Antreprenorul Porr Bau i-a dat dureri de cap Attila Korodi, nemulţumit de stadiul lucrărilor pentru reabilitarea plajelor (galerie foto)



Delegaţia Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, condusă de ministrul Attila Korodi, a inspectat, ieri, şantierele din zona Pescărie şi plaja Modern. Oficialii au dorit să vadă organizarea de şantier a antreprenorului austriac Porr Bau şi organizarea de şantier a antreprenorului Van Oord, dar şi stadiul lucrărilor din etapa I a proiectului privind protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în valoare de 170 de milioane de euro.

Primul şantier vizitat, cel al antreprenorului Porr Bau, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia Sud, i-a dat bătăi de cap ministrului Attila Korodi, care a promis că va reveni aici pe data de 19 noiembrie. „Nu văd în şantier evoluţiile la care mă aşteptam. Nu se întâmplă nimic pe teren. Voi reveni aici pe data de 19 noiembrie. Vreau să văd măsuri care să demonstreze că vor duce la bun sfârşit lucrările. Dacă se vor mobiliza, vor trebui să înceapă lucrările“, a declarat ministrul Attila Korodi. Acesta a mai spus că antreprenorul Porr Bau va fi penalizat dacă nici pe data de 19 noiembrie nu va începe lucrările.

Pe şantierele Van Oord, agitaţie şi muncă



Următoarea oprire a oficialului Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a fost şantierul Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, ce realizează patru loturi în cadrul proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“, şi anume zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Lucrările executate constau în construirea unor diguri sparge-val emerse, a unor diguri sparge-val submerse, precum şi în extinderea plajei prin înnisipare. „În cadrul lucrărilor, vor fi executate diguri submerse, diguri emerse legate la ţărm şi vor fi înnisipate plaje. Pentru digurile submerse, vor fi folosite 243.000 de tone de piatră, pentru digurile emerse, 699.000 de tone de piatră şi pentru înnisipare plaje - 3,7 metri cubi de nisip. Pentru lucrări, se vor folosi excavatoare pe uscat, navă cu plasare laterală a pietrei SSDV Frans, excavator plutitor Razende Bol, remorchere, gabare, precum şi o dragă autorefulantă Utrecht“, a declarat Johannes Hafkenscheid, reprezentantul Van Oord. Potrivit acestuia, în zona Tomis Nord au fost executate trei diguri emerse. Urmează a fi realizat şi un dig submers, iar pentru lucrările de înnisipare, vor fi utilizaţi 810.000 de metri cubi de nisip. Alte două diguri emerse şi un dig submers vor fi realizate în zona Tomis Centru. Tot aici, se vor folosi pentru înnisipare de plaje 600.000 de metri cubi de nisip. De asemenea, în zona Tomis Sud se vor realiza trei diguri emerse şi unul submers. Pentru lucrările de înnisipare din această zonă, va fi nevoie de 775.000 de metri cubi de nisip. Lucrările realizate în zona Eforie Nord cuprind trei diguri emerse, trei diguri submerse, iar pentru înnisiparea plajelor se vor folosi 1.150.000 de metri cubi de nisip. „La ora actuală, digul submers din Tomis Nord este gata. Digurile emerse vor fi gata în luna ianuarie 2015, iar plaja va fi înnisipată în luna decembrie a acestui an“, a spus Marius Stamat, director de contracte în cadrul Van Oord. Pentru proiectul de reabilitare a plajelor din zona Constanţa, mai multe plaje adiacente municipiului trebuie reînnisipate. Nisipul care va fi utilizat în acest scop a fost găsit în două zone de extracție din vecinătatea municipiului. Perimetrul de împrumut pentru dragarea depozitelor de nisip în vederea relocării este situat în apele teritoriale româneşti, pe platoul continental, în două zone: zona nord, în suprafaţă de 2,26 km2, şi zona sud, în suprafaţă de 2,84 km2. Adâncimea apei în zona perimetrului de împrumut este de aproximativ 27 de metri, iar distanţa de la ţărm este de 1.500 de metri. Nisipul va fi adus de la draga autorefulantă Utrecht până la mal prin tubulaturi submarine. În prezent, la realizarea lucrărilor lucrează 80 de persoane, însă numărul acestora va creşte în momentul demarării lucrărilor de înnisipare a plajelor. În urma acestora, plaja va avea o lăţime de cel puţin 60 de metri în orice punct de-a lungul coastei, în zona Tomis Nord.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Korodi Attila ar putea fi noul ministru al Culturii

09 Oct 2014 1909

RAJA a semnat proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă pentru regiunea Constanţa - Ilfov (galerie foto)

05 Jun 2014 2833