A urcat spre lumină după 55 de ani de preoţie Arhiepiscopul Ioan Robu - „Ştefan Ghenţa a căutat binele sufletelor, mântuirea lor“ (galerie foto + video)

Monseniorul Ştefan Ghenţa a fost condus, ieri, pe ultimul drum. Zeci de credincioşi catolici din Constanţa au participat la slujba de înmormântare care a avut loc la Biserica „Sfântul Pius din Pietrelcina“. Monseniorul Ştefan Ghenţa a fost înmormântat în curtea bazilicii pe care a ctitorit-o. Un sobor de preoţi a participat la sfânta liturghie, oficiată de arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu.
 
„Preotul Ştefan Ghenţa a luat asupra sa această misiune preoţească, slujind 55 de ani cu sfinţenie. A colaborat cu Ordinul Episcopilor de la Brăila şi Constanţa, împlinindu-şi misiunea de a predica şi a de a prezenta învăţătura şi doctrina catolică. Întotdeauna a avut în inimă sfânta liturghie şi a celebrat tainele Bisericii cu evlavie şi fidelitate, până la sfârşit. S-a străduit să fie cât mai strâns legat cu Hristos, consacrându-şi viaţa pentru mântuirea oamenilor. Aşa cum a putut şi cât a putut. Cu greşeli, dar şi cu bine. Aşa cum suntem cu toţii. Cu binele şi cu răul. Dar a avut această voinţă statornică de a rămâne sub lucrarea lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor.
 
55 de ani de preoţie. Suntem martori că Ştefan Ghenţa a fost un păstor care a căutat binele sufletelor, mântuirea lor. De aceea suntem împreună pentru a-l însoţi spre lumină, cu toată rugăciunea noastră. Îi cerem lui Dumnezeu să fie milostiv şi să-l primească în lumină. O rugăm pe Maica Domnului să-l călăuzească în lăcaşul ceresc, în lumina cea fără de sfârşit. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dea speranţa că şi noi vom trece pragul speranţei, al credinţei, ajungând în lumina iubirii fără sfârşit“, a declarat arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu.
 
Reamintim că preotul Ştefan Ghenţa s-a stins din viaţă, la vârsta de 79 de ani, după o îndelungată suferinţă. „Ştefan Ghenţa a fost unul dintre preoţii de frunte, iubit de multe persoane. După Revoluţie, a construit Casa Parohială. A lucrat frumos cu toţi credincioşii, cu oamenii din toate religiile. Tuturor le-a dăruit speranţă. A fost jovial, iubit de multă lume. Să ne rugăm pentru sufletul lui“, a spus, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, monseniorul Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea.

Cine a fost monseniorul Ştefan Ghenţa

Preotul Ştefan Ghenţa s-a născut la 2 septembrie 1936, în Luizi-Călugăra (Bacău). A urmat şapte clase la Şcoala Generală din Luizi-Călugăra și apoi Şcoala Pedagogică din Bacău și Şcoala de Cantori de la Alba Iulia. În 1960 a absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif“ din Iași, fiind hirotonit preot la Alba Iulia, de către Episcopul Marton Aron, în ziua de 5 februarie 1961.

A fost preot colaborator la Luizi-Călugăra (5 februarie 1961 - 1 iulie 1961), Pustiana (1 iulie 1961 - 1 august 1961), vicar la Faraoani (1 august 1961 - 15 iunie 1962), Hălăucești (15 iunie 1962 - 1 octombrie 1962), administrator vicar la Oituz (1 octombrie 1962 - 1 noiembrie 1972), paroh și decan de Brăila (1 noiembrie 1972 - 1 aprilie 1991), paroh și decan la Constanţa (1 aprilie 1991 - 28 februarie 2011), vicar episcopal de Dobrogea (25 februarie 1993 - 28 februarie 2011). De la 1 martie 2011 era preot pensionar.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.