„30 de secunde până în Rai / Şi lumea spune să mai stai...“Cristian Andrei Jumuga a pierdut lupta cu boala (galerie foto)

Cristian Andrei Jumuga, băiatul pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa s-a luptat din răsputeri să îl ajute să înfrunte boala, a murit ieri dimineaţă.
 
Cristi s-a născut la Spitalul Judeţean Constanţa pe 14 martie 2001. Nu a fost un copil dorit, fiind abandonat după trei săptămâni de la naştere în Secţia de Terapie Intensivă a unităţii medicale. Născut prematur şi cu o malformaţie gravă la inima, medicii nu au fost optimişti şi au spus hotărât că băieţelul va fi mort până la vârsta de un an. Dar micuţul nu a murit, iar cotidianul ZIUA de Constanţa i-a văzut dorinţa de viaţă şi s-a luptat pentru Cristi, care a depăşit limitele decise de medici.
 
Însă aseară, „mama adoptivă“ a lui Cristi, Adelina Toncean, a anunţat cu o profundă durere în suflet că l-a pierdut pe băiat. Adelina a postat un mesaj pe contul personal de Facebook: „30 de secunde până în Rai / Şi lumea spune să mai stai... Drum bun spre Rai, Blondie!“
 
Echipa redacţională a cotidianului ZIUA de Constanţa este alături de familia băiatului în aceste momente cumplite. Cristi, te-ai stins puţin câte puţin, sub privirile noastre neputincioase, plecând prea devreme dintre noi. Azi nu mai eşti unde erai, dar vei rămâne întotdeauna în sufletele noastre. Dumnezeu să te odihnească în pace şi linişte!

Cum a început relaţia noastră cu Cristi

În anul 2003, un baieţel în vârstă de doi ani, din judeţul Constanţa, avea nevoie urgentă de o operaţie pe cord, scop în care cotidianul ZIUA de Constanţa a deschis un cont la Banca Transilvania. Cristian Andrei Jumuga era internat în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă - Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de când avea vârsta de numai trei săptămâni, deoarece se născuse cu o boală congenitală de inima complexă cianogenă (ventricul unic cu transpoziţie de mari vase).
 
Medicul primar pediatru Elena Leu spunea că părinţii îl vizitau foarte rar, iar asistentele susţineau că, de fiecare dată când mama acestuia l-a luat acasă pentru o scurtă perioadă de timp, l-a adus înapoi foarte bolnav. Mama băiatului nu venea nici măcar să-l vadă.

Cristi a fost condamnat la moarte de propria mamă

Boala de care suferea băieţelul era destul de gravă, iar operaţia de care avea nevoie implica riscuri majore. Reporterii ZIUA de Constanţa s-au deplasat la domiciliul familiei Jumuga. Mama lui Cristian nu era acasă, de aceea am discutat cu bunica micuţului. Întrebată de fiica sa, Daniela, bătrâna a răspuns că nu ştie unde s-a dus, dar cu siguranţă ca „vine la noapte“. Reporterii cotidianului nostru i-au explicat bunicii necesitatea transportării nepotului la Cluj şi posibilitatea ca viaţa acestuia să-i fie salvată. Răspunsul a fost: „Viaţa lui este în mâinile lui Dumnezeu, nu în cele ale unui medic. El va urma calea pe care i-o arată Dumnezeu. Ce ştie un medic despre viitorul lui?“ (Mai multe detalii despre problemele de sănătate cu care se confrunta Cristian Andrei puteţi afla AICI)

Mesaj de peste hotare pentru Cristi

Apoi, cotidianul ZIUA de Constanţa a demarat o campanie de amploare pentru acest băieţel, care, la momentul respectiv, avea doar doi ani. Operaţia era singura lui şansă de a supravieţui, însă, din păcate, intervenţia chirurgicală era extrem de complicată, implicând riscuri vitale, şi nu putea fi efectuată în România. Părinţii băieţelului nu dispuneau de banii necesari operaţiei, drept pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut un apel către toţi oamenii de bine să îl ajute pe Cristi în lupta sa pentru supravieţuire. La sfârşitul anului 2003, băieţelul a fost trimis la Cluj, unde i s-a efectuat un cateterism cardiac în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a pregătirii pentru operaţie. AICI puteţi accesa materialul cu privire la primul pas făcut de ZIUA de Constanţa în campania pentru Cristi.
 
Apelul lansat de cotidianul ZIUA de Constanţa a fost auzit şi peste hotare. Un medic din New York s-a arătat dornic să-l ajute pe Cristi. Numele său este Theo Trandafirescu, medic specialist în New York, Bronx, la Montefiore Medical Centre.

Numeroase investigaţii preoperatorii

Până la vârsta de aproape trei ani, mama copilului nu a trecut să-l vadă pe cel mic decât de câteva ori. În 2003, băieţelul a fost plecat la Cluj de două ori, unde a fost consultat de o echipă de medici chirurgi cardiologi din Statele Unite ale Americii, care au afirmat că micuţul are nevoie de un transplant de corp pulmon (inima şi plămâni). Operaţia era extrem de riscantă şi exista un pericol foarte mare ca Andrei să nu reuşească să treacă nici măcar de anestezie, fapt pentru care medicii americani au hotărât să-l mai examineze încă o dată în vederea găsirii unei alternative la acest transplant. Prin urmare, Cristian Andrei Jumuga a plecat pentru a treia oara la Cluj, pe data de 30 ianuarie 2004.
 

Pe 28 ianuarie 2004, copilul a fost transportat cu ambulanţa până la Otopeni, apoi cu avionul până la Cluj. Micuţul a fost însoţit de o asistentă din cadrul Secţiei de Terapie Intensivă Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Însă, atunci, băieţelului nu i s-au putut efectua analizele necesare dat fiind faptul că, din cauza frigului, acesta s-a îmbolnăvit.
 
După ce a fost tratată răceala, la Cluj i s-au efectuat o serie de investigaţii medicale, iar medicii au stabilit că Andrei Jumuga suferă de un cateterism cardiac, la care s-a evidenţiat o hipertensiune arterială foarte mare, care făcea imposibilă, în momentul acela, o intervenţie chirurgicală. Micuţul se putea plimba în continuare nestingherit pe holurile spitalului.

Cristi a sărbătorit cu ZIUA de Constanţa trei ani de viaţă

Când a împlinit trei ani, pe data de 14 martie 2004, micuţul Cristian Andrei Jumuga a fost "vedeta" Secţei de Terapie Intensivă Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Copilul a fost vizitat şi felicitat de ziua lui de naştere de zeci de persoane, dintre care unele nici măcar nu erau cadre medicale, ci prieteni ai acestora sau, pur şi simplu, persoane care îl îndrăgeau pe Cristi şi care au dorit să-i fie alături, să-i aducă vreo jucărie sau ceva dulce. Micuţului i s-au făcut două torturi,  unul dintre ele fiind decorat cu o fotografie de-a lui. Atât asistentele, cât şi medicii i-au acordat lui Cristi o mare parte din timpul lor, l-au plimbat şi mai ales l-au alintat, pentru ca acesta să nu mai simtă lipsa propriei familii, care ar fi trebuit să-i fie alături în aceste momente deosebite.

Căutarea de soluţii pentru transplantul lui Cristi

Campania cotidianului ZIUA de Constanţa a continuat, în vederea găsirii unor soluţii pentru micuţ.
 
Din fericire, apelul la solidaritate nu a rămas fără ecou. Trecut deja prin multe examene medicale, băieţelul a fost transferat la Cluj de mai multe ori, unde a fost consultat de nenumărate echipe de medici cardiologi din România şi din Statele Unite ale Americii.

Cristian Andrei a învăţat să trăiască

Situaţia lui Cristian Andrei era cu atât mai complicată cu cât situaţia lui familiala era destul de incertă. Campania de ajutorare iniţiată de cotidianul ZIUA de Constanţa a sensibilizat multe persoane. Imediat după prezentarea cazului, s-au primit multe răspunsuri şi donaţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Mai mult decât atât, cazul lui Cristian Andrei a impresionat-o profund pe Adelina Toncean. Ea este cea care a hotărât să-şi lege destinul de cel al micuţului Cristi. După ce a trecut prin multe greutăţi şi peste obstacole birocratice, Adelina a reuşit să devină o mamă pentru Cristian, în adevăratul sens al cuvântului.
 
A devinit tutorele lui Cristi, dar s-a luptat din greu să îl adopte pe micuţ. Cu toate că mama naturală a lui Cristi renunţase chiar şi la telefoanele de complezenţă iar vizitele sale deveniseră anuale, ea nu era hotărâtă în privinţa adopţiei.
 
Timp de aproape un an, am analizat situaţia lui Cristi şi modul în care banii strânşi pentru operaţie îl pot ajuta. După ce am văzut schimbarea totală a copilului, care ducea o viaţă normală datorita Adelinei, cotidianul ZIUA de Constanţa a luat decizia ca banii strânşi să-i doneze mamei sale adoptive, care a demonstrat mai mult ataşament şi afecţiune pentru Cristi decât mama sa naturală.
 
ZIUA de Constanţa a înmânat banii strânşi din donaţii Adelinei Toncean, care dorea sa-i ofere lui Cristian o dragoste părintească adevărată. Pentru a putea suporta un transplant, Cristian Andrei trebuia să aştepte să împlinească 15 ani, timp în care era necesar să fie foarte bine îngrijit, pentru a nu exista complicaţii. Deşi era conştientă că într-o zi Cristian ar putea să dispară din viaţa ei, Adelina Toncean a fost determinată să îi ofere fericire.

Mama adoptivă, Adelina Toncean, a luptat pentru Cristi

Adelina Toncean a fost îndemnată de multe ori să renunţe la Cristian. Oamenii îi spuneau: „Nu e un copil care va trăi. Cum nu poate fi operat, va mai trăi probabil trei, patru, cinci ani şi apoi se va prăpădi. Şi atunci mi-am amintit de câinii comunitari! Exact! Şi nu am înţeles cum de ideea nu i-a venit chiar doctorului, atunci, pe loc. Eutanasia. E cea mai bună soluţie pentru Cristi. Eutanasia. Poate trebuia făcută de mult, atunci la trei săptămâni, când oricum se ştia că nu va trăi mai mult de o lună! Iar de data asta, au fost atât de generoşi! Trei, patru, cinci ani! De ce să mai aşteptăm atât? În fond, nu e decât un copil abandonat“, scria Adelina, revoltată, pe un site, în anul 2004.
 
Mama adoptivă a micuţului preciza: „Dar are părul blond şi, când râde, îşi lasă căpşorul într-o parte şi râde cu toată faţa. Îmi spune că sunt babă, şi moş, şi bandită. Apoi zice că nu. «Adenina nu e bandită». Şi iar râde. Şi mă pupă zgomotos pe nas şi pe frunte, apoi uită de mine şi îmi caută prin buzunare telefonul! Am două. Unul nu-i place. Îl vrea pe ăla «mit si losu». De celălalt spune că e «ticat». Într-o zi mi-a zis că i-a scris lui Moşu’ să-i aducă iaurt. Că are voie iaurt! Pentru că nu e cu sare. Nu mai pot scrie, mi-au dat lacrimile“.
 

Rămas bun, Cristi!

Cristi nu mai trăieşte acum, iar pentru toţi cei care nu i-au dat şanse de la început, nu mai trăieşte de mult. Însă în sufletele celor care au făcut ceva pentru el, ale celor care s-au luptat pentru a-i oferi o viaţă normală şi ale celor care nu s-au dat bătuţi în faţa cuvintelor de descurajare, Cristian Andrei Jumuga va rămâne mereu viu!
 
Contactată telefonic, Oana Manoilă, persoana care s-a implicat în campania derulată de cotidianul ZIUA de Constanţa, a rămas blocată la aflarea veştii: „Nu pot să cred! Îmi pare foarte rău! Nu am ce să zic! Nu mă aşteptam la aşa ceva!“.
 
În urmă cu câteva minute, Adelina Toncean a postat un mesaj pe contul său de Facebook: „30 de secunde pana în rai şi lumea te roagă să mai stai o secundă, o clipă de fericire şi gata totul! Fără cuvinte, fără sentimente. Viaţa este o aventură, ură, bucurie, soare de fericire. Lumea are un pahar de fericire, bucurie. Adrenalina, ura, frica curg cum curge sangele în vene şi nu poate fi oprit, stins, acoperit, absorbit. Hai, gata, 30 de secunde au trecut, cuvântul a cazut, timpul s-a oprit. Adio, sper să ne revedem în Rai“.
 
Drum bun, Cristian!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.