Sucul de cătină, plin de vitamine și aminoacizi. De ce să consumi cătină

Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele, de asemenea, conține o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decât germenii de grâu, de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii și de 4 ori mai multe enzime, care protejează corpul de radicalii liberi, în comparație cu ginsengul. În fructele coapte conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspat, conform Agerpres.ro 
 
Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, aminoacizii esențiali, acizii grași esențiali. Printre cei dintâi care i-au descoperit multiplele beneficii au fost tracii, hindușii, grecii, chinezii, mongolii, celții și slavii.
 
Cătina albă se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Din cătină se obțin numeroase produse, precum ceaiuri din fructele, mugurii, frunzele și chiar scoarța arbustului, siropuri din fructe, ulei din fructe. Uleiul de cătină este, poate, cel mai apreciat și mai căutat preparat din lista preparatelor.
 
Semințele de cătină sunt bogate în acizi grași nesaturați, iar frunzele și scoarța arbustului conțin tocoferol și sitosterol. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Marian Bănică, șeful Serviciului Promovare Proiecte Europene din Consiliul Județean, averea și interesele (DOCUMENTE)

05 Nov 2023 1186

Plantație de cătină, la Istria. Cine investește

28 Jan 2023 1629

centrulnatura.ro Uleiul de cătină, protector împotriva factorilor agresivi de mediu

25 May 2021 2883

Beneficiile siropului de cătină. Cum se prepară

14 Apr 2020 3249

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

05 Jun 2019 2305

În fructele coapte de cătină conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt

10 May 2019 4547

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

09 Apr 2019 1792

Societatea Alborada Plant doreşte elaborarea unui PUZ pentru o fermă de cătină la Tortoman

29 Mar 2019 1920

Uleiul de cătină are efecte benefice împotriva stresului

05 Feb 2019 1923

Fructul de cătină conține de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii

12 Jan 2019 2052

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

02 Dec 2018 1833

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice, cât și în scopuri alimentare

02 Nov 2018 1796

Zece hectare de cătină la Tortoman. Detalii din actele depuse la APM Constanța (documente)

25 Sep 2018 2768

Fermă de cătină la Tortoman! Cine sunt investitorii

22 Sep 2018 2782

Cătina este recomandată în afecțiunile cardiovasculare

19 Sep 2018 2089