La Spitalul Județean Constanța a avut loc o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte clinică

  • Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni.

Noaptea trecută (nr-24/25 noiembrie) la Spitalul Județean de Urgență Constanța a avut loc o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.
 
Familia  a fost de acord să doneze organele rudei lor.
 
Intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat perfect şi au încheiat cu succes încă o misiune salvatoare de vieţi.
 
Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi.
 
Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni.
 
Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni, se arată pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.
 
Astfel, prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe.
 
Prelevarea de noaptea trecută de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an dificil, potrivit sursei citate.

 
Dr. Marius Prăzaru - coordonator regional și Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, alături de toate cadrele medicale care au participat la această intervenție, pot fi numiți eroi, mai ales că e prima prelevare care a avut loc, în acest an, la Constanța.
 

Astfel, în România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transpalnturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală).
 
Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dr. Radu Zamfir, spune că principalul obiectiv este dezvoltarea activității de transplant și reducerea mortalității de pe listele de aşteptare:
 
„Facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă.
Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea CNT Italia. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează a fi finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări.
 
Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă”.

Sursa foto: ANAT

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța cumpără kituri de prelevare salivă! Iată de la cine și care este valoarea contractului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 522

IPJ Constanța cumpără de la Draeger România kit de prelevare salivă pentru Drager Drog Test! Care este valoarea achiziției (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 779

Exercițiul FORMATEX23 România participă cu Modulul de Detecție și Prelevare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (RO CBRNDET)

15 Sep 2023 974

ISU Bihor Pompierii militari bihoreni participă la un amplu exercițiu internațional, în Polonia

04 Sep 2023 599

Trei vieți, salvate! La Spitalul Județean Constanța s-a realizat prima prelevare de organe din acest an (FOTO)

22 Apr 2023 1495

Cu ce alcoolemie a fost depistat un șofer la volan, în județul Constanța

02 Feb 2023 1648

Medici trimiși în judecată de DNA!

29 Nov 2022 1539

DSP Constanța Primele analize au evidențiat calitatea foarte bună a apei de îmbăiere pe tot litoralul românesc

09 Jun 2022 2034

Cel mai vârstnic donator de organe din România. Femeia se afla în moarte cerebrală, iar familia a hotărât să dea o șansă la viață altor oameni

21 Mar 2022 1019

Șofer băut, prins pe DN 2A de polițiștii constănțeni. Ce alcoolemie avea

11 Mar 2022 1175

Operație de prevelare de organe la Spitalul Județean Suceava. Cum a decurs intervenția

12 Feb 2022 1551

Județul Constanța Doi bărbați, conduși la spital pentru prelevarea de mostre biologice, după ce au fost prinși băuți la volan

10 Feb 2022 1409

Cernavodă Bărbat băut, depistat la volan. A refuzat prelevarea mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge

13 Jan 2022 1256

A fost implicat și într-un eveniment rutier Tânăr șofer, băut și cu permisul suspendat, depistat pe strada Prelungirea Ion Cantacuzino din Eforie Sud

03 Oct 2021 1276

Băuți la volan sau minori, prinși de polițiști pe drumurile din județul Constanța

18 Aug 2021 3019