Social

„Alimentaţia bolnavilor este o componentă a tratamentului“ Arimex Comexim 2000 SRL, demersuri pentru majorarea alocaţiei de hrană a bolnavilorAlocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice a rămas neschimbată din 2008, adică 6,42 de lei pe zi (fără TVA), din care numai o pâine, cât primeşte zilnic un pacient, costă mai bine de un leu, iar din diferenţă trebuie să primească şi mic dejun, şi prânz, şi cină.
 
Societatea Arimex Comexim 2000 SRL, care prestează servicii de preparare şi livrare a hranei pentru pacienţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, reprezentată de Petre Preda, a făcut nenumărate memorii către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice, prin care atrage atenţia asupra nivelului alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. Cele două ministere pasează însă responsabilitatea de la unul la altul.
 
„Hotărârile Guvernului nr. 1916/2006 şi nr. 429/2008 au stabilit nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. De atunci şi până în prezent, adică de mai bine de şapte ani, această alocaţie a rămas neschimbată. Într-un spital obişnuit, majoritatea pacienţilor beneficiază de regimul comun, care are o alocaţie de 6,42 de lei/zi fără TVA, din care numai o pâine costă mai bine de un leu. Tot în anul 2008, Guvernul a emis Hotărârea nr. 421/2008, care a stabilit nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială de 10,30 de lei cu TVA.
 
Începând cu data de 1 ianuarie 2015, această hotărâre a fost abrogată. Guvernul României a emis Hotărârea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice. Conform acestei hotărâri, începând cu data de 1 ianuarie 2015, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice a crescut de la 10,30 de lei cu TVA la 16,50 de lei cu TVA, deci cu peste 60%.
 
Tot din acest an, cu peste 50%, respectiv de la 11 lei cu TVA, la 16,60 de lei cu TVA, a crescut şi nivelul alocaţiei de hrană a persoanelor internate în căminele pentru persoane vârstnice. Prin aceeaşi hotărâre, tot din acest an, cu 50% a crescut şi nivelul alocaţiei din cantinele sociale, de la 6 lei cu TVA, la 12 lei cu TVA. La fel şi norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor, începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 de lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale, de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi. Alocaţia de hrană pentru persoanele aflate în arest, conform Normei 16, este de 17,24 de lei cu TVA, conform Normei 17, este de 17,74  de lei cu TVA, dar aceştia beneficiază şi de un supliment de hrană, în valoare de 10,73 de lei cu TVA, care se acordă în sărbătorile legale.
 
Media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns, în anul 2014, la 32,109 lei, prin completare, pentru că Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în folosinţă terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obţin produse vegetale şi animale, gestionând efective importante de suine, bovine şi ovine, iar producţia obţinută este destinată integral consumului intern.
 
Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării proprii, cu care să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor. Suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost şi este şi acum 10 lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România.
 
Ne punem fireasca întrebare: de ce Guvernul României nu a majorat şi alocaţia de hrană a bolnavilor internaţi în spitale? Dacă ambele hotărâri de Guvern - nr. 421/2008 şi nr. 429/2008 - au fost emise în 2008, dacă ambele au reglementat nivelul alocaţiilor de hrană, de ce numai o hotărâre dintre cele două a fost abrogată? De ce nu s-a majorat şi alocaţia de hrană a pacienţilor? Hrana lor este pregătită cu alte alimente, cu utilităţi, combustibili şi cu forţă de muncă mai ieftine? În acest caz, legislaţia este discriminatorie.
 
În plus, este incorect ca statul să aloce o alocaţie de hrană mai mare unui deţinut decât unui bolnav. Este inuman să cheltuiască lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient. Condiţiile actuale impun ajustarea alocaţiei de hrană, alocaţie care trebuia actualizată anual, dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008. Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator, de decenţă, ci o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi ar trebui tratată cu prioritate“, scria, în noiembrie 2015, Petre Preda.

„Guvernul a acţionat discriminatoriu“

Ulterior, în februarie 2016, Petre Preda a revenit cu un memoriu, adresat ministrului Sănătăţii de la acel moment, Patriciu Achimaş-Cadariu, care, între timp, şi-a dat demisia. „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor nu este numai un act reparator de decenţă, ci o reală necesitate, care influenţează direct actul medical, dar înseamnă şi că grija pentru pacienţi, semeni ai noştri aflaţi în suferinţă, trebuie tratată cu prioritate. În opinia ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, aşa cum rezultă din răspunsul primit, vinovat pentru situaţia existentă, pentru neindexarea alocaţiilor de hrană, este Ministerul Sănătăţii. În răspunsul primit de noi, se precizează că ultimul proiect privind ajustarea alocaţiilor de hrană a fost respins pentru că în nota de fundamentare întocmită de Ministerul Sănătăţii nu s-au precizat sursele de finanţare din care să se suporte această cheltuială, calculul în detaliu al influenţelor financiare, respectiv numărul mediul de bolnavi internaţi şi numărul de zile de spitalizare, dar şi pentru că nivelul alocaţiilor de hrană propus de ministrul Sănătăţii ar fi mult superior ratei inflaţiei pentru perioada 2008-2015. (…).
 
Recunoaştem că Guvernul a acţionat discriminatoriu atunci când anul trecut a indexat/ajustat/actualizat numai alocaţia de hrană a persoanelor instituţionalizate asistate, a militarilor şi a poliţiştilor, fără să indexeze şi alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi în spitale.
 
Recunoaştem cu tristeţe studiile care certifică faptul că un pacient internat în spitale este hrănit cu bani mai puţini decât este hrănit un câine din adăposturi sau un deţinut din penitenciar.
 
Recunoaştem cu tristeţe şi faptul că valoarea unui tichet de masă, în anul 2008, era de 7,88 de lei, iar în prezent, aceasta este de 9,35 de lei“, a precizat Petre Preda, reprezentantul SC Arimex Comexim 2000 SRL.

Ministerul Sănătăţii aruncă piatra în curtea Finanţelor

În replică, reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au formulat, pe data de 2 martie 2016, un răspuns în care precizează că, în anul 2014, pentru actualizarea nivelurilor alocaţiilor de hrană s-au avut în vedere calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi şi de boli, rata inflaţiei pentru mărfurile alimentare în perioada septembrie 2014 - mai 2008, majorarea TVA de la 19% la 24% în 2010, cu impact asupra creşterii preţurilor la mărfurile alimentare.
 
„În opinia noastră, alimentaţia bolnavilor constituie o componentă a tratamentului afecţiunilor medicale şi are un rol important în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti, pentru asigurarea necesarului caloric şi a conţinutului în proteine, lipide şi alte elemente nutritive, precum şi a unor regimuri alimentare corespunzătoare diverselor afecţiuni, iar Ministerul Sănătăţii are responsabilităţi în acest sens“, se arată în răspunsul primit de Petre Preda de la Ministerul Sănătăţii, semnat de fostul ministru, Patriciu Achimaş-Cadariu.
 
Mai mult, reprezentaţii Ministerului Sănătăţii au anexat şi un răspuns primit de la Ministerul Finanţelor Publice, din data de 23 martie 2015: „Considerăm că în acest moment nu este oportună măsura de majorare a nivelului alocaţiilor de hrană, fapt pentru care vă restituim nota de fundamentare neavizată şi proiectul de hotărâre a Guvernului privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.“

Citeşte şi Arimex Comexim 2000 SRL apelează la ministrul Sănătăţii „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este un act reparator“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Friptură de purcel, piept de pui la cuptor, mămăliguţă cu brânză Meniu delicios, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa (galerie foto)

08 Nov 2018 689

Piept de pui la tavă, mămăliguță cu brânză de vaci, calamar la cuptor Arimex Comexim 2000 SRL, meniu de sărbătoare pentru pacienții constănțeni

27 Oct 2018 743

Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL, alături de familia micuţului decedat după ce a fost lovit de o maşină la Valu lui Traian

24 Sep 2018 2123

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a semnat cu Arimex Comexim 2000 SRL. Firma va livra hrană pacienţilor

21 Sep 2018 964

Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia „Suflete Deschise“, alături de copiii care locuiesc la Casa „Speranţa“

25 Aug 2018 1204

Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia Suflete deschise se ocupă de înmormântarea minorului din Făclia decedat într-un accident rutier

21 Aug 2018 775

Meniu de sărbătoare, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa, de Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2018 869

Arimex Comexim 2000 SRL, meniu delicios pentru pacienţii din Constanţa de Sfântul Ilie

20 Jul 2018 1077

Ziua Copilului Baloane colorate, jucării şi un meniu deosebit, oferite de Arimex Comexim 2000 SRL micuţilor pacienţi din Constanţa (galerie foto)

02 Jun 2018 1058

Arimex Comexim 2000 SRL, meniu delicios oferit de Ziua Muncii pacienţilor din Constanţa

03 May 2018 1509

Parteneriat social-misionar O bătrână din Tuzla, ajutată de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL (galerie foto)

16 Apr 2018 1550

În perioada sărbătorilor pascale, Arimex Comexim 2000 SRL oferă un meniu festiv pacienților constănțeni (galerie foto)

07 Apr 2018 1436

O frumoasă troiţă în curtea Spitalului CFR Constanţa Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia Suflete Deschise au inaugurat o nouă fereastră spre cer (galerie foto)

07 Apr 2018 1927

Floriile, sărbătorite de la mic la mare Meniu tradiţional cu peşte, servit pacienţilor constănţeni de Arimex Comexim 2000 SRL

02 Apr 2018 963

De Buna Vestire, Arimex Comexim 2000 SRL oferă o masă de sărbătoare pacienţilor constănţeni

24 Mar 2018 1745

Piatra de temelie a troiţei ridicate de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL în curtea Spitalului CFR Constanţa a fost sfinţită (galerie foto)

12 Mar 2018 2133

Fereastră spre cer Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL vor realiza o troiţă în curtea Spitalului CFR Constanţa

09 Mar 2018 1424

Meniu delicios şi multe flori Pacientele de la Spitalul Judeţean Constanţa şi Spitalul de Boli Infecţioase, răsfăţate, de 8 Martie, de Arimex Comexim 2000 SRL

08 Mar 2018 1488

În Postul Paştelui, Asociaţia „Suflete Deschise“ şi societatea Arimex Comexim 2000 SRL lansează apelul „Fii milos precum Hristos!“

08 Mar 2018 1075

Cine poartă mărţişoare poartă-n inimă un soare Mesaj transmis de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL

02 Mar 2018 1416

Imagini dramatice. Copilul ucis în accidentul de pe Șoseaua Mangaliei din Constanța este condus pe ultimul drum (galerie foto+video)

23 Feb 2018 7317

Situaţie disperată la Spitalul CFR Constanţa Pacienţii ar putea rămâne fără hrană. Datorii uriaşe către Arimex Comexim 2000 SRL (document)

08 Feb 2018 2272

SC Arimex Comexim 2000 SRL, scrisoare deschisă adresată Spitalului Judeţean Ilfov (document)

29 Jan 2018 1968

Tartine cu caviar, friptură de purcel, medalion de somon De Revelion, Arimex Comexim 2000 SRL oferă pacienţilor o masă plină de delicatese

31 Dec 2017 1444

Mesaj de Crăciun din partea societății Arimex Comexim și a Asociației „Suflete Deschise“

25 Dec 2017 1427

De Crăciun, meniu tradițional pentru pacienții din Constanța, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

24 Dec 2017 1196

Un nou îndemn lansat de Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL „Dăruiţi iubire pentru Hristos! Faceţi terapie prin fapte bune!“ (galerie foto)

23 Dec 2017 950

O pacientă a reclamat mâncarea primită Ce au constatat inspectorii DSP și DSVSA Constanța la Arimex Comexim 2000 SRL. ‚„Nu au găsit deficiențe“

23 Dec 2017 1637

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, colindaţi de studenţii de la ASCOR, Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL (galerie foto)

18 Dec 2017 1036

În slujba aproapelui Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL, zeci de programe social-misionare (galerie foto)

18 Dec 2017 1264

Arimex Comexim 2000 SRL a solicitat un control din partea DSVSA Constanţa, după ce un pacient a găsit un vierme în mâncare

13 Dec 2017 1399

Daruri de Sfântul Nicolae, de la Arimex Comexim 2000 SRL Dulciuri, fructe, creioane şi cărţi de colorat, dar şi un meniu de sărbătoare pentru pacienţi

06 Dec 2017 1398

Acţiuni caritabile Arimex Comexim 2000 SRL lansează îndemnul „Înseninează-ţi viaţa! Fă o faptă bună! Fii miracolul!“

06 Dec 2017 1201

Sfântul Apostol Andrei şi Ziua României, sărbătorite la spitalele din Constanţa. Meniu tradiţional, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

29 Nov 2017 1158

Meniu tradiţional de Sfinţii Mihail şi Gavriil, pregătit de Arimex Comexim 2000 SRL pentru pacienţii din Constanţa

08 Nov 2017 1508

Arimex Comexim 2000 SRL nu a abandonat pacienţii Spitalului CFR Constanţa. A furnizat mâncare, în pofida datoriilor uriaşe

19 Oct 2017 1810

Arimex Comexim 2000 SRL, la judecată cu ANPC. Reprezentanţii societăţii, despre control. Ce au solicitat magistraţilor

18 Sep 2017 2559

Arimex Comexim 2000 SRL, oficial despre controalele efectuate de comisarii CJCP „Salutăm acest control. Nu au fost constatate nereguli grave, ci unele minore“

04 Sep 2017 3435

UPDATE Arimex Comexim 2000 SRL, amendată cu 3.000 de lei de CJPC Constanţa. Iată ce spune administratorul Petre Preda

31 Aug 2017 2860

Spitalul CFR Constanţa, datorii uriaşe către societatea Arimex Comexim 2000 SRL. Rămân pacienţii fără hrană? (documente)

17 Aug 2017 3438

Sfânta Maria Mare, prăznuită de Arimex Comexim 2000 SRL. Pacienții din Constanța vor primi bucate delicioase și căldură sufletească

15 Aug 2017 2093

Arimex Comexim 2000 SRL, cea care oferă hrana zilnică pacienţilor din Constanţa, se pregăteşte de Adormirea Maicii Domnului

03 Aug 2017 2595

De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Bucate tradiţionale româneşti, oferite pacienţilor din Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

29 Jun 2017 2277

De 1 Iunie Terapie prin zâmbete şi dragoste, oferită copiilor internaţi la Spitalul Judeţean Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

01 Jun 2017 3587

Ouă roşii, cozonac şi friptură De Înălțarea Domnului, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacienţilor un meniu deosebit

26 May 2017 1826

De Paște, Asociația „Suflete deschise“ a împărțit daruri și bucurii bătrânilor singuri și oamenilor străzii (galerie foto)

17 Apr 2017 2714

Ouă roşii, cozonac şi multe bucate tradiţionale Echipa Arimex Comexim 2000 SRL va oferi un meniu special de Înviere tuturor pacienţilor

15 Apr 2017 2044

Meniu de zile mari, de Florii Arimex Comexim 2000 SRL va oferi pacienţilor din Constanţa bucate tradiţionale

08 Apr 2017 2984

Meniu de sărbătoare de Buna Vestire, oferit de echipa Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa

25 Mar 2017 3147

Mucenici, friptură şi alte bucate delicioase pentru pacienţii constănţeni, oferite de Arimex Comexim 2000

10 Mar 2017 1893