După ce doi ani a zăcut nedespachetat Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean Constanţa este funcţional!


În 2015, Academia de Ştiinţe Medicale, coordonată de profesor doctor Radu Deac, a derulat mai multe proiecte cu fonduri europene. Unul viza dotarea a 17 centre medicale din ţară cu angiografe performante. Unul dintre acestea a ajuns, la sfârşitul anului 2015, şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ din Constanţa, în condiţiile în care, anual, între 50 şi 100 de pacienţi cu anevrisme erau nevoiţi să ia drumul capitalei pentru că aveau nevoie de un angiograf care, la Constanţa, exista doar în regim privat.
 
În calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la acea dată, condamnatul Dănuţ Căpăţînă a fost nevoit să semneze parteneriatul între spital şi Academia de Ştiinţe Medicale în baza căruia aparatul, în valoare de peste jumătate de milion de euro, urma să fie folosit în orice tip de intervenţii pe vasele de sânge.
 
La momentul semnării protocolului în spitalul constănţean, angiogramele şi implantarea de stimulatoare făceau obiectul unui contract exclusiv cu firma Cardiolife, care datează din 2012. Luni la rând, angiograful a zăcut împachetat în cutii, aşa cum fusese livrat, în clădirea care adăpostea centrala termică a spitalului, în timp ce acelaşi Căpăţînă a tărăgănat cât a putut obţinerea avizelor de funcţionare pentru agiograf. Nici Cristinel Dragomir, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean la acea vreme, nu s-a spetit să rezolve problema dispozitivului, medicii din spital erau nemulţumiţi de faptul că angiograful urma să fie folosit doar în scop de cercetare, iar pacienţii erau în continuare obligaţi să scoată bani din buzunar pentru angiografii în sistem privat.
 
La un moment dat, după ce termenul pentru instalarea aparatului expirase (31 decembrie 2015), prof. Deac vorbea de posibilitatea de a reloca angiograful de la Constanţa într-un alt spital din ţară. Între timp, Spitalul Judeţean a scăpat de managerul Căpăţînă, iar Consiliul Judeţean are din 2016 o conducere nouă. Noul manager al spitalului este dr. Cătălin Grasa.
 
Chiar şi aşa, a fost nevoie de mai mult de doi ani pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor: de la ISU „Dobrogea“, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Controlul Radiaţiilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa. „Vineri, 13 aprilie 2018, a fost obţinută şi ultima autorizaţie din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa. „În următoarea perioadă vom prezenta şi primele cazuri rezolvate cu ajutorul dispozitivului medical“, a adăugat acesta.
 
Angiograful va permite, printre altele, şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale din sfera neurologică. Cu ajutorul angiografului, pacienţii sunt reperfuzaţi prin angioplastie primară, un procedeu ce trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru, care menţine artera deschisă. 
 
Citeşte şi:
 
Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean, îşi „caută” specialiştii! Cine face parte din echipa de medici? (documente)


Soarta angiografului depinde de avize și firme...

Cristinel Dragomir drege busuiocul - „Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie“

UPDATE. Căpăţînă protejează Cardioscan? Dr. Deac - „Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!“ (galerie foto)

Cu sprijinul dr. Radu Deac În ciuda „bâlbâielilor“ managerului Căpăţînă, angiograful va ajunge la SCJU până pe 24 noiembrie
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă efectuarea chemoembolizărilor, la SCJU Constanţa

30 Jul 2018 2585

Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean, îşi „caută” specialiştii! Cine face parte din echipa de medici? (documente)

03 Dec 2016 10979

Exclusiv De ce nu a plătit CJC suma destinată pentru amenajarea spaţiului unde a fost amplasat angiograful (document)

22 Nov 2016 2872

Ieri. S-a mai făcut un pas pentru instalarea angiografului la Constanța. Dar...

29 Dec 2015 2620

Soarta angiografului depinde de avize și firme...

21 Dec 2015 2065

Sondaj de opinie 74% dintre respondenţi, sceptici privind punerea în funcţiune a angiografului primit gratis de Spitalul Judeţean Constanţa

21 Dec 2015 3702

Sondaj de opinie Credeţi că Spitalul Judeţean Constanţa va pune în funcţiune la timp angiograful primit recent?

14 Dec 2015 3723

Editorial Spitalul Judeţean Constanţa, între dezinteres şi interese personale

11 Dec 2015 4551

Cristinel Dragomir drege busuiocul - „Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie“

11 Dec 2015 2423

Cristinel Dragomir spune că angiograful va rămâne la Constanţa

10 Dec 2015 2028

Unul dintre avizele necesare punerii în funcţiune a angiografului, emis azi de Primăria Constanţa

10 Dec 2015 2403

UPDATE. Căpăţînă protejează Cardioscan? Dr. Deac - „Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!“ (galerie foto)

10 Dec 2015 11073

Cu sprijinul dr. Radu Deac În ciuda „bâlbâielilor“ managerului Căpăţînă, angiograful va ajunge la SCJU până pe 24 noiembrie

20 Nov 2015 5265

Litoral Tv Aparatură modernă la SJU Tulcea

13 Jun 2014 2709