Social

Arimex Comexim 2000 SRL, oficial despre controalele efectuate de comisarii CJCP „Salutăm acest control. Nu au fost constatate nereguli grave, ci unele minore“

Pentru corecta informare a opiniei publice în ceea ce priveşte controlul efectuat de ANPC - CJPC Constanţa în data de 30.08.2017, societatea Arimex Comexim 2000 SRL, cea care asigură hrana zilnică a pacienţilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa şi la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa, a transmis un punct de vedere.
 
„La acest control, desfăşurat în lipsa reprezentanţilor societăţii noastre, s-au prezentat 12 inspectori, atât de la Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorului Bucureşti, conduşi de directorul general, Paul Silviu Anghel, cât şi de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, conduşi de Horia Constantinescu. În ziua următoare controlului, respectiv în data de 31.08.2017, Horia Constantinescu a declarat, pe un post local de televiziune, că blocul nostru alimentar este unul dintre puţinele unităţi verificate şi găsite conforme cu normele de igienă şi siguranţă alimentară, fiind curat, ordonat, cu spaţii de depozitare corespunzătoare, bine aerisite, ventilate. De asemenea, a mai declarat că «produsele găsite erau congelate la origine, ceea ce ne duce cu gândul că acestea nu erau atât de periculoase şi că, probabil, este o neglijenţă».
 
Unitatea noastră a fost verificată timp de patru ore, fiecare aliment dintre sutele de alimente fiind verificat bucată cu bucată, fie el de origine animală sau non-animală, fiecare ou, fiecare pachet, fiecare sticlă sau sticluţă, fiecare cutie, fiecare pliculeţ, fiecare sac.
 
Precizăm că, în cadrul controlului, dintre sutele de produse de origine animală s-a găsit un singur produs care depăşise termenul de valabilitate cu nouă zile. Este vorba de 106 bucăţi pachete cu şniţele din piept pui congelate, care au fost achiziţionate la data de 1.08.2017, cantitatea iniţială aprovizionată fiind de 1.000 de pachete. Aceste produse, datorită faptului ca au fost congelate la origine, dar şi timpului scurt depăşit, nu erau periculoase. Aceste produse erau depozitate separat, într-o ladă frigorifică aflată într-o sală de mese, în afara blocului alimentar, urmând ca, în ziua următoare, cu ocazia inventarierii, care se face la fiecare sfârşit de lună, să fie trimise la Eco Fire Sistems în vederea distrugerii.
 
Precizam că acestea erau corect depozitate, nu erau alterate, nu aveau aspect necorespunzător, culoare nespecifică sau miros neplăcut. Cu termen de valabilitate depăşit s-au găsit şi şase pachete de biscuiţi Petit Beurre, două pachete de biscuiţi Croco, o cutie de turtă dulce de două kilograme, o bucată de drojdie de bere, acestea reprezentând mostre pentru o licitaţie şi pe care magazionerul le-a uitat într-o cutie pe un raft. Faina, respectiv 414 kg, era un stoc-tampon depozitat separat şi reprezenta o diferenţă dintr-un total de 18.500 kg, care a rămas de la o livrare în urma unei licitaţii şi despre care, în mod greşit, magazionerul a notat că are termen de valabilitate luna noiembrie. Acest produs l-am folosit numai pentru livrările en-gros la licitaţii.
 
Din 15 baxuri cu foitaj aflate într-un congelator, două baxuri erau lipite cu partea etichetelor de pereţii congelatorului, astfel încât, la desprinderea acestora, etichetele, fiind umede, s-au rupt şi inscripţionarea cu termenul de valabilitate nu a mai putut fi identificată. Inspectorii au apreciat că produsele, în cantitate de 23 kg, trebuie retrase.
 
În legătură cu legumele congelate şi cu fructele transformate în gem, precizam următoarele: conform obiectului de activitate, conform autorizaţiei emise de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, unitatea noastră este autorizată să recepţioneze materii prime de origine animală şi non-animala, să le depoziteze şi să le prelucreze în vederea valorificării către unităţi de vânzare cu amănuntul sau destinatari finali. De aceea, anumite legume proaspete, în perioada iulie-august 2017, au fost tăiate cuburi şi congelate, după cum urmează: 68 kg ardei roşu kapia; 45 kg ciuperci; 33 kg pătrunjel; 0,4 kg mărar; 5 kg usturoi verde; 34 kg păstârnac; 35 kg vinete; 7 kg mazăre; 15 kg broccoli; 4 kg fasole păstăi; 51 kg varză; 31 kg ardei verde. Acestea erau ambalate în pungi transparente, curate, cu etichete pe care erau menţionate denumirea produsului şi data congelării. Legumele erau congelate, corect depozitate, nu erau vechi, alterate, nu aveau aspect necorespunzător, nu erau oxidate, nu prezentau arsuri, nu aveau culoare nespecifică sau miros neplăcut. Inspectorii le-au retras, motivând că starea termică a acestora a fost modificată.
 
Cantitatea de 60 de borcane gem de căpşuni a fost retrasă, deşi aceasta a fost fabricată în bucătăria proprie, în luna mai 2017, fiind destinată consumului personalului angajat. Pe toate capacele de metal ale tuturor borcanelor au fost menţionate atât denumirea produsului, cât şi data fabricaţiei. În opinia noastră, retragerea legumelor congelate şi a gemului de căpşuni a fost forţată, fapt certificat şi de către lucrători ANSVSA. Suntem încredinţaţi că, dacă am fi efectuat analizele acestor produse, rezultatele ar fi arătat că acestea şi-au păstrat caracteristicile specifice, nemodificându-şi proprietăţile calitative. Acestea au fost deficienţele constatate, şi nu altele.
 
Precizăm că produsele în cauză nu au fost găsite stricate, alterate, nu erau în circuitul hranei şi totuşi se mai întâmplă şi greşeli. Cine nu munceşte nu greşeşte. Cert este faptul că aceasta nu este o regulă, ci doar un caz de neglijenţă, pentru care se vor aplica sancţiuni disciplinare. În ceea ce ne priveşte, salutăm acest control. Nu au fost constatate nereguli grave, ci unele minore. Ne-au fost solicitate clarificări, documente şi inspectorii s-au convins. Nu am beneficiat de vreun act de clemenţă sau de vreo favoare, aşa cum sugerează câte-un răspândac. Am achitat şi o amendă de 3.000 de lei. Inspectorii CJPC au verificat absolut toate alimentele, inclusiv meniurile pacienţilor, gramajele, şi ar fi bine dacă inspectorii ar face verificări la fel de amănunţite la toţi operatorii economici care au ca obiect alimentaţia publică.
 
De zece ani furnizăm servicii de preparare şi livrare a hranei. Niciodată beneficiarii noştri nu au înregistrat vreun caz de toxiinfecţie alimentară, vreun incident grav. Nu ne-a preocupat nimic mai mult decât să oferim pacienţilor internaţi atât hrana materială, cât şi hrană spirituală. Ne-am implicat cu seriozitate pentru a le face şederea mai plăcută în spital, pentru a-i încuraja, pentru a le aduce mângâiere şi pentru a le oferi surprize plăcute. Aceasta o demonstrează direct pacienţii, prin fişele de monitorizare, o demonstrează reprezentanţii SCJU Constanţa, care au declarat că niciodată nu am creat vreo nemulţumire sau vreo problemă pacienţilor sau spitalului şi ca ne-am îndeplinit clauzele contractuale; o demonstrează analizele de laborator efectuate de către ANSVSA pentru toate probele de hrană; o demonstrează toate controalele ANSVSA şi DSP Constanţa, efectuate în decursul acestor zece ani. Chiar şi CJPC a verificat activitatea în decembrie 2016 şi în februarie 2017 şi nu s-au găsit nereguli grave. Am primit totuşi o amendă pentru că nu am afişat lângă lămâi un mesaj din care să rezulte ţara de origine şi pentru faptul că prăjiturile proaspete, primite de la un laborator de cofetărie, nu prezentau fiecare informaţii despre ingrediente, aceste informaţii fiind afişate totuşi la vederea consumatorilor.
 
Acum, după acest control al CJPC, care nu a constatat nereguli grave, sunt voci care spun că nu mai suntem buni. Noi nu facem politică şi nici nu am făcut vreodată. Ştim însă că, prin implicarea noastră pentru binele pacienţilor, prin participarea ca ofertant la licitaţiile organizate de Spitalul Municipal Medgidia, la SCJU Constanţa sau la alte unităţi, încurcăm socotelile multora, determinându-i să exercite fel de fel de presiuni. Este trist că oameni influenţi, care ne cunosc activitatea, afirmă public că suntem obraznici, lipsiţi de respect, de bună-cuviinţă, protejaţi de nu ştim cine, că livram intoxicaţii alimentare pentru bolnavi. Nu ne îngrijorează că cineva, în mod subiectiv, solicită rezilierea contractului pe care îl derulăm cu SCJU Constanţa. Nu vom răspunde acestor provocări“, a transmis administratorul societăţii, Virgil Drăghici.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surprize plăcute şi daruri, oferite de Arimex Comexim 2000 SRL micuţilor pacienţi internaţi la Spitalul Judeţean Constanţa (galerie foto)

01 May 2019 858

Cozonac, ouă roşii şi multe bucate tradiţionale Meniu special de Înviere, oferit pacienţilor de echipa Arimex Comexim 2000 SRL

27 Apr 2019 579

„Arată că îţi pasă! Fii bun samaritean şi ajută un sărman!“ Acţiuni sociale, demarate de Arimex Comexim 2000 şi Asociaţia „Suflete deschise“ (galerie foto)

27 Apr 2019 661

Trunchi de peşte la tavă, plachie de peşte, tochitură dobrogeană Meniu bogat, oferit pacienţilor constănţeni de Arimex Comexim 2000 SRL

22 Apr 2019 638

Troiţă înălţată în numele SMURD de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL

27 Mar 2019 843

Angajații Arimex Comexim 2000 SRL vor dona sânge pentru copilul electrocutat, duminică, la Valu lui Traian

13 Mar 2019 1629

Meniu special de 8 Martie, oferit pacienţilor unităţilor sanitare din Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

09 Mar 2019 700

Mărţişoare, flori şi zâmbete, oferite de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor constănţeni

02 Mar 2019 1001

Pacienţii constănţeni au marcat Unirea Principatelor Române. Meniu tradiţional oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

25 Jan 2019 2141

Păstrăv, tochitură dobrogeană, vrăbioară de viţel, plăcintă cu mere Ce mâncăruri vor primi pacienţii constănţeni în noaptea dintre ani, prin grija Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2018 1403

Revoltător Ridicată de Arimex Comexim 2000 SRL, troița din curtea Spitalului Județean Constanța, vandalizată pentru a doua oară

30 Dec 2018 571

Sarmale, friptură de purcel și cozonac Meniu tradițional de Crăciun, pregătit de Arimex Comexim 2000 SRL pentru pacienții constănțeni

25 Dec 2018 797

Troița din curtea Spitalului Județean de Urgență Constanța, ridicată de Arimex Comexim 2000 SRL, vandalizată

20 Dec 2018 573

În perioada sărbătorilor de iarnă Arimex Comexim 2000 SRL şi Moş Crăciun au pregătit zeci de surprize pentru pacienţi (galerie foto)

12 Dec 2018 939

Arimex Comexim 2000 le face o surpriză bolnavilor din Spitalul Judeţean, de Moş Nicolae! Cei mici vor primi cadouri

06 Dec 2018 954