ZIUA LIVE. Ce spune specialistul Alexandra Sava despre enterocolitele de sezon

  • Dr. Alexandra Sava, medic specialist Medicină internă în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Gastromond, a fost invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 18 august 2021, de la ora 14.00.
  • „Enterocolita este o afecțiune inflamatorie digestivă care cuprinde atât intestinul gros, cât și pe cel subțire. Enterita reprezintă inflamația intestinului subțire, iar colita – cea a intestinului gros, a colonului“, a explicat medicul specialist în timpul emisiunii ZIUA LIVE.
  • În timpul emisiunii, medicul a atras atenția asupra pericolului de a aduce ori consuma pe plajă alimente care se alterează repede, cum ar fi fructele sau legumele și a recomandat consumul biscuiților, în cazul copiilor, ori al alimentelor ușoare, care nu fermentează.
  • „Enterocolitele sunt date, în principiu, de bacterii, de virusuri, de fungi, de paraziți, depinde ce agent patogen este implicat. În ce privește bacteriile, putem contracta Salmonella, Campylobacter, stafilococul auriu. La virusuri, vorbim despre norvirusuri, mai ales dacă vorbim de plajă, este cam sezonul lor sau rotavirusurile, care se manifestă, în principiu, toamna târziu sau iarna și se manifestă mai ales la copiii cu vârste între trei și cinci ani și la adulți doar în cazul în care sunt expuși“, a mai precizat specialistul în medicină internă.
Temperaturile ridicate pe care le aduce cu sine anotimpul cald nu înseamnă numai grade multe în apa mării și vreme perfectă pentru bronzat, ci și probleme privind depozitarea adecvată a alimentelor și nu numai.
 
În cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 18 august 2021, de la ora 14.00, dr. Alexandra Sava, medic specialist Medicină internă în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Gastromond, a vorbit pe larg despre enterocolitele de sezon, despre riscurile înghițirii apei la plajă, dar și despre tratamentul adecvat pentru enterocolită.
 
„Enterocolita este o afecțiune inflamatorie digestivă care cuprinde atât intestinul gros, cât și pe cel subțire. Enterita reprezintă inflamația intestinului subțire, iar colita – cea a intestinului gros, a colonului“, a explicat medicul specialist în timpul emisiunii.
 
„Ca simptomatologie generală, enterocolita cuprinde greață, vărsături, durere abdominală, scaune diareice, se poate ajunge chiar la un sindrom de deshidratare, cu tegumente și mucoase uscate, cu hipotensiune arterială, cu frisoane, febră și mai multe complicații“, a continuat dr. Alexandra Sava.
 
„Enterocolitele sunt date, în principiu, de bacterii, de virusuri, de fungi, de paraziți, depinde ce agent patogen este implicat. În ce privește bacteriile, putem contracta Salmonella, Campylobacter, stafilococul auriu. La virusuri, vorbim despre norvirusuri, mai ales dacă vorbim de plajă, este cam sezonul lor sau rotavirusurile, care se manifestă, în principiu, toamna târziu sau iarna și se manifestă mai ales la copiii cu vârste între trei și cinci ani și la adulți doar în cazul în care sunt expuși“.
 
În timpul emisiunii, medicul a atras atenția asupra pericolului de a aduce ori consuma pe plajă alimente care se alterează repede, cum ar fi fructele sau legumele și a recomandat consumul biscuiților, în cazul copiilor, ori al alimentelor ușoare, care nu fermentează.
 
În ce privește bebelușii care se îmbolnăvesc de enterocolită, specialistul a atras atenția asupra faptului că aceștia trebuie să fie văzuți de un medic și să li se facă investigații medicale specifice, pentru a se stabili exact cauza ce a determinat apariția bolii, așa încât aceasta să poată fi tratată adecvat.
 
Medicul Alexandra Sava a atras atenția că, în cazul enterocolitelor, esențială este hidratarea continuă și corespunzătoare a organismului, fiind necesar consumul a minim doi litri de apă pe zi.
 

„Întotdeauna trebuie să fim atenți să spălăm bine alimentele înainte de a le consuma, să avem grijă ca acestea să fie bine preparate, să fie bine depozitate înainte de consum. De asemenea, este important să igienizăm corespunzător și ustensilele pe care le folosim la gătit, dar și pe cele pe care le folosim să mâncăm“, a mai atras atenția medicul specialist.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
 

Citește și:
ZIUA LIVE. „Înainte să existe Covid-ul, noi trăiam o pandemie a diabezității“
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 316

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 401

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 836

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 519

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 518

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 536

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 736

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 521

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 605

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 576

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 489

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 542

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 574

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 719