A început postul Ramadanului. Calendarul rugăciunilor, pentru musulmanii din Constanța


De astăzi, musulmanii din România au intrat în Luna Ramadan. Aceasta este marcată de post, a cărui respectare timp de o lună constituie o obligație pentru fiecare musulman. Începutul său este determinat de către autoritățile religioase sau prin calcule astronomice și trebuie să corespundă cu luna nouă.
Postul ținut alături de un întreg sat sau oraș și petrecerea orelor de după căderea nopții în vizită și cu mese luate în comun ar putea fi puse acum sub semnul întrebării în contextual pandemiei.

Ramadanul la Constanța


Muftiatul Cultului Musulman din România a publicat calendarul Luna Ramadan – 2020, pentru Constanța, cu orele aferente rugăciunilor în fiecare zi. Ramazan Bayram-ul va fi în data de 24 mai 2020, ora rugăciunii fiind 06:07. Puteți vizualiza calendarul în imaginea de mai jos.

Despre Ramadan


Luna Ramadan este o lună binecuvântată și este comemorată Laylat al-Qadri (noaptea destinului), reprezentând pogorârea Coranului. Recitarea și lecturarea Coranului sunt practicate cu deosebire în această lună. Postul se încheie prin Sărbătoarea ruperii postului „aid al-fitr”. Luna a noua a calendarului musulman, însemnând în limba arabă „mare căldură”, desemnează luna sacră de încetare a ostilităților în tradiția arabă preislamică.  În raport cu calendarul gregorian, cel musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an.

În cursul Ramadanului, luna în care a fost revelat Coranul, toți musulmanii în vârstă de peste 7 - 10 ani erau obligați să se abțină de la mâncare, băutură, relații sexuale, din zori și până la căderea nopții, erau exceptați cei prea debili fizic, bolnavii mintal, cei care efectuau munci grele sau se aflau în război ori în călătorie. Acesta era considerat un gest solemn de pocăință și de negare a sinelui de dragul lui Dumnezeu. Musulmanii care țineau post își începeau ziua cu o declarație de intenție și își puteau petrece noaptea cu rugăciuni speciale. În acest fel musulmanii se apropie de Dumnezeu și unii de alții. Postul ținut alături de un întreg sat sau oraș întărea sentimentul apartenenței la o singură comunitate. Orele de după căderea nopții puteau fi petrecute în vizită și cu mese luate în comun. Sfârșitul Ramadanului era marcat de una dintre cele mai mari sărbători ale anului liturgic, cu mai multe zile de petreceri, vizite și cadouri.
În fiecare zi, înainte de apariția zorilor, musulmanii servesc o masă rapidă (suhur) și ușoară, urmată de prima rugăciune a zilei. Iftar este de obicei prima masă care rupe postul. Conform tradiției, profetul Muhammad rupea postul mâncând trei curmale. în această perioadă adunările sociale sunt frecvente. Mâncărurile tradiționale sunt puse în evidență și conțin și dulciurile tradiționale, multe dintre ele fiind preparate doar în perioada Ramadanului. De obicei, desertul este partea cea mai importantă a iftarului . Acesta poate fi celebrat atât acasă, cât și în spațiul public.
Există diverse tipuri de mâncăruri și deserturi tradiționale servite seara, la întreruperea postului și la apariția zorilor. În nordul Africii rețeta favorită pentru masa cu care se întrerupe postul este o supă cremă numită harira, preparată din carne, năut, linte, roșii și ierburi proaspete. Turcii prepară o ciorbă de burtă, servită cu o pâine numită pita Ramadan. Ramadaniyya, un desert preparat din fructe uscate care au fost înmuiate în timpul nopții, este preferat în peninsula Arabă. Musulmanii din sud estul Asiei prepară un fel special din carne și curry și un desert numit dodol, preparat din zahăr, făină de orez și lapte de cocos.
Rugăciunile din timpul postului sunt foarte importante pentru fiecare musulman. Deasemenea aceștia se strâng în fiecare noapte din Ramadan în moschei pentru a recita din Coran. Pe lângă post, rugăciunile zilnice și actele de caritate, în timpul Ramadanului, musulmanii sunniți, practică rugăciuni superioare, cunoscute cu numele de tarawih, în timpul nopții și pe tot parcursul acestei luni. Musulmanii șiiți nu acceptă această formă de rugăciune.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiţiile meselor de Ramadan, incluse în patrimoniul UNESCO

06 Dec 2023 700

Premierul Nicolae Ciucă „Pentru musulmanii din România, Ramadanul reprezintă o perioadă specială, a unei necesare reflecții, a creșterii spirituale și a armoniei“

23 Mar 2023 982

Incendiu cu degajări mari de fum! Zeci de bătrâni, evacuați dintr-un cămin pentru persoane vârstnice (GALERIE FOTO)

14 Jan 2023 1502

Constanța Peste 500 de etnici tătari au sărbătorit luni Ramazan Bayram-ul

03 May 2022 1993

Președintele CJ Constanța, mesaj pentru comunitatea musulmană din România

02 May 2022 1180

Constanța Slujba primei zile de Ramazan Bayram, oficiată de muftiul Muurat Iusuf la Geamia Hunchiar

01 May 2022 2510

Nicolae Ciucă „Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat, european“

01 Apr 2022 1019

Weekend tătăresc la Constanța. Târguri cu produse tradiționale. Ce preparate pot gusta pofticioșii (VIDEO)

01 Apr 2022 16963

Mesajul transmis musulmanilor de Klaus Iohannis, cu ocazia începerii lunii postului Ramadan

01 Apr 2022 1534

Turcia Pentru prima dată în ultimii 88 de ani, rugăciuni nocturne specifice Ramadanului vor fi organizate în hagia Sofia

31 Mar 2022 1858

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul începutului Lunii Sfinte Ramazan

23 Apr 2020 2096

Viorica Dăncilă, mesaj pentru comunitatea musulmană din România cu ocazia începerii lunii postului Ramadan

06 May 2019 1530

Klaus Iohannis, mesaj pentru comunitatea musulmană din România cu ocazia începerii lunii postului Ramadan

05 May 2019 1845

Mesajul preşedintelui Iohannis transmis musulmanilor din România la începerea lunii postului Ramadan. Ce este Luna Postului Ramadan

16 May 2018 5461

Tradiţionala cină de Iftar, la Bucureşti. Cine a reprezentat comuna Cumpăna. Lista participanţilor (galerie foto)

19 Jun 2017 6153