Accidente de munca mai putine, dar mai grave

Doi angajati si-au pierdut viata in timpul serviciului

Potrivit unui raport intocmit de Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, numarul mare al accidentelor de munca, precum si gravitatea acestora releva faptul ca societatile comerciale aparute in economia nationala dupa 1989 au obiecte de activitate diverse * In plus, la conducerea lor se afla oameni fara experienta manageriala, care nu-si insusesc legislatia cu privire la securitatea in munca * S-a constatat o slaba preocupare a agentilor economici fata de problematica securitatii si sanatatii in munca, din cauza lipsei de motivare in finantarea cheltuielilor in acest domeniu

Peste 120 de accidente de munca, dintre care doua au fost mortale, s-au inregistrat in primul semestru al acestui an. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, evenimentele de acest gen au scazut cu 20 de procente. Potrivit unui raport intocmit de Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, numarul mare al accidentelor de munca, precum si gravitatea acestora releva faptul ca societatile comerciale aparute in economia nationala dupa 1989 au obiecte de activitate diverse, iar la conducerea lor se afla oameni fara experienta manageriala, care nu-si insusesc legislatia cu privire la securitatea in munca. Acest aspect i-a determinat pe specialistii ITM sa-i invete pe multi dintre angajatori abc-ul securitatii si sanatatii in munca, ceea ce a mai redus riscul accidentelor de munca si al aparitiei bolilor profesionale. Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a declarat, ieri, ca s-a constatat o slaba preocupare a agentilor economici fata de problematica securitatii si sanatatii in munca, din cauza lipsei de motivare in finantarea cheltuielilor in acest domeniu. Plesu a adaugat ca, in viitor, este obligatorie implementarea sistemului de management al securitatii si sanatatii in munca, aceasta trebuind sa fie finalizata, in termen de 10 ani de la emiterea normelor, de catre angajatorii care au in structura compartiment de protectia muncii, conform articolului 10, din Normele generale de protectia muncii. "Este evident ca in spatele fiecarui accident de munca stau grave abateri de la prevederile normelor de securitate si sanatate in munca. Din statistica se desprinde concluzia ca si persoanele vatamate au contribuit la producerea accidentelor prin neutilizarea mijloacelor de protectie din dotare, neefectuarea la timp a unor operatii indispensabile securitatii muncii si prin expunerea in afara sarcinii de munca prin deplasari in zone cu pericol", a mai precizat Tiberiu Plesu. Desi numarul accidentelor de munca au scazut fata de anul trecut, gravitatea acestora este, insa, mai mare, doar intr-o singura saptamana avand loc doua accidente mortale de munca.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 220

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 130

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 400

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 475

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 548

Știri Constanța Un șofer fără permis și sub influența substanțelor interzise a intrat cu mașina îm gardul unei case la Nisipari (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 409

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 988

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1

18 Apr 2024 220

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 495

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 538

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 1035

Imagini de la Judecătoria Mangalia. UPDATE. Astăzi, termen nou în dosarul lui Vlad Pascu (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 594

Accident rutier la prima pasarelă dinspre Constanța către Valu lui Traian. Un pieton a fost rănit (FOTO)

18 Apr 2024 1249

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 473

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 403