La Spitalul Județean Constanța a avut loc o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte clinică

  • Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni.

Noaptea trecută (nr-24/25 noiembrie) la Spitalul Județean de Urgență Constanța a avut loc o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.
 
Familia  a fost de acord să doneze organele rudei lor.
 
Intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat perfect şi au încheiat cu succes încă o misiune salvatoare de vieţi.
 
Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi.
 
Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni.
 
Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni, se arată pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.
 
Astfel, prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe.
 
Prelevarea de noaptea trecută de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an dificil, potrivit sursei citate.

 
Dr. Marius Prăzaru - coordonator regional și Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, alături de toate cadrele medicale care au participat la această intervenție, pot fi numiți eroi, mai ales că e prima prelevare care a avut loc, în acest an, la Constanța.
 

Astfel, în România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transpalnturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală).
 
Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dr. Radu Zamfir, spune că principalul obiectiv este dezvoltarea activității de transplant și reducerea mortalității de pe listele de aşteptare:
 
„Facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă.
Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea CNT Italia. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează a fi finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări.
 
Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă”.

Sursa foto: ANAT

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțean băut și fără permis, cercetat după ce a atins cu mașina o polițistă și a lovit un jandarm

09 Nov 2020 1049

357 de cadre medicale, infectate cu noul coronavirus. Un caz și la Constanța

01 Apr 2020 993

Actriță, decedată în urma unui accident rutier. Moartea ei va salva cinci vieți

29 Oct 2019 1530

Scandal în faţa clubului EGO! Mai multe persoane trimise în judecată

10 Oct 2019 906

Două firme au semnat un nou contract cu Spitalul Județean Constanța. Ce produse vor fi livrate (document)

07 Oct 2019 739

Premieră medicală realizată de medicii din Buzău

04 Jan 2019 763

Misiune umanitară a Forţelor Aeriene Române, aprobată Gabriel Leș

25 Nov 2018 769

Zeci de unităţi sanitare, reacreditate de Ministerul Sănătăţii pentru prelevare şi transplant al organelor

11 Nov 2018 852

Poliţist, depistat băut după ce a tamponat o maşină. Bărbatul şi-a lovit colegii care au venit să cerceteze cazul

24 Oct 2018 801

Imagini de la eveniment Accident rutier grav pe drumul care leagă Constanța de Ovidiu. Unul din protagoniști pare a fi băut. Mașinile sunt făcute praf (galerie foto)

26 May 2018 11036

Șoferul care a accidentat doi pietoni pe trecere în Mamaia era beat și nu avea nici permis de conducere. A fost reținut

21 Aug 2017 1658

UPDATE Constanţa. Accident cu maşina Poliţiei

22 Jun 2017 5206

Dus în arest de poliţiştii din Constanţa De trei ori prins la volan fără permis

07 Oct 2016 1014

Anunț MADR, privind pesticidele din fructele şi legumele româneşti

06 Sep 2016 1187

Prima prelevare de plămân a fost realizată la Baia Mare

17 Jun 2016 1252