Aveţi grijă să nu fiţi muşcaţi de vreo viperă! În Constanţa există doar trei doze de ser antiviperin!

 

Se pare că zilele caniculare au dus la înmulţirea rapidă a şerpilor, care au ieşit din ascunzători. Mai mult, în perioade caniculare, reptilele îşi fac apariţia în zonele de câmp.
 
Ieri, mai multe reptile au fost observate la un punct de lucru al RADIONAV din Agigea. Directorul companiei, Dumitru Nancu, a confirmat informaţia pentru cotidianul ZIUA de Constanţa. Acesta a sesizat o firmă care se ocupă de gestionarea situaţiilor de acest gen, după ce a angajaţii au observat în rack-ul unui calculator un şarpe. Angajaţii susţin că, în fiecare an, în zilele caniculare, observă mai mulţi şerpi în zonă. Un motiv poate fi apropierea de canalul Dunăre - Marea Neagră.

Ce se întâmplă dacă eşti muşcat de un şarpe?

Muşcăturile de şerpe pot cauza durere intensă şi umflarea regiunii respective. Dacă nu se tratează prompt şi corect, aceste leziuni pot produce afecţiuni grave sau chiar deces. Gravitatea unei muşcături de şarpe depinde de mai mulţi factori: dacă şarpele este sau nu veninos, specia şarpelui, locul muşcăturii, cantitatea de venin injectată.
 
Persoanele muşcate de o viperă sunt obligate să-şi facă injecţia cu serul antiviperin. La Constanţa, însă, mai există doar trei doze cu acest ser! Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, dr. Ramona Iliuţă, Spitalul Municipal de Boli Infecţioase a Constanţa nu are nicio doză de ser antiviperin.
 

„Mai există două doze de ser antiviperin la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Secţia de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI) nu dispune de nicio doză cu astfel de ser. De asemenea, furnizorul serului antiviperin, Unifarm, are doar o singură doză în depozit“, a explicat Ramona Iliuţă.


Aspirarea veninului cu gura, interzisă

Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţie fizică şi starea de sănătate a victimei. După o muşcătură de viperă, local apar imediat dureri, umflături, băşici cu lichid, iar zona devine roşie-vineţie. Victima va avea o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături şi chiar convulsii. Primul ajutor constă în aşezarea victimei în poziţie orizontală, cu membrul afectat întins şi capul înclinat pe spate. Cea mai grea etapă în acordarea primului ajutor este realizarea unui garou limfatic. Atenţie mare însă: garoul limfatic nu trebuie să blocheze circulaţia sangvină, ci să realizeze o compresiune limfatică. Se foloseşte o bandă elastică lată sau o fâşie de material, care se înfăşoară nu foarte strâns pe tot membrul muşcat. Este interzisă aspirarea veninului cu gura: dacă salvatorul are leziuni la nivelul gurii sau carii, poate fi şi el intoxicat cu venin. După acordarea primului ajutor, prezentaţi-vă de urgenţă la spital cu victima!
 
Sursa foto: hotinfo.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la târâtoare Un bărbat a fost mușcat de un șarpe!

08 Jul 2015 2552