Sanatate

Valorea terapeutică a mierii


Mierea (din latină melem; în greacă μελιττα înseamnă „albină”) este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup.


Obținerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent și din trecut. Conform statisticilor, producția anuală mondială de miere în 2005 a fost de 1,4 milioane de tone .


Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri.


Există suficiente mărturii că în civilizațiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii.
Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate.
Cu toate calitățile sale prețioase, mierea are și contraindicații pentru pacienții care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizați, cât și în anumite tulburări alergice.
Indicațiile apiterapice vor fi făcute numai de către medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avându-se în vedere acțiunile farmaco-fiziologice generale și specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului și evoluția bolii.
Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăția ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelență. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate și arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon și apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec.
Un gram de zaharuri din miere eliberează ca și zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziția organismului, astfel că mierea este un aliment ușor asimilat și digerabil.
Deosebirea esențială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conținutul său ridicat în unele substanțe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), care își exercită efectul pozitiv atât prin acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și contribuind la conferirea calităților gustative specifice ("gust de miere"). Atât aspectul, culoarea, consistența și gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conținutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine.Sursa foto-text:Wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Uleiul de măsline combinat cu ou și miere, o excelentă cremă antirid

29 Apr 2020 1313

Importanța consumului de pere

16 Apr 2020 1327

Beneficiile siropului de cătină. Cum se prepară

14 Apr 2020 1363

#citesteDobrogea Ovidiu Dunăreanu - 70. Scriind despre Dobrogea cu inefabilul sentiment al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte

21 Feb 2020 2530

Mierea, alimentul complet. Ce beneficii are pentru organism, piele și păr

15 Oct 2019 660

Revista presei locale

02 Sep 2019 933

lauraadamache.ro Budinca de taitei cu branza si stafide

18 Aug 2019 1006

Ce cadouri i-a dat președintele Iohannis Papei Francisc Obiecte decorative din toate regiunile țării, miere, mingea lui Hagi și vâsla lui Patzaichin

31 May 2019 1723

Hreanul ras, în combinație cu miere, luat dimineața înainte de masă, este foarte bun pentru tuse

31 May 2019 267

Efectele uimitoare ale nucilor cu miere

13 Mar 2019 678

Bananele, balsam pentru durerea de gât și tuse

02 Mar 2019 169

Bananele, balsam pentru durerea de gât și tuse

27 Feb 2019 324

Duminica Cananeencei

10 Feb 2019 1795

Perele, remediu pentru tusea persistentă

11 Jan 2019 616

lauraadamache.ro Gubana – reteta cozonac italian delicios, cu umplutura de fructe uscate

30 Dec 2018 1153