A doua ca înălţime din România Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Chilia Veche, monument ce trebuie să devină obiectiv turistic (galerie foto)

Situată în partea de nord a judeţului Tulcea şi în extremitatea nordică a Deltei Dunării, comuna Chilia Veche este o adevărată oază de linişte şi pace, un colţ de paradis, în care natura se prezintă în toată splendoarea ei.
 
Cei care ajung aici rămân impresionaţi de frumuseţea celor 16 rezervaţii naturale, cu o faună şi floră originale, neatinse de civilizaţie şi de mâna omului. Rezervaţia Roşca-Buhaiova-Hrecişca, Pădurea Letea, Rezervaţia Periteaca-Leahova, Pădurea Caraorman, Insula Popina, Grindul Lupilor sunt doar câteva dintre monumentele naturii din acest colţ de rai. Iar printre aceste frumuseţi găsim şi biserica ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cea mai înaltă din Dobrogea şi a doua ca înălţime din ţară, declarată lăcaş de cult de valoare universală.
 
Preotul Cristian Justinian Tânjală Hrişan, care slujeşte la Biserica „Sfinţii Voievozi“, aşa cum mai este numită, a vorbit, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, despre timpul petrecut cu turiştii care vizitează lăcaşul de cult.
 

„Când vin turiştii în această zonă şi îşi doresc să viziteze biserica, le vorbim despre istoria ei, despre proiectele pe care le pregătim pentru menţinerea ei. Turiştii sunt, din start, emoţionaţi că văd un astfel de lăcaş de cult. Se arată încântaţi de ceea ce văd aici şi majoritatea dintre ei doresc să revină, să vadă ce s-a mai realizat. Vom crea un program sigur pentru turişti în ceea ce priveşte vizitarea bisericii. Vom afişa programul astfel încât acesta să fie vizibil şi tot mai mulţi turişti să poată vizita acest monument istoric“, ne-a dezvăluit părintele Cristian Justinian Tânjală Hrişan.

Povestea porneşte de la o bisericuţă din lemn  

Prima atestare de biserică în Chilia Veche datează din anul 1858, când o fost construită o bisericuţă de lemn. Ulterior, a fost ridicat un lăcaş de cult mai mare.

„Dat fiind că, la acea vreme, eram sub dominaţie otomană, orice hotărâre trebuia semnată de un supus al sultanului, iar credincioşii au fost acolo să-i ceară aprobare pentru o biserică mai mare. Atunci, sultanul a dat un firman (n.r. - decret) prin care a acordat acest teren, ca dar, bisericii. Temelia actualei biserici s-a pus în anul 1897, o fundaţie de trei metri, din piatră. Ulterior, în jurul bisericii de lemn, s-a ridicat lăcaşul de cult din cărămidă, cu un acoperiş de lemn. Ca structură metalică, s-au folosit şine de tren. Turnurile din faţă au 42 de metri, iar cupola centrală, 37,5 metri. Pot spune că biserica a fost tencuită ulterior.


 

În perioada Primului Război Mondial, biserica a avut de suferit. Construcţia lăcaşului de cult a fost terminată în anii 1938-1939, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, biserică iarăşi a avut de suferit, fiind folosită ca turn de observaţie. Există şi urmele obuzelor care au fost lansate de ruşi spre biserică, o istorie vie a celor întâmplate.

Ulterior, în anii 1960-1970, se mai fac mici reparaţii, se tencuieşte. Din păcate, nu a fost pictată niciodată. În 1987, a fost executată o singură pictură în ulei. Tot atunci au fost schimbate catapeteasma şi toate stranele din biserică.
Din vechea biserică din lemn s-au păstrat şase icoane şi mai multe obiecte de cult, pe care dorim să le restaurăm.

 

În anul 2009, am reuşit să învelim biserica, pentru că avea o tablă veche, cu ajutorul banilor veniţi de la Ministerul Culturii. Am avut la dispoziţie 300.000 de lei, la acea vreme“, a mai spus părintele Cristian Justinian Tânjală Hrişan.

 
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din localitatea Chilia Veche (judeţul Tulcea) ar putea fi astăzi nu doar un lăcaş de cult pentru credincioşi, ci şi un important obiectiv turistic.

„Lucrăm la un proiect de reabilitare a bisericii, pe care vrem să-l depunem pe Axa 15, privind monumentele istorice. Dorim să consolidăm biserica, să o pictăm, să amenajăm curtea, dar şi un muzeu. Vrem să păstrăm arhitectura exterioară, care este complicat de realizat“, a mai spus preotul Cristian Justinian Tânjală Hrişan. 

Situaţia bisericii, în atenţia Episcopiei Tulcii 

În vara acestui an, cotidianul ZIUA de Constanţa a transmis un apel P.S. dr. Visarion, episcopul Tulcii, cu privire la situaţia Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“ din localitatea Chilia Veche.
 

„Biserica «Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril» din localitatea Chilia Veche ar putea fi astăzi nu doar un lăcaş de cult pentru credincioşi, ci şi un important obiectiv turistic. Ţinând cont de faptul că turiştii doritori de a cunoaşte şi de a explora cât mai multe în zona Deltei Dunării ne-au semnalat că nu este disponibilă accesului public în afara perioadei slujbelor, dorim să facem toate demersurile pentru deschiderea ei, în baza unui program fixat de conducerea bisericii.
 
În acest sens, considerând că interesul public este pe deplin justificat, vă solicităm atenţia pentru a reflecta la motivul pentru care biserica ar putea deveni un obiectiv turistic. În momentul în care doresc să vadă Delta Dunării, vizitatorii pornesc documentarea asupra obiectivelor turistice accesibile, pe internet, tocmai pentru a cunoaşte locurile în care li se permite accesul.
 
Fiind a doua ca înălţime din România şi printre puţinele obiective de interes turistic din localitatea Chilia Veche, le-am putea oferi turiştilor imaginea Casei Domnului, unde ar vedea disponibilitate, deschidere, şi în acest mod, s-ar contura o imagine semnificativ îmbunătăţită, chiar şi în gândul credinciosului care nu este foarte prezent la slujbe. Astfel, pe lângă faptul că s-ar face cunoscut lăcaşul de cult în întreaga ţară şi poate chiar peste hotare, s-ar putea concretiza o apropiere a creştinului către învăţătura creştină, deprinsă în lăcaşurile de cult.


 
Vă solicităm să vedeţi propunerea noastră ca pe un obiectiv de interes public, serios şi iniţiată exclusiv la cererea turistului doritor de a vedea dincolo de imaginea Deltei, imaginea Domnului“, se arată în adresa transmisă de cotidianul ZIUA de Constanţa Episcopiei Tulcii.

Iată când poate fi vizitat lăcaşul de cult! 

Biserica parohială din localitatea Chilia Veche poate fi vizitată în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 14.00, sâmbătă şi duminică, fiind deschisă pentru oficierea slujbelor religioase. De asemenea, cei care doresc să viziteze biserica în afara acestui program sau în afara orelor de slujbă pot suna la numărul de telefon afişat pe uşa bisericii - 0786.339.738 -, preot Cristian Justinian Tânjală Hrişan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Sanda

16 Sep, 2023 10:50

Ce inaltime are biserica ? Am cautat un clasament al celor mai inalte biserici din Romania si cea din Chilia Veche nu e intre primele 6.

Luiza Mocanu

24 Jul, 2020 00:08

Biserica este in reabilitare și nu se poate vizita.

Articole asemanatoare

Amânare de pronunțare în procesul dintre Holiday Club Olimp SRL, din Constanța și Consiliul Local al Comunei Chilia Veche prin primar, comuna Chilia Veche prin primar și primarul comunei Chilia Veche

14 Apr 2024 236

Când salvatorii devin victime Comunitatea din Chilia Veche sare în ajutorul asistentei medicale, rănită grav în accidentul naval din județul Tulcea

13 Apr 2024 662

Oficial de la Forțele Navale Române despre obiectul plutitor observat pe brațul Chilia Veche

08 Apr 2024 411

UPDATE. Tulcea Alertă pe brațul Chilia Veche în Delta Dunării! A fost observat un obiect ce ar semăna cu o mină marină (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 913

Apus de soare impresionant la Constanța! Spectacol de lumini și culoare (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Apr 2024 1033

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt. Ce localități sunt vizate

29 Mar 2024 605

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 664

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt puternic! Lista localităților vizate

12 Mar 2024 553

CS Medgidia Atletul Alin Mihai Şavlovschi, dublu medaliat la Campionatul Balcanic. „Un început de an senzațional“ (GALERIE FOTO)

05 Feb 2024 914

CS Medgidia Atletul Alin Mihai Șavlovschi s-a calificat la Campionatul Balcanic, în proba de 1.500 m

24 Jan 2024 1427

Licitații Tulcea Complex Delta SRL, deținută de Hristu Caraman, câștigă al doilea contract pentru modernizarea unui port din județul Tulcea! A depus singura ofertă admisibilă (DOCUMENT)

18 Jan 2024 1248

CS Medgidia Atletul Alin Mihai Şavlovschi, de două ori pe locul întâi la „Cupa Bistrița“ (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 1029

Cod Galben la Tulcea! Cât durează atenționarea meteo

12 Jan 2024 806

Cod Galben la Tulcea! Ce spun meteorologii

12 Dec 2023 859

Originar din Tulcea Peste un secol de la nașterea jurnalistului Petre Pintilie

02 Dec 2023 921