Concentrarea mentală este dificilă.
Ne simţim lipsiţi de iubire, flămânzi după iubire şi în loc să o căutăm, ne ducem către alimente în care ne îngropăm durerea (în special dulciuri, ciocolată şi zahăr, care accentuează dezechilibrele energetice ale Splinei, Pancreasului, Suprarenalelor, Ficatului) sau droguri (de la tutun, alcool, prafuri şi până la muncă în exces sau cumpărături).
Când organismul se simte „nehrănit” emoţionat, corpul se poate efectiv contracta şi încetini şi mai mult fluxul de nutrienţi în ţesuturile moi, iar postura persoanei se poate prăbuşi, în special la nivelul regiunii lombo-sacrale (apar durerile şi hernierile la acest nivel).

HRĂNIREA SPLINEI

Echilibrarea energiei SPLINEI este o nevoie imperioasă pentru oamenii moderni.

atingerea – Splina adoră atingerea – masajul, mângâierile şi îmbrăţişarea cu cei dragi (chiar şi mângâierea căţelului sau pisicii sunt bune!), auto-masajul după duş – toate sunt modalităţi de întărire a Splinei
„întinderile” – stretching-ul, ca după somn – nevoia de a-ţi întinde braţele, picioarele, spatele, întregul corp – sunt foarte tonice pentru Splină. Întinderile uşurează constricţiile şi deschid drumul nutrienţilor către ţesuturile moi.
Mersul în patru labe, rostogolitul pe podea sau pe pământul gol, jocul „de-a căzutul”, alături de copii sau animale, ajută un adult să intre mai bine „în contact” cu Pământul – cu energia Splinei
Senzaţia de a te simţi confortabil în propria casă, sau în locul în care stai – intensifică energia Splinei. Casa fiecăruia este o oglindă externă a condiţiei Splinei persoanei respective. Chiar dacă este doar un colţ într-o cameră, dacă te simţi confortabil acolo, Splina va fi echilibrată
Nevoia de rutină, de „ritualuri de îngrijire” – ceaiul de dimineaţă, servit la masa favorită, sau cititul cărţii preferate, sau masajul, sau mersul la cosmetică, orice simţi că-ţi face o deosebită plăcere şi-ţi „hrăneşte” sufletul – făcut într-un mod regulat, întăreşte Splina. Fiind organ „de Pământ”, Splina adoră stabilitatea şi structura, fiind dezechilibrată de multe schimbări. De aceea mulţi dintre oamenii moderni, care nu mai au noţiunea de „acasă”, ci călătoresc continuu, au Splina extrem de dezechilibrată.
Procesul de învăţare – hrăneşte Splina. Să învăţăm deprinderi noi, o limbă străină, un instrument, orice informaţie nouă – este foarte nutritiv pentru Splină.
Când ne oferim timp pentru a face orice dorim noi sau ne face plăcere – atunci întărim energia Splinei

HRĂNIREA SPLINEI PRIN ALIMENTE

Splina are nevoie de hrană mai dulce. Dar acest lucru NU înseamnă zahăr, ci alimente cu gust mai dulce precum cerealele sau rădăcinoasele, precum o budincă de orez cu mere sau supă cremă de dovleac (foarte nutritivă pentru Splină).
Splina are nevoie de alimente bine gătite, mult timp preparate termic. Supele groase (supele creme de legume) şi fierturile de legume hrănesc foarte bine Splina, sunt uşor de digerat („hrană pentru copii”). Splina are dificultăţi cu alimentele crude şi reci. Cu cât aveţi Splina mai slabă, cu atât beneficiază mai mult de alimentele bine gătite.
Splina nu suportă excesul de fluide, de aceea este bine să nu beţi prea mult în timpul mesei. Este util să separaţi fructele şi hrana îndulcită de mesele principale – astfel încât funcţia Splinei de „sortare şi separare” va fi mult sprijinită.
Splina are nevoie să mestecaţi f bine. De asemenea, poziţia la masă este bine să fie relaxată, dar într-o postură deschisă, ca organele să aibă loc să mişte. Dacă stăm suciţi, strâmbi, cocoşaţi sau ghemuiţi, vom comprima organele digestive şi împiedicăm procesul de digestie.
Ierburile aromatice stimulează digestia, de aceea includerea lor în prepararea mâncărurilor va ajuta Splina.
Culorile galben/portocaliul sunt principalele care ajută Splina, aşadar, dovleacul, morcovul, lintea portocalie – rezonează energetic cu energia Splinei.

Sursă text: centrulnatura.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 344

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 411

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 721

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 398

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 326

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1061

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 374

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 506

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 494

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 892

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 758

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 612

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 603

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 724

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 870