Alba-neagra cu alimentele contaminate De ce nu clarifică DSVSA Constanţa problema laptelui de pe piaţa constănţeană?

Ieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut publice rezultatele preliminare ale controalelor suplimentare, menite să determine conţinutul de aflatoxina din lapte. Verdictul controalelor: laptele toxic a fost descoperit în 34 de ferme din ţară. Nu am putut afla de la reprezentanţii DSVSA Constanţa câte din cele 34 de ferme prinse cu mâţa-n sac sunt din Constanţa. Directorul DSVSA Constanţa, Geronimo Brănescu, a refuzat să răspundă şi la telefon, şi la SMS. Nici reprezentanţii ANSVSA nu ne-au spus prea multe despre cele 34 de ferme de lapte. Totuşi, au avut bunăvoinţa să răspundă la telefon şi să ne dea explicaţii. „Respectivele ferme sunt pe teritoriul României. Acţiunea a demarat pe 7 martie, fiind prelevate probe de lapte din toată ţara. Am avut o problemă, care a fost rezolvată. Laptele poate fi consumat. Datoria noastră este să avem grijă de sănătatea populaţiei şi de siguranţa alimentelor”, ne-a spus Alina Monea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Potrivit ANSVSA, au fost verificate de către medicii veterinari 785 de ferme de vaci de lapte, 177 de centre de colectare a laptelui, 134 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final şi 239 de unităţi de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Cu ocazia acestor controale suplimentare, au fost prelevate 1.335 de probe de lapte. Toate probele de lapte au fost analizate în laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar-veterinar. În urma controalelor efectuate, au fost identificate 67 de probe neconforme pentru aflatoxina în lapte, astfel: 34 de probe neconforme în ferme de vaci de lapte, 5 probe neconforme de la centre de colectare a laptelui, 8 probe neconforme de la automate de lapte şi 20 de probe neconforme de la unităţi de procesare a laptelui. A fost oprită de la procesarea sau vânzarea directă către consumatorul final prin intermediul automatelor de lapte o cantitate de 193 de tone de lapte, ceea ce reprezintă 0,03% din producţia lunară a României.
 
Măsurile luate: automate de lapte închise

De asemenea, au fost suspendate temporar 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui către consumatorul final, până la remedierea situaţiei la nivelul fermelor furnizoare de lapte. ANSVSA a dispus suspendarea temporară a activităţii tuturor automatelor de lapte deţinute de fermele respective, în scopul asigurării protecţiei sănătăţii consumatorilor. A fost interzisă activitatea de livrare a laptelui la unităţile de procesare/vânzarea directă prin intermediul automatelor în toate cele 34 de ferme la care s-au obţinut rezultate neconforme, până la remedierea situaţiei. A fost oprită temporar activitatea de colectare în toate cele 5 centre de colectare a laptelui la care s-au obţinut rezultate neconforme (au fost intensificate controalele în scopul identificării şi eliminării producătorilor care au livrat lapte contaminat cu aflatoxina la centrele de colectare). Fermele sau producătorii mici de lapte vor putea să reia livrarea laptelui la unităţile de procesare sau la centrele de colectare, precum şi vânzarea directă a laptelui prin intermediul automatelor, numai după ce vor face dovada (vor prezenta buletine de analiză eliberate de laboratoare autorizate şi acreditate) că laptele pe care îl produc este conform. Au fost distruse conform legislaţiei în vigoare 193 de tone de lapte crud şi 104 tone de produse lactate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 668

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2485

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 621

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 712

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1334

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1339

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 796

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 684

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 752

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 687

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2234

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 855

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1228

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 888

ANSVSA aplică amenzi de zeci de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

17 Oct 2023 774