Sanatate

La noua Policlinică OCH Inedită formă de educație pentru sănătate, în aer liber (galerie foto)

Recenta inaugurare a noii Policlinici Ovidius Clinical Hospital, din centrul Constanței, de pe str. Flămânda nr. 19, a oferit și o neobișnuită surpriză, toate privirile fiind atrase încă de la sosire de trei uriașe obiecte gonflabile, ușor de distins, ele având forma a trei organe vitale din corpul omenesc: plămâni, creier și colon.
 
Dincolo de apariția lor inedită în peisajul unui asemenea eveniment, acestea ilustrau la dimensiuni impresionante și afecțiunile pe care fiecare dintre aceste organe le suferă de-a lungul vieții. Explicate pe înțelesul tuturor, diagnosticele cu frecvență crescută sunt afișate la vedere, constituind o reală formă de educație pentru sănătate, concomitent cu lecția de anatomie... pentru cunoscători.
 
Așadar, fiecare pacient care va ajunge să apeleze la serviciile policlinicii OCH va intra în contact cu informații legate despre pericolele care ne pândesc sănătatea. Spre exemplu, pe colon, unul dintre afișe ne face cunoscut faptul că „majoritatea cancerelor colorectale încep ca o creștere pe suprafața interioară a colonului sau a rectului. Aceste creșteri se numesc polipi. Polipii sunt creșteri benigne (non-canceroase), dar cancerul poate începe în unele tipuri de polipi. Cele două tipuri principale de polipi sunt: Adenoamele - acești polipi se transformă uneori în cancer. Din acest motiv, adenoamele sunt numite afecțiuni precanceroase. Polipi poliproplazici și polipi inflamatorii: aceștia sunt mai frecvenți, dar, în general, ei nu sunt precanceroși”.
 
Un alt exemplu de explicație oferită ca diagnostic am găsit pe forma gonflabilă reprezentând creierul. „Un anevrism este o umflătură într-un vas de sânge cauzată de o slăbiciune a peretelui vasului de sânge, de obicei unde se ramifică. Când sângele trece prin vasul de sânge slăbit, tensiunea arterială determină o mică suprafață să se extindă spre exterior ca un balon. Termenul medical pentru un anevrism care se dezvoltă în interiorul creierului este anevrism intracranian sau cerebral”.
 
În fine, pe imensul plămân... gonflabil ne-a atras atenția următoarea informație: „Cancerul pulmonar este cancer al traheii (trahee), al bronhiilor (căilor respiratorii) sau al sacilor de aer pulmonar (alveole). Cancerul pulmonar a fost o boală rară la începutul secolului XX, dar creșterea expunerii la fum de tutun și alte declanșatoare ale bolii au contribuit la o pandemie în secolele XX și XXI și este situat pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate. Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării tardive. Factorul de risc principal este fumatul”.
 
Însă multe alte informații pot fi găsite pe aceste trei „organe” gonflabile, care, cu siguranță, vor ajuta la înțelegerea unor fenomene și poate chiar la schimbarea unor deprinderi nocive de viață. Evident, imediat ne-am gândit la cât de util ar putea fi pentru școlari acest gen de lecții aplicate, în care elevul poate observa aproape „pe viu” la ce riscuri se supune, uneori inconștient.

Citește și: 

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 500 de elevi, cadre didactice şi părinţi, la Târgul de educaţie şi prevenţie în sănătate, organizat de Ovidius Clinical Hospital (galerie foto)

31 May 2019 591

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)

17 May 2019 3548

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

17 May 2019 2054

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată

16 May 2019 3450

Accident rutier în Ovidiu. Două persoane, rănite. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto+video)

04 Oct 2018 2819

A fost cutremur, în această noapte, în Marea Neagră. La numai doi kilometri adâncime. Unde a fost epicentrul

27 Aug 2018 2138

Noutăți la Ovidius Clinical Hospital Servicii medicale complete dedicate bolnavilor de cancer

08 May 2017 8826

Ovidius Clinical Hospital va insufla pasiunea pentru chirurgie şi pedagogie chirurgicală studenților

27 Mar 2017 1220

Cancerul pulmonar - principala cauză de deces în lume

03 Mar 2017 6212

Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament

14 Oct 2016 4241

Siguranţa îngrijirilor medicale pentru pacienţii Ovidius Clinical Hospital

13 May 2016 3526

Premieră pentru sistemul medical din România Vacusport - tubul cu vacuum care accelerează regenerarea

06 May 2016 5029

Horoscop AstroCafe, săptămânal - 11.04.2016 – 17.04.2016

11 Apr 2016 1813

Recuperare medicală în bazinul terapeutic de la Ovidius Clinical Hospital

10 Dec 2015 6148

Operaţia laparoscopică a unei tumori de colon cu echipamente performante (galerie foto)

03 Dec 2015 5330