Social

A doua ca înălţime din România Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Chilia Veche, monument ce trebuie să devină obiectiv turistic (galerie foto)

Situată în partea de nord a judeţului Tulcea şi în extremitatea nordică a Deltei Dunării, comuna Chilia Veche este o adevărată oază de linişte şi pace, un colţ de paradis, în care natura se prezintă în toată splendoarea ei.
 
Cei care ajung aici rămân impresionaţi de frumuseţea celor 16 rezervaţii naturale, cu o faună şi floră originale, neatinse de civilizaţie şi de mâna omului. Rezervaţia Roşca-Buhaiova-Hrecişca, Pădurea Letea, Rezervaţia Periteaca-Leahova, Pădurea Caraorman, Insula Popina, Grindul Lupilor sunt doar câteva dintre monumentele naturii din acest colţ de rai. Iar printre aceste frumuseţi găsim şi biserica ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cea mai înaltă din Dobrogea şi a doua ca înălţime din ţară, declarată lăcaş de cult de valoare universală.
 
Preotul Cristian Justinian Tânjală Hrişan, care slujeşte la Biserica „Sfinţii Voievozi“, aşa cum mai este numită, a vorbit, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, despre timpul petrecut cu turiştii care vizitează lăcaşul de cult.
 

„Când vin turiştii în această zonă şi îşi doresc să viziteze biserica, le vorbim despre istoria ei, despre proiectele pe care le pregătim pentru menţinerea ei. Turiştii sunt, din start, emoţionaţi că văd un astfel de lăcaş de cult. Se arată încântaţi de ceea ce văd aici şi majoritatea dintre ei doresc să revină, să vadă ce s-a mai realizat. Vom crea un program sigur pentru turişti în ceea ce priveşte vizitarea bisericii. Vom afişa programul astfel încât acesta să fie vizibil şi tot mai mulţi turişti să poată vizita acest monument istoric“, ne-a dezvăluit părintele Cristian Justinian Tânjală Hrişan.

Povestea porneşte de la o bisericuţă din lemn  

Prima atestare de biserică în Chilia Veche datează din anul 1858, când o fost construită o bisericuţă de lemn. Ulterior, a fost ridicat un lăcaş de cult mai mare.

„Dat fiind că, la acea vreme, eram sub dominaţie otomană, orice hotărâre trebuia semnată de un supus al sultanului, iar credincioşii au fost acolo să-i ceară aprobare pentru o biserică mai mare. Atunci, sultanul a dat un firman (n.r. - decret) prin care a acordat acest teren, ca dar, bisericii. Temelia actualei biserici s-a pus în anul 1897, o fundaţie de trei metri, din piatră. Ulterior, în jurul bisericii de lemn, s-a ridicat lăcaşul de cult din cărămidă, cu un acoperiş de lemn. Ca structură metalică, s-au folosit şine de tren. Turnurile din faţă au 42 de metri, iar cupola centrală, 37,5 metri. Pot spune că biserica a fost tencuită ulterior.


 

În perioada Primului Război Mondial, biserica a avut de suferit. Construcţia lăcaşului de cult a fost terminată în anii 1938-1939, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, biserică iarăşi a avut de suferit, fiind folosită ca turn de observaţie. Există şi urmele obuzelor care au fost lansate de ruşi spre biserică, o istorie vie a celor întâmplate.

Ulterior, în anii 1960-1970, se mai fac mici reparaţii, se tencuieşte. Din păcate, nu a fost pictată niciodată. În 1987, a fost executată o singură pictură în ulei. Tot atunci au fost schimbate catapeteasma şi toate stranele din biserică.
Din vechea biserică din lemn s-au păstrat şase icoane şi mai multe obiecte de cult, pe care dorim să le restaurăm.

 

În anul 2009, am reuşit să învelim biserica, pentru că avea o tablă veche, cu ajutorul banilor veniţi de la Ministerul Culturii. Am avut la dispoziţie 300.000 de lei, la acea vreme“, a mai spus părintele Cristian Justinian Tânjală Hrişan.

 
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din localitatea Chilia Veche (judeţul Tulcea) ar putea fi astăzi nu doar un lăcaş de cult pentru credincioşi, ci şi un important obiectiv turistic.

„Lucrăm la un proiect de reabilitare a bisericii, pe care vrem să-l depunem pe Axa 15, privind monumentele istorice. Dorim să consolidăm biserica, să o pictăm, să amenajăm curtea, dar şi un muzeu. Vrem să păstrăm arhitectura exterioară, care este complicat de realizat“, a mai spus preotul Cristian Justinian Tânjală Hrişan. 

Situaţia bisericii, în atenţia Episcopiei Tulcii 

În vara acestui an, cotidianul ZIUA de Constanţa a transmis un apel P.S. dr. Visarion, episcopul Tulcii, cu privire la situaţia Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“ din localitatea Chilia Veche.
 

„Biserica «Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril» din localitatea Chilia Veche ar putea fi astăzi nu doar un lăcaş de cult pentru credincioşi, ci şi un important obiectiv turistic. Ţinând cont de faptul că turiştii doritori de a cunoaşte şi de a explora cât mai multe în zona Deltei Dunării ne-au semnalat că nu este disponibilă accesului public în afara perioadei slujbelor, dorim să facem toate demersurile pentru deschiderea ei, în baza unui program fixat de conducerea bisericii.
 
În acest sens, considerând că interesul public este pe deplin justificat, vă solicităm atenţia pentru a reflecta la motivul pentru care biserica ar putea deveni un obiectiv turistic. În momentul în care doresc să vadă Delta Dunării, vizitatorii pornesc documentarea asupra obiectivelor turistice accesibile, pe internet, tocmai pentru a cunoaşte locurile în care li se permite accesul.
 
Fiind a doua ca înălţime din România şi printre puţinele obiective de interes turistic din localitatea Chilia Veche, le-am putea oferi turiştilor imaginea Casei Domnului, unde ar vedea disponibilitate, deschidere, şi în acest mod, s-ar contura o imagine semnificativ îmbunătăţită, chiar şi în gândul credinciosului care nu este foarte prezent la slujbe. Astfel, pe lângă faptul că s-ar face cunoscut lăcaşul de cult în întreaga ţară şi poate chiar peste hotare, s-ar putea concretiza o apropiere a creştinului către învăţătura creştină, deprinsă în lăcaşurile de cult.
 
Vă solicităm să vedeţi propunerea noastră ca pe un obiectiv de interes public, serios şi iniţiată exclusiv la cererea turistului doritor de a vedea dincolo de imaginea Deltei, imaginea Domnului“, se arată în adresa transmisă de cotidianul ZIUA de Constanţa Episcopiei Tulcii.

Iată când poate fi vizitat lăcaşul de cult! 

Biserica parohială din localitatea Chilia Veche poate fi vizitată în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 14.00, sâmbătă şi duminică, fiind deschisă pentru oficierea slujbelor religioase. De asemenea, cei care doresc să viziteze biserica în afara acestui program sau în afara orelor de slujbă pot suna la numărul de telefon afişat pe uşa bisericii - 0786.339.738 -, preot Cristian Justinian Tânjală Hrişan.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea. Incendiu la o gospodărie. Polițiștii de frontieră S.P.F. Chilia au sărit în ajutor

06 Mar 2018 428

Vești proaste de la meteorologi. Cod Galben pentru județele Constanța și Tulcea. Specialiștii spun și ce localități sunt afectate

23 Jan 2018 2181

Cod galben în județul Tulcea. Ce fenomen meteo se semnalează

29 Dec 2017 745

Moș Nicolae a ajuns la copiii din Delta Dunării. Ce cadouri au primit copiii (galerie foto)

06 Dec 2017 957

UPDATECod galben de vânt în județele Constanța și Tulcea. Cât va dura. Ce spun meteorologii

02 Dec 2017 1087

Dobrogea, capul de pod al colectivizării agriculturii româneşti (galerie foto)

25 Nov 2017 1527

Cod galben de ploaie, intensificări ale vântului și grindină în Delta Dunării. Ce localități sunt vizate de atenționare

21 Aug 2017 1031

În liniștea Deltei la Chilia Veche. Maiestuosul zbor al pelicanilor (fotoreportaj)

16 Aug 2017 2236

UPDATE 2 Atenționare meteo. Cod galben de ploi în județul Tulcea

15 Aug 2017 1743

Căsuţa „La Răducu“ din Chilia Veche, un tărâm magic ce deschide turistului poarta către mirificul peisaj al Deltei Dunării (galerie foto+video)

31 Jul 2017 8915

Cod Portocaliu în judeţul Tulcea. Averse de ploaie şi grindină

27 Jul 2017 1333

UPDATE. Județele Constanța și Tulcea sub cod galben de intensificări ale vântului și descărcări electrice

25 Jul 2017 1420

LIVE VIDEO - Chilia Veche, destinație de vacanță pentru cei care caută liniște. Un apus de soare superb surprins în Delta Dunării

20 Jul 2017 1217

Peisaj de vis în Delta Dunării. Apus de soare la Chilia Veche (galerie foto+video)

28 Jun 2017 1172

Nowcasting Cod Galben în Nordul Dobrogei. Prognoza specialiștilor. Localități afectate

14 Jun 2017 946

Cod galben de furtună la Constanţa. Ce spun meteorologii (galerie foto + video)

13 May 2017 5386

Fotoreportaj La Chilia Veche, în Deltă, natura atinge suflete

17 Mar 2017 1121

Constanța și Tulcea. Cod Galben de vânt puternic și zăpada spulberată. Localități vizate

19 Jan 2017 6665

La Tulcea, ploaia a făcut ravagii! Pagube materiale însemnate (galerie foto)

03 Jul 2016 2612

UPDATE4. Cod Portocaliu. Avertizare nowcasting. Localități vizate din județele Constanța și Tulcea

03 Jul 2016 3698

Avertizare nowcasting Cod galben pentru județele Constanța și Tulcea. Ce localități sunt vizate

29 Jun 2016 2716

UPDATE3 Coduri Galbene consecutive pentru Constanța și Tulcea. Zonele unde vine furia naturii. Vezi prognoza nowcasting

12 Jun 2016 5086

UPDATE Avertizare nowcasting Cod Portocaliu în nordul Dobrogei. Fenomene extreme prognozate de meteorologi. Localități vizate

03 Jun 2016 1696

Ce au învățat militarii de la Flotila Fluvială de la copiii din trei localităţi izolate din judeţul Tulcea

02 Jun 2016 1258

ANM avertizează Cod Galben în Constanţa! Iată localităţile vizate

28 May 2016 1774

Gravidă în 9 luni trasportată la spital de poliţiştii de frontieră

19 Jan 2016 719

O femeie gravidă din județul Tulcea a fost trasportată la spital de poliţiştii de frontieră

19 Jan 2016 1003

Proiect pilot la Tulcea pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate

29 Aug 2015 889

Au trecut Dunărea în România ca să fure o barcă (galerie foto)

11 Aug 2015 659

Olandezii de la Van Oord, la raport „Digul submers din Tomis Nord este gata“ (galerie foto) (document)

24 Sep 2014 8035

Litoral Tv Undă verde pentru "Bursa de pește" de la Tulcea

17 Sep 2014 863

Plaje luate de val Şantier pe litoral, pentru un sistem costier de protecţie împotriva eroziunii

15 Aug 2014 2773

Restricţii de circulaţie ridicate între Măcin şi Smîrdan

16 Jun 2014 906

Program perturbat la etapa de zonă de la Constanţa a Naţionalelor de atletism

21 May 2014 894

Și-a incendiat iubita după o serbare organizată de Primărie Condamnat la 4 ani de închisoare

13 Jan 2014 993

Prinşi cu peşte fără documente legale

20 Nov 2012 784

Prinşi cu peşte neînsoţit de documente legale

19 Nov 2012 736

Urmărit general reţinut în judeţul Tulcea

29 Sep 2012 846

Urmărit general reţinut în judeţul Tulcea

28 Sep 2012 692

Motorină furată de paznici

26 Sep 2012 754

Prinşi cu 100 de litri de motorină furaţi

25 Sep 2012 801

Plase monofilament confiscate de poliţiştii tulceni

20 Sep 2012 637

Plase monofilament, confiscate de poliţiştii tulceni

19 Sep 2012 733

Un poliţist de Frontieră din Delta Dunării, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră

06 Aug 2012 890

Casă de vacanţă lângă plantaţia de canabis din Tulcea Afacerişti de Harghita, menţinuţi în arest de judecătorii din Constanţa

04 Aug 2012 1516

Gemeni cercetaţi pentru o cultură de marijuana

03 Aug 2012 1254

Cultură de Canabis la Chilia

02 Aug 2012 1343

Doi gemeni sunt cercetați pentru că au cultivat marijuana

02 Aug 2012 1141

Puşti fără permis

21 Jun 2012 883

Plase de pescuit confiscate în Delta Dunării

19 Jun 2012 854