Angajatii Santierului Naval din Mangalia, nemultumiti de salarii

Protestatarii cer majorari salariale de 16,9%, in timp ce administratia le ofera 3,5 procente si un bonus de 50% din salariul negociat, suma ce se acorda o singura data * Sindicalistii sunt decisi sa organizeze greva generala pe perioada nedeterminata * Conducerea DMHI este de parere ca acest lucru va avea un impact negativ direct asupra salariatilor * Mai mult, administratia spune ca salariatii beneficiaza de o serie de facilitati si de sporuri * Salariul unui muncitor necalificat, cu tot cu sporuri, ajunge la sapte milioane de lei doar pentru opt ore de program

Aproximativ o mie de membri ai Sindicatului Liber "Navalistul", din cadrul Santierului Naval Daewoo Mangalia, au pichetat, ieri dimineata, timp de doua ore, respectiv de la 08.00 la 10.00, sediul Halei de Constructii Corp, cerand majorari salariale. Liderul sindical Marin Florian a declarat ca greva de avertisment s-a desfasurat in conditii normale si ca nu a periclitat activitatea societatii. El a mai spus ca sindicalistii au discutat, in cadrul Adunarii Generale a Sindicatului, problema strangerii de semnaturi pentru declansarea grevei generale. Din semnalele pe care Marin le are de la membrii de sindicat reiese ca acestia doresc declansarea grevei generale. In cazul in care se va strange numarul necesar de semnaturi, respectiv jumatate plus unu, cel mai probabil greva generala va fi declansata saptamana viitoare. Protestatarii cer administratiei santierului o crestere salariala de 16,9 procente. Aceasta majorare doresc sa se aplice trimestrial, respectiv la 1 ianuarie salariile sa creasca cu 7%, iar la 1 aprilie, 1 iunie si 1 octombrie cu cate 3%.

Strategie de intimidare

Pe de alta parte, directorul Resurse Umane, Gemal Memetcea, a declarat ca administratia ofera o majorare anuala de 3,5 procente, la are se adauga si un bonus de 50% din salariul negociat, suma ce se acorda o singura data. Reprezentantul DMHI a precizat ca aceste sume deja s-au acordat in luna februarie, pentru a reduce impactul preturilor la intretinere asupra salariatilor in sezonul rece. Referitor la miscarea de protest, Memetcea a precizat ca strategia conducerii sindicatului se bazeaza doar pe intimidare prin acest gen de actiuni de protest, care nu fac decat sa dauneze imaginii companiei. "Ce este rau este ca liderii de sindicat nu sunt constienti ca astfel de deteriorari aduc numai deservicii in primul rand prin prisma credibilitatii in stabilitatea companiei, dar si prin prisma incurajarii sau descurajarii investitorilor straini. Finalitatea cea mai trista este ca astfel de deservicii se pot restrange direct asupra salariatilor care, la ora actuala, beneficiaza de o situatie stabila si cu perspective de dezvoltare. Cu toate eforturile companiei, deciziile clientilor sau investitorilor pot duce la o schimbare defavorabila in primul rand asupra bunastarii salariatilor", a precizat Memetcea. Acesta a mai adaugat ca, la ora actuala, salariatii DMHI beneficiaza de o serie de facilitati, cum ar fi transport gratuit de acasa la serviciu si retur, asigurari in caz de accidente si boli profesionale, cazare in caminele societatii pentru 629 de familii si 116 nefamilisti, tichete de masa la valoarea maxima stabilita de Guvern, bilete de odihna si tratament, prima de Paste si de Craciun, in valoare de 30 si, respectiv, 70% din salariul de baza, prima de fidelitate si de pensionare si decontarea a 40% din alocatia de hrana pentru copiii care merg la gradinita. Memetcea a mai adaugat ca de curand, pentru a reduce impactul preturilor mari din Mangalia asupra veniturilor salariatilor, compania a decis sa le puna la dispozitie gratuit autobuzele societatii pentru a merge sambata si duminica la Constanta, de unde sa-si faca piata.

Cereri exagerate

Cat priveste revendicarile, reprezentantul DMHI a spus ca nu poate judeca daca salariile sunt mici sau nu. "Salariul de baza al unui muncitor calificat este 6183.100 lei. Prin orele suplimentare si toate sporurile pentru conditiile de lucru se ajunge la un brut de 13.812.000 lei, salariul net fiind de 9.686.000 lei. Un muncitor necalificat are cinci milioane de lei salariu de baza si ajunge la un salariu brut de 9.442.000 lei, net fiind de 6600.000 lei. Vreau sa scot in evidenta faptul ca la cele opt ore se adauga sporurile automat si asta duce la un salariu de 7.356.000 lei numai la un program de opt ore de baza. Cererile lor au plecat de la niste valori foarte mari, prima lor solicitare de majorare fiind de 29,8% si acum au ajuns la 16,9%. Negocierile vor continua si dupa aceasta greva de avertisment, insa pasul in acest sens trebuie facut de sindicalisti pentru ca noi am facut ultima oferta, iar dansii nu au raspuns cu o contraoferta", a mai precizat Gemal Memetcea. Directorul resurse umane din DMHI a mai precizat ca, in cazul in care se va declansa greva generala, situatia va fi destul de critica pentru companie. Oricum, se va gasi un plan de recuperare a pierderilor. Memetcea a spus ca impactul va fi destul de mare si direct asupra salariatilor deoarece, riscand sa pierzi comenzi, risti sa nu mai poti acorda tot ceea ce acordai pana acum. Conducerea DMHI nu gandeste cresterile salariale decat prin prisma performantei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 333

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 230

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 511

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 498

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 568

Știri Constanța Un șofer fără permis și sub influența substanțelor interzise a intrat cu mașina îm gardul unei case la Nisipari (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 442

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1021

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1

18 Apr 2024 226

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 502

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 550

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 1089

Imagini de la Judecătoria Mangalia. UPDATE. Astăzi, termen nou în dosarul lui Vlad Pascu (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 620

Accident rutier la prima pasarelă dinspre Constanța către Valu lui Traian. Un pieton a fost rănit (FOTO)

18 Apr 2024 1273

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 481

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 426