Avalansa de urgente stomatologice, noaptea, la SCJU

cap_9.jpgProblemele dentare pot fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate de medicină dentară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cele mai multe persoane care au probleme cu dantura se adresează acestui departament de primiri urgenţă în weekend sau în timpul nopţii, când cabinetele particulare sunt închise.

Majoritatea constănţenilor nu cunosc faptul că se pot adresa ambulatoriului de specialitate de medicină dentară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în cazul unei urgenţe stomatologice.

Pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventivă şi a tratamentelor de medicină dentară sunt decontate parţial de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, restul fiind suportat de pacienţi.

Pentru copiii între 0-18 ani, serviciile medicale preventive de medicină dentară se acordă trimestrial, iar pentru tinerii între 18-26 ani, dacă sunt elevi, studenţi şi dacă nu realizează venituri de muncă se acordă de două ori pe an. Potrivit medicului dentist Nicolae Vătafu, în limita plafonului oferit de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, până în vârsta de 16 ani, tratamentele dentare sunt gratuite.

Ca şi urgenţe dentare au fost stabilite tratamentul afecţiunilor pulpare, abcesele, tratamentele chirurgicale buco-dentare, tratamentele ortodontice, luxaţiile de articulaţii temporo mandibulare, extracţiile dentare, pulpite acute. „Cele mai frecvente urgenţe dentare sunt extracţiile dentare, durerile, abcesele, pulpitele şi paradontitele. Aparatele dentare pentru copii sunt decontate integral de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa. În timpul zilei, numărul solicitărilor a scăzut, deoarece în timpul săptămânii pacienţii merg la cabinele particulare. Urgenţele de noapte însă au crescut considerabil", ne-a declarat doctorul Vătafu.

Bătrânii se adresează cel mai frecvent serviciului de medico-dentară, motivul principal fiind preţul mult mai mic faţă de cabinetele particulare. Astfel, o extracţie pentru pensionari costă doar 10 lei, o obturaţie 20 lei, iar pentru montarea unei proteze dentare trebuie să se achite 600 lei, CJAS decontând 40% din sumă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.