Sanatate

Fructul de cătină conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele

Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele, de asemenea, conține o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decât germenii de grâu, de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii și de 4 ori mai multe enzime, care protejează corpul de radicalii liberi, în comparație cu ginsengul, informează Agerpres.ro .
 
În fructele coapte conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, aminoacizii esențiali, acizii grași esențiali.
 
Cătina albă se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Din cătină se obțin numeroase produse, precum ceaiuri din fructele, mugurii, frunzele și chiar scoarța arbustului, siropuri din fructe, ulei din fructe. Uleiul de cătină este, poate, cel mai apreciat și mai căutat preparat din lista preparatelor. Acesta conține la rândul său, în proporție de circa 80-90% acizi grași esențiali, licopen, tocoferoli și fitosteroli. Semințele de cătină sunt bogate în acizi grași nesaturați, iar frunzele și scoarța arbustului conțin tocoferol și sitosterol. Mugurii se recoltează primăvara atunci când sunt suficient de dezvoltați dar nedesfăcuți. Mugurii de cătină sub formă de tinctură sunt un excelent remediu împotriva procesului de îmbătrânire. Se pare că au și un efect afrodisiac. Scoarța se recoltează primăvara atunci când începe să circule seva. Frunzele se recoltează numai pe timp însorit și uscat în perioada de dinainte de înflorire și din timpul înfloririi plantei.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Uleiul de cătină are efecte benefice împotriva stresului

05 Feb 2019 126

Fructul de cătină conține de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii

12 Jan 2019 309

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

02 Dec 2018 449

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice, cât și în scopuri alimentare

02 Nov 2018 334

Zece hectare de cătină la Tortoman. Detalii din actele depuse la APM Constanța (documente)

25 Sep 2018 472

Fermă de cătină la Tortoman! Cine sunt investitorii

22 Sep 2018 663

Cătina este recomandată în afecțiunile cardiovasculare

19 Sep 2018 238

Fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor

25 Aug 2018 335

Ulei de cătină pentru o piele fără riduri

23 Aug 2018 401

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

16 Jul 2018 512

Fructul de cătină conține de 10 ori mai mult decât citricele

14 May 2018 431

Sucul de cătină, plin de vitamine și aminoacizi. De ce să consumi cătină

18 Apr 2018 470

Semințele de cătină sunt bogate în acizi grași nesaturați

05 Mar 2018 529

Fructele de cătină, cea mai utilizată parte a plantei, se recoltează la sfârșitul lunii august

19 Feb 2018 564

Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale, cătina este considerată o polivitamină naturală

09 Feb 2018 358